Megjelent: 15 éve

Torzult összkép - súlyos mobilitási gondok a cseheknél

A Patria Finance közgazdásza, David Marek a probléma magyarázataként úgy nyilatkozott a Napi Gazdaságnak, hogy "a bérlakások piacát nem liberalizálták, ezért az emberek nem költöznek az új munkahelyek után". A most létrehozott 15.000 új állás betöltése így kérdésessé válhat, hiszen az elsősorban szakmunkások, közgazdászok és műszaki egyetemet végzett mérnökök számára létrehozott állásokhoz a legcsekélyebb munkaerőpiaci mobilitás sem társul.

Mint arról a Robert Bosch cég helyi személyzeti igazgatója a napilapnak beszámolt, cégük már huzamosabb ideje keres felsőfokú pályakezdő alkalmazottakat akiknek 20.000 koronánál is magasabb fizetést ajánlanak. A több mint 156 ezer forintos munkabér mellett azonban még így is rákényszerül a cég, hogy lakásokat béreljen az alkalmazottak számára és a lakbér közel 60 %-át állja a fizetésen felül, mivel máskülönben nem lenne elegendő munkavállalójuk.

Az igazgató meglátása szerint a nagyon kevés szakképzett munkaerő és ezzel párhuzamosan a lakáspiac rugalmatlansága okozhatja a cseh munkaerőpiac lassú ellehetetlenülését.

A több mint 10 százalékos munkanélküliségi arányra a cseh iskolarendszer elfogadhatatlan színvonala sem jelent orvosságot. Az elsősorban olcsó munkaerőt alapvetően rövidtávra képzik, míg a felsőfokú végzettségűek aránya - az OECD felmérése alapján- csupán 12 %, ami együttesen rendkívül kevés az uniós versenyképesség megőrzéséhez. Egy kormányzati tanulmány szerint a Csehországot veszélyeztető öt kockázati tényező közé sorolják a munkaerőpiac (és elsősorban a képzett munkaerő) szűk keresztmetszetét.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter