Megjelent: 4 éve

Túl sokan dolgoznak a NAV-nál, jön a karcsúsítás

2300-2400 állás kerülhet veszélybe a NAV-nál - Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átszervezéséről és karcsúsításáról szóló terveiről beszélt a Magyar Időknek. Az átalakítás után életpályamodellt kaphatnak a NAV-dolgozók is.

Takarékosabb és áramvonalasabb NAV-ot szeretne Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter a leépítés pontos mértékéről még nem tudott adatot mondani. Varga Mihály azt mondta: egy kormányzati előterjesztést követően a parlament október-novemberben szavazhat a szükséges jogszabály-módosításokról. Megjegyezte ugyanakkor, hogy
a regionális szervezeti rendszer idejétmúlttá vált, meg lehet szüntetni, ami közel 2300-2400 embert érint a NAV állományában.

A bűnügyi igazgatóság megtartására szükség van, mert ez ad hatékonyságot a NAV-nak.

Varga Mihály hozzátette: javaslata szerint a NAV vezérkara része lesz a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, a mostani alelnökök helyettes államtitkárokként dolgoznának a tárca állományában.

„Azt tűztem ki magam elé célul, hogy az adóhivatallal megértessem, hogy ha fél éven belül nincs lezárva egy vizsgálat, akkor azt már el kell engedni. Ha fél év, tehát 180 nap alatt nem sikerül egy vizsgálatot befejezni, akkor ott valami más gond van, és inkább magával a hivatallal van a gond.” - mondta a miniszter.

A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: szeretné, ha a 4 és fél millió magánszemély adóbevallását a jövőben a NAV készítené el.

A szaktárca államtitkárságaként működhet a jövőben az adóhivatal, a szervezet irányítását az adóügyi államtitkár láthatja el. Varga Mihály Tállai Andrást látná szívesen ezen a poszton. Emellett a nemzetgazdasági miniszter azt is elmondta, hogy a hatóság életében január elseje nagy változást hozhat: megszűnhet a hét régiós igazgatóság, valamint ügyfélszolgálatok nyílhatnak a kormányhivatalokban. Emellett csökkenhet a hivatal alkalmazottainak létszáma, s életpályamodell léphet életbe a szervezetnél.

A jelenlegi 23 ezres létszám helyett a későbbiekben kisebb állománnyal működhet majd a hivatal. A tárcavezető kiemelte, hogy a NAV átalakítása után elindulhat a szervezet dolgozóinak szóló, az anyagi megbecsültséget is garantáló életpályamodell.

Magyar Idők
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter