Megjelent: 9 éve

Van, aki a munkája miatt nem tud szavazni

Az önkormányzatok dolgozói közül jelölik ki a szavazatszámláló bizottságok jegyzőkönyvvezetőit, akiknek kötelező egész nap abban az óvodában, iskolában lenniük, ahol a szavazatokat számolják. Így viszont, ha messzebbről járnak be dolgozni, nem biztos, hogy eljutnak majd a saját szavazókörükbe, írja az Index.

Az ország 106 választókerülete 11 ezer szavazókörre tagozódik, minden szavazókörben ki van jelölve egy közeli iskola, óvoda, vagy más épület, ahol le kell adni a szavazatokat. A szavazókörökben működnek szavazatszámláló bizottságok, ezeknek a munkáját segíti a jegyzőkönyvvezető, aki vagy közszolgálati tisztviselő, vagy közalkalmazott lehet.

A szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvvezetőjének kötelező egész nap abban a szavazóhelyiségben lennie, ahol dolgozik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a jegyzőkönyvvezető nem mehet ki abból az iskolából, ahova be van osztva.

Így aztán, ha a lakcíme szerint nem abba a szavazókörbe tartozik, mint ahol dolgozik, akkor nehezen tud szavazni, hiszen egész nap ott kell lennie egy másik szavazókörben, hiszen ott ő a jegyzőkönyvvezető.

Igaz, hogy a választókerületen belül átkérhetik magukat a jegyzőkönyvvezetők egyik szavazókörből a másikba, de választókerületek között ez már nem működik. Eddig a jegyzőkönyvvezetők csak akkor szavazhattak, ha történetesen abban a szavazókörben laktak, amelyben végezték megbízatásukat. Így a korábbi szabályozáshoz képest lényeges kedvezményt biztosít a mostani eljárás, mert a jegyzőkönyvvezetők választókerületen belül átkérhetik magukat másik szavazókörbe.

Az Index megkérdezte az NVI-t, hogy a más választókerületből származó jegyzőkönyvvezetők miért nem kérhetik át magukat a munkájuk szerinti választókerületbe (majd ezen belül a munkájuk szerinti szavazókörbe), levelük szerint azonban erre nem tudnak válaszolni.

index.hu
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek