Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Változik a szokásos piaci ár nyilvántartási kötelezettsége

Változik a kapcsolt vállalkozások adózásánál szerepet játszó szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről szóló rendelet, a nemzetgazdasági miniszter ezt módosító rendelettervezete a kormány honlapján olvasható.

images

A jogszabálytervezet szerint a szokásos piaci ár előzetes megállapítása iránti kérelemre hozott adóhatósági határozatnál nem áll fenn a nyilvántartási kötelezettség arra az időtartamra sem, amely a kérelem benyújtásának adóévétől annak az adóévnek az utolsó napjáig tart, amelyben a határozat érvényessége megszűnik. A mentesülés feltétele ugyanakkor, hogy a határozatban rögzített tényállás ezen időszakban változatlanul fennálljon.

A módosítás arról is rendelkezik, hogy amennyiben a szolgáltatás, termékértékesítés ellenértékének átterhelése több kapcsolt fél részére történik, akkor az alkalmazott allokációs kulcs szokásos piaci jellegét az adózó köteles alátámasztani. A tervezet pontosítja továbbá, hogy a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettség alóli mentesülést biztosító 50 millió forintos értékhatár vizsgálatánál az adóévben történő teljesítések értékét kell együttesen figyelembe venni.

A szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettség alóli mentesülés 50 millió forintos értékhatárának, valamint az alacsony hozzáadott értékű, csoporton belüli szolgáltatások 150 millió forintos értékhatárának megállapításánál, ha a szerződés szerinti ellenérték nem forintban keletkezik, annak értékét a Magyar Nemzeti Bank, a szerződés megkötésének napján érvényes devizaárfolyamának alapján kell átszámítani.

A módosítás a jogalkalmazás elősegítése érdekében előírja, hogy a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggésben készítendő nyilvántartást – főszabály szerint – szerződésenként kell elkészíteni, függetlenül attól, hogy egy szerződés alapján több ellenőrzött ügylet valósul-e meg. Amennyiben az érintett felek nem kötnek szerződést, akkor a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettség ellenőrzött ügyletenként teljesítendő.

A módosítás emellett arról is rendelkezik, hogy szokásos piaci haszonkulcsnak az ellenőrzött ügylettel érintett kapcsolt fél által alkalmazott haszonkulcs minősül, de mértéke legfeljebb 3 százalék és 10 százalék között alakulhat.
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Adóemelési stopot rendel el a kormány az önkormányzatoknál

A döntés értelmében a helyi és a települési adó mértékét nem lehet megemelni jövőre. Teljes cikk

Koronavírus: sokkal nagyobb veszélyben vannak a szociális területen dolgozó szakemberek

A szociális területen dolgozók közül 24 ezer embert teszteltek koronavírusra, 911-en pozitív mintát produkáltak. Teljes cikk

Kata: fontos változásra figyelmeztet a NAV!

A kisadózó december 31-ig döntheti el, hogy melyik kisadózói jogviszonyát szeretné fenntartani. Teljes cikk