Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Több mint kétezer munkanélkülinek nyújthat segítséget a dél-dunántúli régiós program

Egyeztetés alatt áll a Dél-Dunántúli Régió 2,8 milliárd forintos pályázati csomagja, amely több mint kétezer ember számára nyújthat hathatós segítséget - hangzott el a régió munkaügyi tanácsának kihelyezett csütörtöki ülésén a Tolna megyei Tengelicen.

"A munkaügyi szervezet elkészítette a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében a régiós programjai első változatát, a 2,8 milliárd forintos pályázati csomagban a kiemelten tartós munkanélküliek számára esélyteremtés, munkaerő-piacra való visszatérés, képzés, foglalkoztatási támogatás szerepel" - mondta Brebán Valéria, a Dél-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ megbízott igazgatója.

Hozzátette: a program a régiók közül elsőként kerül egyeztetésre, előzetesen jónak minősítették, várhatóan 2.200 ember számára nyújthat a Nemzeti Fejlesztési Terv első két évében komoly, hathatós segítséget.

A tanácskozás egyik témája volt a Tolna megye foglalkoztatási helyzetéről szóló tájékoztatás, Szabó Zsoltné, a szekszárdi kirendeltség igazgatója elmondta: a régió az országos rangsorban hátulról a harmadik helyen áll, Tolna megye ezen belül viszonylag kedvező helyet foglal el a munkaerő-piac alakulásában, vannak hátrányos helyzetű települések, mint Tamási, de Paks kiemelkedően jó foglalkoztatási helyzetű.

Az elmúlt évben a megye a decentralizált foglalkoztatási keretből 1,240 milliárd forinttal gazdálkodhatott, amelynek nagy részét, 318 millió forintot a bértámogatás, 316 millió forintot a közhasznú foglalkoztatás tette ki - mondta. A tanácskozás egyik napirendi pontja a régióban lefolytatott munkaügyi és munkabiztonsági ellenőrzések tapasztalatainak beszámolója volt.

Papp Gábor, a munkaügyi felügyelőség igazgatója elmondta: 2006-ban a régió területén közel 6.000 feketemunkást tártak fel, közel 700 millió forint munkaügyi bírságot szabtak ki, mindezt 41 fő végezte el, az idén eddig 2450 feketemunkást lepleztek le és közel 300 millió forint bírságot szabtak ki.

Wágner Béla, a munkavédelmi felügyelőség igazgatójának beszámolója szerint 2006-ban 2.000 munkabalesetet jelentettek a régióban, köztük azonban egyetlen feketemunkással történt baleset sem szerepelt. Sok súlyos munkabaleset történt az elmúlt évben, 15-en haltak meg, ebből öten közúti közlekedés során, a többi klasszikusan munkabalesetnek számít, ezek például falomlás, porrobbanás, munkaeszköz összedőlése során következtek be, három esetben egyszerre ketten-ketten haltak meg - ismertette. Hozzátette azt is, hogy idén még halálos eseményről még nem tettek bejelentést, illetve a súlyos események száma is csökkenő tendenciát mutat.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Több mint 200 támadás érte az egészségügyi dolgozókat a járvány alatt

A támadások valódi száma jóval több lehet a mértnél. Teljes cikk

Tömeges elbocsátás jöhet a 18. kerületi önkormányzatnál

Komoly megszorításokra kényszerülhet a 18. kerületi önkormányzat a polgármester elmondása szerint. Teljes cikk

Február-áprilisban 56 ezerrel dolgoztak kevesebben, mint egy évvel ezelőtt

Áprilisban 4 millió 368 ezer volt a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - derül ki a KSH jelentéséből. Teljes cikk