Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Több külföldi vállalt munkát tavaly Csehországban

Február végén 187 973 külföldi állampolgár dolgozott engedéllyel Csehországban, ami 40 ezerrel több, mint egy évvel korábban - közölte hétfőn a cseh munkaügyi és népjóléti minisztérium.

A külföldiek legnagyobb csoportját a szlovák állampolgárok képezik, akikből 90 522 dolgozik Csehországban. A második helyen az ukrán vendégmunkások vannak, akikből 46 596 dolgozott engedéllyel a cseh munkaerőpiacon. Szakértői és rendőri becslések szerint valószínű, hogy a külföldiek további tízezrei engedély nélkül dolgoznak Csehországban.

Az Európai Unió tagállamainak polgárai engedély nélkül vállalhatnak munkát Csehországban. Ezekből az országokból 2006 végén 121 406 személy volt alkalmazásban Csehországban. Ebbe a kategóriába tartoznak a szlovák állampolgárok is, akik száma Csehországban egy év alatt 17 ezerrel emelkedett. A másik legnépesebb uniós csoportot a lengyelek képezik, akikből a tavalyi év végén 18 792 dolgozott Csehországban. A harmadik helyen a németek vannak 2426 vendégmunkással.

Az elmúlt évben emelkedett a Csehországban alkalmazott bolgárok és románok száma, akik január elsejétől szintén uniós tagokká váltak. A bolgárok száma 1609-ről 2124-re, míg a románoké 602-ről 1569-re emelkedett.

Marián Hosek, a munkaügyi és népjóléti miniszter helyettese szerint Csehország a jövőben megkönnyíti a külföldiek munkavállalását elsősorban azokban a szakmákban, amelyek hiányszakmáknak számítanak a cseh piacon.

A csehországi külföldi munkavállalók mintegy harmadát nők, míg kétharmadát férfiak teszik ki. A legtöbb külföldi állampolgár Prágában, illetve környékén talált alkalmazást. Prágában a tavalyi év végén hivatalos engedéllyel 61 ezer külföldi dolgozott, míg a közép-csehországi régióban további 30 600. A médiák szerint ugyancsak Prágában és környékén alkalmazzák azon külföldiek többségét is, akiknek nincs hivatalos munkavállalói engedélye.

Follow hrportal_hu on Twitter