Megjelent: 2 hónapja

A mentőcsomag ellenére tömeges elbocsátások várhatók a turizmusban

A turisztikai-vendéglátó ágazatban képtelenség alkalmazni a rövidített munkaidőt, ami után állami bértámogatás járna, így a szektorban tömeges elbocsátásokra kell számítani.

images

Nem teljesültek a turisztikai és vendéglátós szakmai szervezetek válságkezelő javaslatai, így a kormány történelminek nevezett csomagja ellenére tömeges elbocsátások várhatók az ágazatban - írja az mfor.hu.

A mentőcsomag jelenleg egyik elemét sem tartalmazza azoknak a javaslatoknak, amelyeket a szervezetek küldtek a kormánynak annak érdekében, hogy rövid időn belül ne kényszerüljenek tömeges elbocsátásra az ágazatban tevékenykedők.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete arra hívja fel a figyelmet, hogy nincs munkajogilag olyan státusz, amelyben 3 hónapon keresztül munkavégzés nélkül megtartható az alkalmazott munkavégzés nélkül úgy, hogy a társadalombiztosítási jogviszonya megmaradjon, és a létfenntartásához minimális szociális támogatást kapjon.

Az érdekvédelmi szövetségek ezért vezettek volna be egy rendkívüli munkajogi státuszt, amelynek keretében bérfizetés helyett szociális támogatásban részesíthették volna a munkavállalókat, a munkaadó pedig később az e címen kifizetett szociális támogatásokat (a következő 3 évben) levonhatta volna a szociális hozzájárulási adóból.

A kormány csomagjában azonban most mindössze annyi szerepel, hogy rövidített munkaidőre, 70 százalékban átvállalja a bérköltséget az állam 3 hónapra.

A turizmusban, vendéglátásban viszont nincs rövidített munkaidő, egy pincér, szobalány egyáltalán nem tud dolgozni, hiszen a szálloda, étterem hónapokig bezárt. Így maximum látszólagos munka színleléséről lehetne szó: úgy tesznek papíron, mintha a pincér dolgozna, miközben igazából otthon ül.

Azaz így valójában a munkaadó és az állam is munka nélkül fizetne bért, amit számos vállalkozó nem engedhet meg magának.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Munkavégzés járvány idején

A foglalkoztatás és a koronavírus kapcsolata szűnni nem akaró kérdésként lebeg a mindennapok felett. Egyelőre úgy tűnik, az idő múlásával a... Teljes cikk

Kinek nem lehet felmondani?

Könnyebb-e felmondani a munkaadónak járványhelyzetben? Kiket véd a törvény, kiket lehet csak több feltétel teljesülése esetén elküldeni? Dr.... Teljes cikk

Hogyan mondhat fel a munkaadó és mi nem jogszerű?

A koronavírus-járvány okozta gazdasági lejtmenetben nem minden munkáltató tudja megtartani a teljes létszámot. A munkáltató szorult helyzete azonban... Teljes cikk