Megjelent: 9 éve

Új bevallási kötelezettség az ügyvezetőknek

A Saldo munkatársainak információi szerint a NAV megkezdte a 2012. január 1-jétől társas vállalkozónak minősülő magánszemélyekkel kapcsolatban a 12T1041-es és a 1208-as bevallások ellenőrzését. Amennyiben az adóhatóság hiányosságot tapasztal, jelentős összegű mulasztási bírságot szabhat ki. Mint ismeretes a korábban megbízottként ügyvezetői feladatokat ellátók 2012. január 1-jétől társas vállalkozóknak minősülnek, így járulékfizetési kötelezettség terheli őket.

A Saldo Pénzügyi Tanácsadó adószakértői azt javasolják, hogy azok az ügyvezetők, akik a társaság ügyvezetését nem munkaviszony alapján látják el és eddig nem tettek eleget az idéntől kötelező bejelentési, bevallási kötelezettségüknek, pótolják azt minél előbb.

A késve benyújtott bejelentés, bevallás is bírságolható a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) részéről, de enyhítő körülményként vehető figyelembe, ha a társaság ugyan határidőn túl, de önként teljesítette a kötelezettségét. A határidőre benyújtott 1208-as bevallások helyesbítését is a fentiek szerint kell elvégezni, amennyiben a biztosított társas vállalkozó adatait az adott havi bevallás nem tartalmazta (kimaradt).


Idéntől változott a törvény2012. január 1-jétől a Bt., a Kkt. és a Kft. tagjai társas vállalkozónak minősülnek, ha a társaság ügyvezetését nem munkaviszony alapján látják el.

Ennek értelmében a Tbj. 5. § (2) bekezdésének módosítása szerint 2012. január 1-jétől biztosítottnak kell tekinteni a gazdasági társaság társas vállalkozónak nem minősülő vezető tisztségviselőjét (ügyvezetőjét) is.

Ez azt jelenti, hogy a vezető tisztségviselőt, aki a fenti megváltozott szabályok alapján 2012. január 1-jétől a vezető tisztség ellátása tekintetében társas vállalkozónak minősül, a 12T1041-es adatlapon a biztosítottak körébe be kell jelenteni. Kivéve azokat, akik kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozónak minősülnek. Ebbe a körbe tartoznak a vállalkozói tevékenységet saját jogú nyugdíjasként végzők, továbbá az özvegyi nyugdíjban részesülők amennyiben az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötték.

A biztosítási bejelentés mellett a társaságnak a vezető tisztségviselővel kapcsolatban a bevallási kötelezettséget az Art. 31. § (2) bekezdése alapján a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig a 1208 számú bevallásban kell teljesíteni.

Amennyiben többes jogviszonyú társas vállalkozónak minősül -– vagyis más foglalkoztatónál is munkaviszonyban áll vagy egyéb jogviszonyban végez munkát, illetve más társaság tagjaként személyesen közreműködik -– az ügyvezető és e tevékenységéért díjazásban nem részesül, abban az esetben is teljesíteni kell a 12T1041-es nyomtatványon a bejelentési kötelezettséget.

Havonta 1208-as bevallást kell beadniuk azoknak is, akik társas vállalkozónak minősülő vezető tisztségviselőként heti 36 órát elérő munkaviszonnyal rendelkeznek, és a feladatuik ellátásáért nem kapnak juttatást. Ugyanis az Art. fentebb idézett előírása alapján a bevallást akkor is be kell nyújtani, ha fizetési kötelezettség nincs, mivel biztosítási idő ilyenkor is keletkezik.
Ebben az esetben a 1208 bevallásban kizárólag az érintett magánszemély biztosításban töltött idejét kell közölni, és az M-09-es lap 560-562. sorok valamelyikébe 0-át kell írni. Tehát a 1208 nem váltható ki az NY-es nyomtatvánnyal, figyelmeztet a Saldo adótanácsadója.
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter