Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Többen tiltakoznak a szakszervezeti vezető elbocsátása ellen

A térségben működő öt nagy szakszervezet tiltakozik az ellen, hogy a Pápai Hús 1913 Kft.-nél dolgozó húsos szakszervezet titkárát azonnali hatállyal, a szakszervezetek szerint mondvacsinált indokkal elbocsátották - közölte a Vasas Szakszervezeti Szövetség régióvezetője, Molnár Ákos.

A szakszervezeti vezető elmondta: a Vasas Szakszervezeti Szövetség, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, a Pedagógus Szakszervezet (az MSZOSZ-hez tartozó szervezetként, munkavállalói szolidaritásból), az Audi-Hungaria Független Szakszervet, valamint a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 közös álláspontja szerint tűrhetetlen, hogy egy függetlenített szakszervezeti vezető, a Húsipari Dolgozók Szakszervezete helyi titkára, aki az üzemi tanács elnöke és a felügyelőbizottság tagja is, egyik napról a másikra, megalapozott jogi indok nélkül elveszítse az állását.

A Pápai Hús 1913 Kft. alkalmazottja, Harkai Attila a múlt pénteken kapta kézhez felmondólevelét, amiben a cég közölte, hogy azonnali hatállyal elbocsátják, mivel - többek között - engedély nélkül elhagyta a munkaterületét - tájékoztatott Molnár Ákos.

Hozzátette: ez a szakszervezetek szerint mondvacsinált ok, hiszen a HDSZ titkára, mint függetlenített szakszervezeti vezető, munkaidejét szakszervezeti munkával töltheti, s erről a munkáltatónak nem, csak a tagságnak köteles elszámolni, a munka törvénykönyve alapján.

Példátlan, ami történt, ez a térségben 20 éve nem fordult elő - szögezte le Molnár Ákos.

Tájékoztatása szerint az öt szakszervezet kedden délután a húsgyárnál követeli, hogy a munkáltató vonja vissza teljesen jogszerűtlen azonnali felmondását.

Uzsoky András, a csődeljárás alatt lévő Pápai Hús 1913 Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek azt mondta: a szakszervezeti titkár nem a Munka törvénykönyve szerint végezte a szakszervezeti munkáját, és súlyosan megszegte a gyár belső szabályait, ezért mondtak fel neki. Az elbocsátás dolgozói bejelentésre indult, a belső vizsgálat olyan anomáliákat tárt fel, amelyeket köztulajdonban lévő cég nem nézhet el - hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Azzal gyanúsítják az ORFK egyik vezetőjét, hogy bántalmazta beosztottját

A vezérőrnagy panasszal élt a gyanúsítás ellen, a bántalmazott nő nyolc hónapja nem dolgozik. Teljes cikk

Kiemelkedő gázsit ígér a zenészeknek és háttérembereiknek a zeneipart segítő támogatás

Bejelentették a járvány miatt nehéz helyzetbe került magyar zeneipart segítő 5 milliárd forintos támogatást. Teljes cikk

Négy és félszer annyi robot dolgozik a magyar cégeknél, mint 8 évvel ezelőtt

Magyarország kilenc helyet lépett előre a robotizáltság terén. Teljes cikk