kapubanner for mobile
Megjelent: 12 éve

Vagy telefonadó lesz, vagy nyugdíjcsökkentés?

Magyarországnak 3 éves, 15 milliárd eurós keretösszegű elővigyázatossági csomagra kellene szerződnie az IMF-fel - véli Varga Mihály. Azt még nem tudják, pontosan ki és mennyit fizet majd a pénzügyi tranzakciók után, de az biztos, hogy nem közvetlenül a magánszemélyeket sarcolják meg. Ha nem lenne a telefonadó, a nyugdíjakat, béreket kellene csökkenteni, vagy elbukhatjuk az uniós támogatásokat.

15 milliárd euró elég lenne

A TV2-nek adott interjúban a Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt mondta: a piaci várakozásoknak megfelelő csomagot kell összeállítanunk - ez alapján gondolja megfelelőnek a 15 milliárdos összeget.

Korábban sem Fellegi Tamás, a tárgyalásokat vezető tárcanélküli miniszter, sem Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke nem kívánta megbecsülni a szükséges hitelkeret nagyságát, Rogán mindenesetre úgy vélte, a 2008-as 20 milliárd eurós keretösszegnél ez mindenképpen kisebb lesz.

A Reuters beszámolójában azt írja: Varga Mihály szerint a tárgyalások azért nem kezdődtek még el, mert az IMF-nek és az EU-nak egyeztetnie kell arról, milyen feltételeknek kell megfelelnünk az egyeztetések megkezdéséhez. Varga szerint Magyarország akár holnap is kész megkezdeni a tárgyalásokat - a kormány reméli, hogy a korábbiaknál lényegesen gyorsabb ütemben zajlanak majd a megbeszélések.


A bankok szedik majd a tranzakciós adótAz államtitkár a tranzakciós adóról a TV2 reggeli műsorában elmondta, nincs végső változat, a kormányzati javaslatot a Nemzetgazdasági Minisztérium vizsgálja, s elemzi, hogy pontosan kire, milyen határok között, milyen nagyságrendben, milyen keretek között lehet kivetni. Kifejtette, több felvetés is van arról, kinek kell beszednie és átutalnia a költségvetésnek, s hogy milyen területre terjedjen ki.

Az biztos, hogy a pénzforgalomhoz kötődik majd, s aki kevesebb utalást hajt végre, az kevesebbet fizet - mondta. Hozzátette, ilyen jellegű bevétele most is van a bankoknak, hiszen most is számolnak el a forgalom után bizonyos összeget, amit az ügyfelek láthatnak is bankszámlájukon. Varga Mihály biztos volt abban, hogy a magánszemélyek nem fizetnek közvetlenül ilyen adót, ezt technikailag sem lehet megoldani. A bankoknak kell majd összesíteni és átutalni a tranzakciós adót a költségvetésbe.

A befolyó összegről elmondta, bár pontos adatai még nincsenek a kormánynak, a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete információi alapján 150 milliárd forint feletti összeggel számolnak.


Nyugdíj- és fizetéscsökkentés helyett kell a telefonadóAz államtitkár a telefonadóról azt mondta: van olyan elképzelés, miszerint legyen egy összeghatár, ami fölött nem kell fizetni, és legyen elkülönítve, hogy magánszemély vagy vállalkozás fizeti-e. Vannak ugyanis olyan ügyfelek, akik vállalaton belüli forgalmazásért nem fizetnek, s így a nulla forintos forgalom után beszedni ezt az adót indokolatlanul nagy teher lenne a szolgáltatóknak.

Hozzátette, az adó várható összege nem áll távol a sajtóban megjelentektől, azaz a magánszemélyek estében havonta 700 forint, a vállalatok esetében pedig 2 500 forint körüli lenne. Arra kérdésre, hogy 2012-ben a telefonadóból 30 milliárd forint, jövőre pedig 52 milliárd forint bevételt várnak, elmondta: az összegek akkor lesznek reálisak, ha a növekedési prognózisok megvalósulnak. Most az lehet mondani, hogy jövőre a mostanihoz nagyjából hasonló helyzetben leszünk - tette hozzá.

Az adóra azért van szükség az államtitkár szerint, mert Magyarország nem járhatja azt az utat, hogy nyugdíjat és fizetést csökkent. Ezért kitaláltak egy olyan megoldást, ami az adóbevételeket a fogyasztáshoz köti, s így aki többet telefonál, vagy több pénzt utal át, az nagyobb mértékben veszi ki a részét az adófizetésből is.

A változásokról elmondta, az idén 100-120 milliárdot, jövőre pedig mintegy 400 milliárdot kell megspórolni ahhoz, hogy a lehetőségek szerint az uniós támogatásokat ne veszítsük el.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Szijjártó Péter a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet főigazgatójával tárgyalt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) főigazgatójával, Gilbert F.... Teljes cikk

Navracsics Tibor: egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye

Egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye, ezen kívül fontos az emberi kapcsolatok minősége és az élettel szembeni,... Teljes cikk