Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Új elnök a MÚOSZ élén

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Tóth Károly alelnököt választotta a szervezet ügyvezető elnökévé a szombati rendkívüli küldöttgyűlésén. A szövetség – miután meghallgatta Eötvös Pál elnök megnyitó beszédét, felkérte a MÚOSZ ellenőrzőbizottságát, hogy vizsgálja ki azokat a vádakat, amelyek az ingatlanügyletei és vagyongazdálkodása miatt érte a szervezetet.

Tóth Károly december 10-éig, a MÚOSZ tisztújító küldöttgyűléséig tölti be a pozícióját. Ügyvezető elnök választására azért volt szükség, mert a szervezet élén mintegy hét éve álló Eötvös Pál már korábban bejelentette: legkésőbb 2011 őszéig látja el a feladatot. Tóth Károly az egyedüli jelölt volt a pozícióra.

Az ügyvezető elnök megválasztását megelőzően Eötvös Pál elnöki bevezetőjében -– jelezve, hogy elnökségéről a decemberi küldöttgyűlésen számol be részletesen -– azokra a bírálatokra válaszolt, amelyek a Magyar Narancs e heti számában, Bajnai Zsolt cikkében (Kiút vagy egérút - Mi lesz a Magyar Újságírók Országos Szövetségével?) fogalmazódtak meg a szervezet gazdálkodásáról. Azt mondta: vállalható döntésnek tartja, hogy a MÚOSZ a romos állapotban lévő Andrássy úti székházából egy korszerű, új Vörösmarty utcai épületbe költözött, és emellett csak a tihanyi üdülőjét tartotta meg az ingatlanjai között.

Hozzátette: a szervezet balatonszéplaki üdülőjének, valamint Andrássy úti ingatlanjainak értékesítéséből mintegy 2 milliárd forintos bevétele származott, az új székházzal kapcsolatos kiadásai azonban 1,6 milliárd forintos költséget jelentettek, a szervezetnél maradó csaknem 330 millió forintból pedig 240 millió forintot költött az ügyletekhez kapcsolódó adóra.

Arról is beszámolt, hogy elnöki fizetése megegyezik elődjének díjazásával, akitől hét éve vette át a posztot. Beszédében megvédte az emasa főszerkesztőjét, valamint az ingatlanberuházás lebonyolításáért felelős Sárosi Péter elnökségi tagot, akiknek munkájával szemben szintén megfogalmazódtak vádak. "Fenntartható fejlődést hagyok hátra, ami ugyan jó szervezést és gazdálkodást igényel, de megvalósítható" -– fogalmazott Eötvös Pál, aki úgy vélte: a mintegy 4200 tagot számláló MÚOSZ fiatalítása és a szervezet súlyának növelése a legnagyobb kihívás a következő vezetés számára. Eötvös Pál felszólalását számos kritika és elismerés is követte. Mivel többen szükségesnek tartották a vagyongazdálkodással kapcsolatos vádak kivizsgálását, a küldöttgyűlés határozatban kérte fel erre a szervezet ellenőrző bizottságát. Mások az érdekvédelem hiányát és a médiában zajló eseményekre, a többi közt a médiatörvény születésére adott válaszok elmaradását rótták fel a szervezet vezetőjének.

Az ügyvezető elnökké választott Tóth Károly nyugdíjas újságíró, a Magyar Televízió debreceni stúdiójának egykori munkatársa azt mondta: markáns érdekvédelmet és közéleti jelenlétet kíván biztosítani a MÚOSZ-nak, valamint a finanszírozhatóságát. A küldöttgyűlés szombaton várhatóan dönt az Alapszabályának, Etikai kódexének és Érdekvédelmi kódexének módosításáról is. Az Alapszabály változtatása után várhatóan megszűnik a választmány. A szervezet évente legalább egy alkalommal tart közgyűlést, két küldöttgyűlés között pedig egy kibővített elnökség irányítja majd a szervezetet.
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter