Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

További szigorítások a minisztériumoknál

A 2009. évi megszorításokkal mérsékelt előirányzatokból kell kiindulni a 2010. évi költségvetés tervezése során - olvasható a 2010. évi költségvetési tervezőmunkát részletező pénzügyminisztériumi köriratban.

Pichler Ferenc, a PM szóvivője korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a kormány és a pénzügyi tárca gyorsítani akarja a jövő évi költségvetés elkészítésének menetét, ezért a 2010. évi büdzsé tervezetét a kormány már 2009. szeptember 8-án szeretné benyújtani a parlamentnek.

A takarékos állami gazdálkodásról 2008 októberében kihirdetett törvény szerint 2010. és 2011. évre a kormány olyan költségvetési törvényjavaslatot köteles benyújtani, amely biztosítja, hogy az államháztartás központi alrendszerei korrigált elsődleges kiadási főösszegének tervezett értéke az ugyanígy számított, megelőző évre tervezett értékéhez képest reálértéken legfeljebb a bruttó hazai termék reálértéke várható növekedési ütemének felével növekedhet. A törvény szerint 2010. és 2011. években olyan költségvetési törvényjavaslatot kell benyújtani, amely biztosítja maastrichti deficitmutató értékének csökkenését az előző évi értékhez képest.

A költségvetésnek keretet adó fő mutatókban a kormány 2010-re a bruttó hazai termék (GDP) 0,9 százalékos csökkenésével számol, és az államháztartás GDP arányos hiányát 3,8 százalékra várja a május végén elfogadott konvergenciajelentés szerint. A PM honlapján megjelent körirat emlékeztet az államháztartási törvény 2010 január elsején életbe lépő szabályaira: csak a devizában teljesítendő kiadások köre lehet felülről nyitott, valamint azok, amelyek jogszabályon vagy szerződésen alapuló visszavonhatatlan kötelezettséget jelentenek. Az állami és magánbefektetésben (PPP) megvalósuló beruházások teljes összegét kiadásként kell elszámolni a beruházás számviteli elszámolásakor, de az a szerződés hátralévő futamideje alatt időarányos részletekben bevételként számolható el. A többségi állami tulajdonú cégek beruházásait is hasonló módon kell elszámolni, ha azt tulajdoni döntés alapján hajtják végre. Ezeket a szabályokat a 2010. január 1. után kötött szerződések esetében kell alkalmazni. Ugyancsak újdonság az államháztartási törvény alapján, hogy az állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok nyereségét bevételként, veszteségét kiadásként kell elszámolni a mérlegkészítés évében.

A tervezés éveire (2010-2013) a PM 280,7 forint euró árfolyamot feltételez, de ez csak technikai szám, amit az előző három hónap átlaga alapján vetítettek ki az előrejelzési horizontra. A költségvetés tervezésekor az előző évi előirányzat jelenti a bázist. A körirat szerint az egyes tárcák és egyéb költségvetési fejezetek keretszámaiban a támogatásokat úgy kell kialakítani, hogy a 2009. évi zárolásokat be kell építeni a bázisba, azaz tovább kell görgetni a múlt évi megszorításokat. Csökkenteni kell a bázist a 2009. évi egyszeri feladatok miatt is. Mérsékelni kell a bérterhek változása miatt a tervezett ilyen jellegű kiadásokat. Nem lehet növelni a támogatás összegét egyes feladatok átadás-átvétele esetén sem.

A 2010. évi keresetek változásához kapcsolódó szabályrendszer nem végleges - jegyzi meg a körirat -, hozzátéve, hogy még folyik a szakszervezetekkel az erről szóló egyeztetés. A költségvetési intézmények létszámának tervezésénél a szervezeti intézkedések eredményeként felszabaduló létszámot törölni kell, azaz a meglévő létszámot nem lehet növelni.

Az elkülönített állami pénzalapok tervezésénél figyelembe kell venni a közteherviselés rendszerének átalakítását: megszűnik a munkaadói-, a munkavállalói és a vállalkozói járulék, így a továbbiakban a Munkaerőpiaci Alap bevétele 2010-ben az egészségbiztosítási - és munkaerőpiaci járulék 23,81 százaléka. A Munkaerőpiaci Alap finanszírozza a foglalkoztatás elősegítését és a munkanélküliek ellátását, ezért likviditási tartalékkal kell rendelkeznie, 2010-ben 24,6 milliárd forinttal. Az alap finanszírozza továbbá a 2009. évi korengedményes nyugdíjak 2009. évi kifizetéséből adódó hiányt. Ez az alap biztosít forrást a Társadalmi Megújulás Operatív Program belföldi társfinanszírozásához is.

Miután megszűnik a kulturális járulék, a Nemzeti Kulturális Alap bevétele az ötöslottó szerencsejáték játékadójának 90 százaléka. A költségvetési kapcsolataik, illetve az állami feladatellátásban való részvételük miatt a költségvetési tervezésbe bevont társaságoknak a konvergencia program aktualizálása miatt a 2010-2013. évekre vonatkozó tervek bemutatása mellett a 2009. évi várható adatokra és folyamatokra is ki kell térniük.
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
  • 2021.10.07Jólét és hatékonyság? Mentálhigiénés nagykövet program! Képzést minden olyan vezetőnek, vezetői csapatnak, akik szeretnének tudatosan, hatékonyságot, jólétet növelni a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.10.12XVIII. Magyar Munkajogi Konferencia – 9 kreditpont A Wolters Kluwer Hungary legnagyobb éves rendezvénye idén válik nagykorúvá. Ezúttal is a megszokott, színvonalas szakmai programokkal és felejthetetlen közösségi élményt ígérve várjuk a munkajoggal foglalkozókat a Dunakanyar szívében. A rendezvényen az ügyvédek és jogtanácsosok 9 kreditpontot szerezhetnek! Részletek Jegyek
  • 2021.10.20Hibrid munkavégzés, távmunka, munkaidő, pihenőidő és egyéb aktuális kérdések a munkajogban Jöjjön el, és tájékozódjon élőben dr. Fodor T. Gábortól a terület egyik jeles szakértőjétől. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter