Megjelent: 8 éve

"Tízezer becsapott ember" - akár karácsony előtt bedőlhet a MAL?

Akár még karácsony előtt utcára kerülhetnek a MAL Zrt. dolgozói, a cég ugyanis abban a pillanatban csődbe megy, amint kifizeti az iszapömlés következményeként kiszabott, hazai viszonylatban példátlanul magas bírságot, 135 milliárd forintot. Márpedig a kormány ezt makacsul, akár a jogerős bírósági döntés előtt be fogja hajtani, miközben saját határozata ellenére sem állította fel az üzem megmentésének lehetőségeit vizsgáló bizottságot. A szakszervezet szerint a kormány becsapott tízezer bizakodó embert - írja a portálunkhoz eljuttatott sajtóközlemény.

Becsapottnak érzik magukat az emberek Ajkán, azok legalábbis - mintegy tízezren -, akik a MAL Zrt.-nél dolgoznak, vagy a céghez köthető egyéb tevékenységből élnek - állítja közleményben a munkahelyek megmentéséért küzdő Ajkai Alumíniumipari Szakszervezete (AASZ) és a vegyipari érdekvédelem (VDSZ). A kormány néhány hónappal ezelőtt úgy határozott, hogy létrehoz egy bizottságot, amelynek a MAL Zrt. fennmaradásának részleteit kellett volna kidolgoznia, de a grémium a mai napig nem kezdte meg a munkát. Ezzel szemben viszont a hatóság nem fog eltekinteni attól a példátlanul magas, 135 milliárd forintos környezetvédelmi bírságtól, amelyet jogerős bírósági végzés nélkül róttak ki a cégre, és bármelyik "pillanatban" be fognak hajtani, mit sem törődve azzal, hogy ez a MAL azonnali bezárásához vezet, és utcára kerül minden dolgozó. A cégnél működő szakszervezet állítja: nyakukon a hurok amint fizetni kell, akár még karácsony előtt leáll a termelés, bezár a MAL, utcára kerülnek az emberek.

A szakszervezetek nem a bírság jogosságát vonják kétségbe, hanem annak a mértékét tartják méltatlanul és szándékosan túlzónak - szögezi le a közlemény. Az ipar velejárója, hogy időről-időre komoly büntetésekkel kell ösztönözni a cégeket arra, hogy egyre biztonságosabb és környezetkímélőbb módszerekkel termeljenek, erre világszerte számos példa van. Ilyen volt egyebek mellett a BP brit olajcég világszerte ismert katasztrófája a Mexikói-öbölben, amelynek következtében a közelmúltban több mint 4,5 milliárd dolláros pénzbírsággal sújtották a céget.

Két és fél ezelőtt a BP több magyarországnyi területet szennyezett be, a tragikus eset halálos áldozattal is járt. Az ezért járó, rekordösszegű bírság azonban nem a cég tönkretételét, hanem a munkahelyek megőrzése mellett egy új habitus kialakítását célozta. 2010-ben, amikor a katasztrófa történt, a BP árbevétele 297 milliárd volt, 2011-ben ugyanez 375 milliárdot is meghaladta - ehhez képest kapott 4,5 milliárdos bírságot, fizetett továbbá 7,3 milliárd dollár kártérítést a halászoknak, és 7,8 milliárd dollár takarítási költséget.

A bírságnak a MAL Zrt. esetében is jobbító szándékúnak kellene lennie, ám úgy tűnik a hatalom az ösztönzés helyett a cég és a munkahelyek teljes megsemmisítését tűzte ki célul - írják az érdekvédők. A közlemény emlékeztet arra, hogy néhány hónappal ezelőtt petíciót adtak át a kormány képviselőjének és a parlamenti pártok küldötteinek, és akkor úgy tűnt, ebben az ügyben a döntéshozók kivételesen a szakszervezet partnerei lesznek, mert az a cél, hogy megőrizzék a munkahelyeket. Mostanra viszont egyértelmű kiderült, hogy ezt az ígéretet a dolgozókon és az őket képviselőkön kívül senki nem vette komolyan, legalábbis a kormányzatnál nem.

A magyarországi vörösiszap-ömlés mintegy 1000 hektárnyi területet érintett, tragikus módon több halálos áldozata is volt. A Mal Zrt. felelősségét jogerős bírósági ítélet mindezidáig nem állapította meg a tragédiáért, a cégnek mégis ki kell fizetnie a 135 milliárd forintnyi bírságot úgy, hogy az éves árbevétele 30 milliárd forint volt, és közben a termelő munka kárára a kormány egyre képtelenebb beruházási előírásait kellett teljesítenie a cégnek.

A szakszervezet attól tart, közel a kudarc, a termelés bármelyik pillanatban leállhat. Ha ez megtörténik, tízezer család kerül veszélybe, tízezer munkahely vész el a semmiért - éppen a sokat hirdetett munkahelyvédelmi akcióprogram idején. Ha így lesz, az szégyen Magyarországra, szégyen az ország kormányára és parlamentjére - írja a közlemény.
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csak kiegészítő juttatásokra 4 milliárdot költ a Tesco Magyarországon

Bár a dolgozók létszáma folyamatosan csökken, a fizetések emelkednek a Tesco magyarországi egységeiben. Az áruházlánc nemzetközi mintára 10... Teljes cikk

Csaknem kétezer munkahelyet szüntet meg a Danone

Jelentősen csökkent a forgalmuk a koronavírus-járvány miatt. Teljes cikk

68 ezer liter szappan és közel 700 ezer maszk fogyott eddig a Volánbusznál

A járványügyi helyzetre tekintettel, az utasok és az autóbuszvezetők védelmében a Volánbusz március 29-től valamennyi járatán felfüggeszti az... Teljes cikk