Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Ukrajna: acélipari munkások százezrei kerülhetnek az utcára

Több százezer dolgozót fenyeget elbocsátás Ukrajnában a fémipari termékek világpiaci árának csökkenése és az acélipari ipari üzemek leállása következtében - közölte hétfőn Jurij Bojko, az Ukrán Munkaadók Szövetségének elnöke.

Kijevi sajtókonferenciáján Bojko elmondta, hogy a munkaadók szövetségének adatai szerint az acélipari vállalatok egy része máris négynapos munkahétre tért át, mivel szeptemberben 20 százalékkal csökkent a nyersvas és 25 százalékkal az acél előállítása a megelőző hónaphoz képest. A termeléscsökkenés következtében olyan üzemeket fenyeget a leállás veszélye, amelyek több százezer dolgozót foglalkoztatnak, és milliárdos bevételekkel gazdagítják Ukrajna költségvetését - tette hozzá.

Bojko szerint az ukrán GDP 60 százalékát biztosító exportágazatok gyakorlatilag mindegyikében visszaesnek a külföldi eladások. Mint fogalmazott, ez a tendencia már érezteti hatását az elmúlt két év stabil GDP-növekedését biztosító vegyiparban és gépgyártásban, s ez a negatív kereskedelmi szaldó gyors növekedését idézheti elő. A szövetség szakértőinek becslése szerint - jegyezte meg - a negatív kereskedelmi szaldó ebben az évben elérheti a 20-22 milliárd dollárt, ám 2009-ben akár 29 milliárd is lehet, vagyis a prognosztizált GDP 10 százalékára is nőhet.

Külön kockázatot jelent az ukrán ipari termelésre nézve a földgáz jövő évi árának bizonytalansága - emlékeztetett Bojko, aki arra szólította fel a kormányt, hogy a munkaadók szövetségének és a szakszervezeteknek a bevonásával hozzanak létre válságkezelő bizottságot a kilábalás lehetőségeinek vizsgálatára.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter