Megjelent: 6 éve

Van, aki a munkája miatt nem tud szavazni

Az önkormányzatok dolgozói közül jelölik ki a szavazatszámláló bizottságok jegyzőkönyvvezetőit, akiknek kötelező egész nap abban az óvodában, iskolában lenniük, ahol a szavazatokat számolják. Így viszont, ha messzebbről járnak be dolgozni, nem biztos, hogy eljutnak majd a saját szavazókörükbe, írja az Index.

Az ország 106 választókerülete 11 ezer szavazókörre tagozódik, minden szavazókörben ki van jelölve egy közeli iskola, óvoda, vagy más épület, ahol le kell adni a szavazatokat. A szavazókörökben működnek szavazatszámláló bizottságok, ezeknek a munkáját segíti a jegyzőkönyvvezető, aki vagy közszolgálati tisztviselő, vagy közalkalmazott lehet.

A szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvvezetőjének kötelező egész nap abban a szavazóhelyiségben lennie, ahol dolgozik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a jegyzőkönyvvezető nem mehet ki abból az iskolából, ahova be van osztva.

Így aztán, ha a lakcíme szerint nem abba a szavazókörbe tartozik, mint ahol dolgozik, akkor nehezen tud szavazni, hiszen egész nap ott kell lennie egy másik szavazókörben, hiszen ott ő a jegyzőkönyvvezető.

Igaz, hogy a választókerületen belül átkérhetik magukat a jegyzőkönyvvezetők egyik szavazókörből a másikba, de választókerületek között ez már nem működik. Eddig a jegyzőkönyvvezetők csak akkor szavazhattak, ha történetesen abban a szavazókörben laktak, amelyben végezték megbízatásukat. Így a korábbi szabályozáshoz képest lényeges kedvezményt biztosít a mostani eljárás, mert a jegyzőkönyvvezetők választókerületen belül átkérhetik magukat másik szavazókörbe.

Az Index megkérdezte az NVI-t, hogy a más választókerületből származó jegyzőkönyvvezetők miért nem kérhetik át magukat a munkájuk szerinti választókerületbe (majd ezen belül a munkájuk szerinti szavazókörbe), levelük szerint azonban erre nem tudnak válaszolni.

index.hu
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nem utazhatnak ingyen a rendőrök a Volánbuszokon

A rendőrök többségének megszűnik a bérlettámogatása, ráadásul a vártnál kisebb béremelést kaptak. Teljes cikk

A Samsung gyár megvizsgáltatja Kínából érkező alkalmazottjait

Fokozott fertőtlenítést vezettek be a gyár közös helyiségeiben a koronavírus terjedése miatt. Teljes cikk

Milliós év végi juttatást kaptak az államtitkárok

A Blikk három olyat tárcát talált, ahol az államtitkárok nem kaptak év végi juttatást. Teljes cikk