Megjelent: 10 éve

Válságban segít a feketegazdaság

A nem hivatalos, árnyék-, illetve feketegazdaság védelmet nyújthat az európai országokat sújtó a recesszió hatásaitól - áll a Deutsche Bank Financial Times által közölt friss jelentésében, amely szerint a szabálykövető országokban nagyobb volt a recesszió pusztítása. Ennek ellenére a bank nem ezt az utat ajánlja.

Azon európai országok, amelyekben gyakoriak az ilyen-olyan mellékest keresők, a nem hivatalos pénzügyi tranzakciók, a hiányzó számlák, az adóelkerülés vagy az olyan illegális tevékenységek, mint a kábítószerkeresedelem, kisebb hanyatlást szenvedtek el a válság miatt, mint őszintébb szomszédaik - következtetnek a frankfurti székhelyű bank kutatói.

Az összefüggés működni látszik, amennyiben valóban jelentős szürkegazdaságú országról van szó - ilyen például Görögország, ahol George Papandeou miniszterelnök pár nappal ezelőtt bevallotta, hogy a közszférát valósággal elönti a korrupció. Egyre terebélyesedő költségvetési problémái ellenére a görög gazdaság idén mindössze 1 százalékkal zsugorodik, szemben az Európai Unió 4 százalékos átlagával. Magyarázat lehet, hogy egy jól működő nem hivatalos szektor életképes alternatívát kínál például a hivatalosan munkanélkülieknek, ugyanakkor az átható becsületesség is jobb kimenetelt eredményez.

A Deutsche Bank azonban leszögezi, az olyan, "különösen becsületes" népességű államok is, mint például Hollandia, Ausztria, vagy Franciaország ugyancsak viszonylag jól boldogultak a krízis alatt. Ennek magyarázata egyértelműbb, hiszen az átláthatóbb viszonyok emelik a polgárok államba vetett bizalmát, ami mérsékli az adóelkerülési hajlandóságot.

A pénzintézet szerint a legrosszabbul boldoguló országokban - köztük Németországban a lakosságnak "sem a munkamorálja nem olyan kivételesen becsületes, mint például az osztrákoké; sem pedig annyi energiát nem fordítanak az állam megkerülésére, mint például a görögök".

A jelentést igazolja a linzi egyetem professzora, Friedrich Schneider is, a rejtett gazdaság szakértője. Senki sem azért vállal fekete munkát, hogy az így megkeresett extra pénzből a megtakarítási számláit hízlalja, hanem hogy fogyasztói javakat vásároljon, költsön - így a gazdaság számára roppant fontos fogyasztói keresletet növelik - mondja Schneider.

Görögországban tehát jóléti többletet adott az árnyékgazdaság; miközben azonban a polgárok profitáltak belőle, addig az állam súlyos fiskális helyzetbe került, ami később bizonyosan visszaüt polgárai anyagi helyzetére is. A jelentés végül nem meglepő módon nem a görög út mellett teszi le a voksát. A pénzügyi válság és egyes országok válságon felül jelentkező sajtságos problémái ugyanis azt mutatják, hogy az erkölcs és a tisztesség minden ellenkező híreszteléssel szemben a fenntartható üzleti aktivitás kulcsfontosságú tényezője.

Napi Online
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk