Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Vállalkozásokat is bevonnak a szakképzésbe

Gyakorlatorientált, hároméves szakképzést alakítanak ki, s a gyakorlati oktatásba a kisebb vállalkozásokat is bevonják majd - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Székesfehérváron, ahol megnyitotta a pályaválasztási kiállítást.

A szakképzés rendszerének átalakítása azért vált szükségessé, mert jelenleg túl hosszú a képzési idő, s a megszerzett szakmunkás-bizonyítvány mögött sok esetben nincs tényleges gyakorlati tudás. Azt már a munkahelyén kell megszereznie a fiatalnak - fejtette ki Czomba Sándor.

A gyakorlatorientált szakképzés során a manuális képzésben - az iskolai tanműhelyek mellett - nagyobb mértékben számítanak a kisebb vállalkozásokra, egyéni vállalkozókra, s anyagilag is ösztönzik majd őket arra, hogy részt vállaljanak a feladatból. Továbbá magasabb normatívával igyekeznek a hiányszakmák oktatására késztetni az intézményeket.

A várhatóan a 2011/2012-es tanévben induló új szakképzési rendszerben meg kell találni az európai uniós támogatással létrejött, korszerű tanműhelyekkel rendelkező, de a velük szemben támasztott reményeket nem mindenütt beváltó térségi integrált szakképző központok (tiszk) helyét, s lehetőségeit - mondta az államtitkár.

Bővíteni akarják a gazdasági kamarák szakképzésben betöltött szerepét is, azok a jelenlegi 26 helyett 125 szakmát "felügyelnek" majd. A jövőben várhatóan nemcsak a vizsgabizottsági elnökök delegálása lesz a dolguk, hanem akár tankönyvet írathatnak vagy esetenként a vizsgakövetelményeket is meghatározhatják.

Czomba Sándor közlése szerint azonban az állam felügyelő, monitorozó szerepére továbbra is szükség lesz, s garanciák beépítésével biztosítják, hogy a kamarák valóban felkészülten, hozzáértő szakemberek foglalkoztatásával éljenek a lehetőséggel.

Úgy véli, ahhoz, hogy elegendő jól képzett szakmunkás kerülhessen ki a munkaerőpiacra, a jelenlegi szakmunkástanuló-létszámot legalább a duplájára kell növelni. Az új szakképzési rendszer kialakításának folynak a műhelymunkái - közölte az államtitkár.

A Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ által szervezett, szombat délutánig nyitva tartó pályaválasztási kiállításon 67, szakképzést folytató iskola és felnőttképző intézmény mutatkozik be az Árpád Szakképző Iskola és Kollégiumban. A rendezvényre ötezernél több fiatalt, illetve szülőt várnak.

Czomba Sándor kiemelte: a hasonló kiállításoknak komoly szerepük lehet a pályaválasztásban, amely nem egy "ad hoc" lépés, hanem a szülők, a pedagógusok és a gyerekek együttgondolkodásának, átgondolt döntésének az eredménye.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Pedagógusok Szakszervezete: a kormány becsapja a szakmát

A szakszervezet becsapásának tartja az Emmi győzelmi jelentését a pedagógusok béremeléséről. Teljes cikk

Népszava: csak álom a 30 százalékos béremelés a szakképzésben

Volt, akinek 19, másnak csak 6 százalékkal emelkedett a fizetése, a PSZ tud olyan pedagógusról is, akinek semmit sem emeltek a bérén. Teljes cikk

Ingyenes programozó workshopot indítanak középiskolás lányoknak

A háromnapos online képzésre augusztus 11. éjfélig jelentkezhetnek az érdeklődők. Teljes cikk