kapubanner for mobile
Megjelent: 12 éve

Új bevallási kötelezettség az ügyvezetőknek

A Saldo munkatársainak információi szerint a NAV megkezdte a 2012. január 1-jétől társas vállalkozónak minősülő magánszemélyekkel kapcsolatban a 12T1041-es és a 1208-as bevallások ellenőrzését. Amennyiben az adóhatóság hiányosságot tapasztal, jelentős összegű mulasztási bírságot szabhat ki. Mint ismeretes a korábban megbízottként ügyvezetői feladatokat ellátók 2012. január 1-jétől társas vállalkozóknak minősülnek, így járulékfizetési kötelezettség terheli őket.

A Saldo Pénzügyi Tanácsadó adószakértői azt javasolják, hogy azok az ügyvezetők, akik a társaság ügyvezetését nem munkaviszony alapján látják el és eddig nem tettek eleget az idéntől kötelező bejelentési, bevallási kötelezettségüknek, pótolják azt minél előbb.

A késve benyújtott bejelentés, bevallás is bírságolható a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) részéről, de enyhítő körülményként vehető figyelembe, ha a társaság ugyan határidőn túl, de önként teljesítette a kötelezettségét. A határidőre benyújtott 1208-as bevallások helyesbítését is a fentiek szerint kell elvégezni, amennyiben a biztosított társas vállalkozó adatait az adott havi bevallás nem tartalmazta (kimaradt).


Idéntől változott a törvény2012. január 1-jétől a Bt., a Kkt. és a Kft. tagjai társas vállalkozónak minősülnek, ha a társaság ügyvezetését nem munkaviszony alapján látják el.

Ennek értelmében a Tbj. 5. § (2) bekezdésének módosítása szerint 2012. január 1-jétől biztosítottnak kell tekinteni a gazdasági társaság társas vállalkozónak nem minősülő vezető tisztségviselőjét (ügyvezetőjét) is.

Ez azt jelenti, hogy a vezető tisztségviselőt, aki a fenti megváltozott szabályok alapján 2012. január 1-jétől a vezető tisztség ellátása tekintetében társas vállalkozónak minősül, a 12T1041-es adatlapon a biztosítottak körébe be kell jelenteni. Kivéve azokat, akik kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozónak minősülnek. Ebbe a körbe tartoznak a vállalkozói tevékenységet saját jogú nyugdíjasként végzők, továbbá az özvegyi nyugdíjban részesülők amennyiben az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötték.

A biztosítási bejelentés mellett a társaságnak a vezető tisztségviselővel kapcsolatban a bevallási kötelezettséget az Art. 31. § (2) bekezdése alapján a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig a 1208 számú bevallásban kell teljesíteni.

Amennyiben többes jogviszonyú társas vállalkozónak minősül -– vagyis más foglalkoztatónál is munkaviszonyban áll vagy egyéb jogviszonyban végez munkát, illetve más társaság tagjaként személyesen közreműködik -– az ügyvezető és e tevékenységéért díjazásban nem részesül, abban az esetben is teljesíteni kell a 12T1041-es nyomtatványon a bejelentési kötelezettséget.

Havonta 1208-as bevallást kell beadniuk azoknak is, akik társas vállalkozónak minősülő vezető tisztségviselőként heti 36 órát elérő munkaviszonnyal rendelkeznek, és a feladatuik ellátásáért nem kapnak juttatást. Ugyanis az Art. fentebb idézett előírása alapján a bevallást akkor is be kell nyújtani, ha fizetési kötelezettség nincs, mivel biztosítási idő ilyenkor is keletkezik.
Ebben az esetben a 1208 bevallásban kizárólag az érintett magánszemély biztosításban töltött idejét kell közölni, és az M-09-es lap 560-562. sorok valamelyikébe 0-át kell írni. Tehát a 1208 nem váltható ki az NY-es nyomtatvánnyal, figyelmeztet a Saldo adótanácsadója.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Szijjártó Péter a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet főigazgatójával tárgyalt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) főigazgatójával, Gilbert F.... Teljes cikk

Navracsics Tibor: egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye

Egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye, ezen kívül fontos az emberi kapcsolatok minősége és az élettel szembeni,... Teljes cikk