Megjelent: 6 éve

Van, aki a munkája miatt nem tud szavazni

Az önkormányzatok dolgozói közül jelölik ki a szavazatszámláló bizottságok jegyzőkönyvvezetőit, akiknek kötelező egész nap abban az óvodában, iskolában lenniük, ahol a szavazatokat számolják. Így viszont, ha messzebbről járnak be dolgozni, nem biztos, hogy eljutnak majd a saját szavazókörükbe, írja az Index.

Az ország 106 választókerülete 11 ezer szavazókörre tagozódik, minden szavazókörben ki van jelölve egy közeli iskola, óvoda, vagy más épület, ahol le kell adni a szavazatokat. A szavazókörökben működnek szavazatszámláló bizottságok, ezeknek a munkáját segíti a jegyzőkönyvvezető, aki vagy közszolgálati tisztviselő, vagy közalkalmazott lehet.

A szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvvezetőjének kötelező egész nap abban a szavazóhelyiségben lennie, ahol dolgozik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a jegyzőkönyvvezető nem mehet ki abból az iskolából, ahova be van osztva.

Így aztán, ha a lakcíme szerint nem abba a szavazókörbe tartozik, mint ahol dolgozik, akkor nehezen tud szavazni, hiszen egész nap ott kell lennie egy másik szavazókörben, hiszen ott ő a jegyzőkönyvvezető.

Igaz, hogy a választókerületen belül átkérhetik magukat a jegyzőkönyvvezetők egyik szavazókörből a másikba, de választókerületek között ez már nem működik. Eddig a jegyzőkönyvvezetők csak akkor szavazhattak, ha történetesen abban a szavazókörben laktak, amelyben végezték megbízatásukat. Így a korábbi szabályozáshoz képest lényeges kedvezményt biztosít a mostani eljárás, mert a jegyzőkönyvvezetők választókerületen belül átkérhetik magukat másik szavazókörbe.

Az Index megkérdezte az NVI-t, hogy a más választókerületből származó jegyzőkönyvvezetők miért nem kérhetik át magukat a munkájuk szerinti választókerületbe (majd ezen belül a munkájuk szerinti szavazókörbe), levelük szerint azonban erre nem tudnak válaszolni.

index.hu
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megkéseltek egy tanárt egy győri iskolában

Az 51 éves tanárnőt kórházba szállították, a 17 éves elkövetőt elfogták. Teljes cikk

Meghirdették az idei Magyar innovációs nagydíj pályázatot

Azokat a vállalkozásokat keresik, amelyek bemutatható, tényleges innovációs tevékenységet végeznek. Teljes cikk