Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Válságkezelő lépések Bajnai Gordontól

A kormány azt javasolja, hogy idén 25 százalékra emelkedjen az áfa felső kulcsa, és jöjjön létre egy 18 százalékos kedvezményes, átmeneti kulcs. Utóbbiba csak a tej, tejtermékek, kenyér, pékárú és a távhő tartozzon - hangsúlyozta Bajnai Gordon.

A miniszterelnök által ismertetett prezentációból kiderült az is, hogy a jövedéki adó 2009-ben átlagosan 5-6 százalékkal emelkedne. Idén a munkaadói járulékcsökkentés 5 százalékpontos lenne a minimálbér kétszereséig - mondta a Bajnai Gordon. Kiemelte: személyi jövedelemadó alsó kulcsának mai 1,7 milliós sávhatárát 1,9 millió forintig tolnák ki.

A miniszterelnök az adóváltozásokról szólva azt mondta: a foglalkoztatást élénkítő lépések miatt van szükség arra, hogy más adónemeket emeljenek. A 2010-es adóelképzelésekről szólva Bajnai Gordon elmondta: jövőre 5 százalékponttal csökkenne munkáltatói járulék - a teljes jövedelemre. A kormány kezdeményezi azt is, hogy jövőre szűnjön meg a tételes eho.

Új módszert javasol a kormány az adók és bérek számítására, ez az úgynevezett "összbruttósítás" - emelte ki Bajnai Gordon. Mint mondta, ez azt jelenti, hogy a munkavállalói bruttó bér és a járulékok együtt képezik majd az adóalapot.

Csökkennének 2010-ben az szja-kulcsok: 15-17, illetve 33-35 százalékra, az alsó kulcs sávhatára pedig 4-5 millió forint lenne. A miniszterelnök szerint ezzel a munkavállalók 90 százaléka az alsó kulcsba fog tartozni. A kormány tervei között szerepel, hogy jövőre az "adóparadicsomba menekített jövedelmet és vagyont" bevonnák az adóalapba.

Bajnai Gordon elmondta: fel kívánják gyorsítani az ingatlanadó bevezetését, cél, hogy az alacsonyabb értékű ingatlanoknál a maihoz hasonló mértéken tartja az ingatlanok adóterhelését, a vagyonosabbak nagyobb részt vállalnának a közterhekből.

Az ingatlanadó részletes terveire két hét múlva tesz javaslatot a kabinet - közölte Bajnai Gordon. A miniszterelnök által tartott prezentációból kiderült, hogy a kormány azt tervezi: 2010-ben vezessék be az általános értékalapú ingatlanadót.

Megszűnne a társaságok különadója, de 19 százalékos kulccsal egy új társasági jövedelemadó jönne létre - mondta a miniszterelnök. Hozzátette: a tervek között szerepel az adómentességek, kivételek korlátozása és a radikális egyszerűsítés. Magánszemélyek különadóját 2010. december 31-ig megtartaná a Bajnai-kormány - ez a prezentációból derült ki, ahogy az is, hogy növelné a súlyadót.

Bajnai Gordon hangsúlyozta: a tervezett változásokkal a munkaadói járulékok a minimálbér "környékén" 8 százalékkal lehetnek kisebbek; az adóék 5-7 százalékkal csökkenne az átlagkeresetűeknél; csökkenne a marginális adóteher.

A kormány által tervezett adóváltoztatások célja, hogy több munkahely maradjon meg, a válság után pedig több új munkahely jöjjön létre - közölte a miniszterelnök. Kérdésre válaszolva Bajnai Gordon azt mondta: az szja sávhatárának idei 1,9 millió forintra való emelését szeretnék akár július 1-től visszamenőlegesen meglépni, de erről még egyeztetni akarnak a makropálya ismeretében.

A természetbeni juttatások és egyéb adókedvezmények jövőjét firtató kérdésre a miniszterelnök azt válaszolta: ahhoz, hogy adót tudjanak csökkenteni, nem lehet ennyi kivételt fenntartani. A parlament előtt lévő adótörvények módosításáról a kormány még konzultálni fog az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal. A kormány válságkezelő programja elérhető a www.kormanyszovivo.hu internetes oldalon.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter