Megjelent: 12 éve

Újraszabályozzák a közalkalmazotti vezetők fizetését

A közalkalmazotti törvény módosítása szerint a vezetői megbízás mellett önálló vezetői munkakörben, sőt menedzserszerződéssel munkaviszonyban is elláthatók lesznek az irányítói posztok. Eddig a végzettségtől és a szolgálati időtől függött a közalkalmazott vezetők díjazása, júliustól viszont a kinevezett vezetők illetményét az befolyásolná, hogy a hierarchia melyik szintjén vannak, milyen létszámú intézményt vagy szervezeti egységet vezetnek, illetve, hogy az átlagosnál bonyolultabb vagy épp egyszerűbb irányítói munkát látnak-e el.

Az illetményalap mértéke 2008-ban havi bruttó 550 ezer forint lehet. A közszférában az átlagosnál összetettebb feladatokat ellátó vezető kaphatja meg ezt az összeget, már ha ezer főnél több alkalmazottat dirigál. Ilyen összetett feladatot végző intézménynek számítanak az országos vagy regionális ellátási körzettel rendelkező komplex vagy szakellátást nyújtó egészségügyi intézmények, valamint az egyetemek.

Az átlagos közszolgálati tevékenységnek minősülő munkahelyek (így például a megyei egészségügyi intézmények, a szakmúzeumok, a tudományos és szakkönyvtárak, a szakiskolák, a kollégiumok) főnökei ennél létszámarányosan kevesebbet kaphatnak. Még alacsonyabb havi fix járandósággal számolhatnak az átlagosnál kevésbé összetett irányítást követelő (jellemzően önkormányzati tulajdonban lévő) intézmények vezetői. A kinevezett közalkalmazottként dolgozó első számú főnökök éves prémiuma a naptári évre számolt illetmény 30 százaléka lehet - magyarázza a Világgazdaság.

Változtatnának a módosításon

A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosítása nem mindenkinek felel meg ilyen formában, az érdekképviseletek több ponton is változtatnának a tervezeten. Kikötnék például, hogy a közpénzekből ellátandó feladatok elvégzése ne történhessen menedzserszerződések alapján - mondta Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke. A koncepciónak köszönhetően ugyanis a vezető nem lesz érdekelt abban, hogy minél alacsonyabb létszámmal oldja meg a napi feladatokat. A létszám-kategóriát az adott intézménynek, illetve a szervezeti egységnek egyébként mindig január elsejével kell megállapítania. Ebben sokat segítene, ha megoldódna a kormányzati személyügyek humáninformatikai támogatása. Csakhogy az ezt megvalósító tendert már másodszor halasztották el. Pedig egy ilyen rendszer nagyban segítene abban, hogy naprakész információkkal lássa el a szervezeteket a dolgozói létszámot, a fizetéseket, illetve a juttatásokat illetően.

Köztisztviselők egyre kevésbé aggódhatnak

A tervek szerint júliustól a köztisztviselői törvény is megváltozik, bár mivel Szetey Gábor távozása után már meglehetősen kevesen állnak ki az új teljesítmény-értékelési rendszer mellett, esély van rá, hogy koalíciós konszenzus hiányában és a köztisztviselői kar nyomására elbukik ez a törekvés - számol be a Világgazdaság.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter