Megjelent: 5 éve

Van egy jó és egy rossz hírünk a budapesti dolgozóknak

Jó hír a munkába járóknak, hogy a legtöbb vonalon helyreállt a tömegközlekedés Budapesten. Azonban a város több részén, elsősorban belvárosi házakban még szerda reggel sincs áram a hétfő esti, kivételes mennyiségű csapadékot hozó felhőszakadása után. A rossz pedig az, hogy a friss előrejelzések szerint szerdán Budapest közelében támad megint a vihar.

A Fővám térnél alámosta az utat az eső, beszakadt az útpálya egy szakaszon, ezért a 15-ös és a 115-ös busz jelenleg is módosított útvonalon közlekedik, a 83-as troli helyett pedig pótlóbusz jár. A Vámház körutat és a Szabadság hidat lezárták, ezért a 47-es és a 49-es villamos a Deák Ferenc tér helyett jelenleg a Döbrentei térhez közlekedik. A Szépvölgyi utat szintén lezárták a Bécsi útnál, mert ott is beszakadt az útpálya, mindkét helyszínen legalább egy hétig tart majd a helyreállítás.

Veszélytelenítési munkák miatt félpályás útlezárást vezetnek be a budai alsó rakpart teljes hosszán, a közlekedési lámpák működése a főváros több pontján még nem állt helyre.

A jelentős mennyiségű csapadék által okozott károk felmérése jelenleg is zajlik, a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV azonban mindent megtesz a menetrendszerű közlekedés mielőbbi helyreállásáért. A BKK kéri a közlekedőket, hogy indulás előtt mindenképpen látogassanak el a BKK Info oldalára.

A közúti és a tömegközlekedési forgalomban jelenleg az alábbi korlátozásokra kell számítani:

A vihar károkat okozott a BKK Szabó Ervin téri forgalomirányító központjában, valamint egy II. kerületi, a környék villamosjáratainak közlekedésében kiemelt szerepet játszó áramátalakítóban is, továbbá a Baross téri ügyfélközpontban, a Batthyány téri és a Corvin-negyednél található pénztárakban.

Miként tegnap az Index megírta, egy sor helyen problémás volt a kártyás fizetés internet és telefonvonal hiányában, és voltak hivatalok is, amik nem tudtak kinyitni. Ilyen volt például a Baross utcai kormányablak. Reggel zárva voltak a Podmaniczky utca és környéki, valamint a Mester utcai boltok is.

A Főkert Zrt. tájékoztatása szerint az esőzés az I., II., XII. kerületekben okozott komolyabb problémákat, ennek felszámolását a cég negyven munkatársa tegnap kora reggeli órákban megkezdte. Az esőzés következtében a legkritikusabb helyzet az I. kerület, Király lépcső környezetében, a budai Vár alatti Keleti kert sétányain alakult ki, valamint a Gellért-hegy sétaútvonalain, ahol a társaság dolgozói megkezdték a lemosódott föld eltakarítását, a folyókák kitisztítását.

Helyreállt az Országos Bírósági Hivatal informatikai rendszere

Szerda reggelre az Országos Bírósági Hivatal (OBH) szakemberei elhárították a hétfői esőzés miatt az informatikai rendszerben keletkezett hibát. Az OBH szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az érintett informatikai eszközök leállítására üzemszerű és szabályos módon került sor, így adatvesztés nem következett be.

Elmű: közel ezer fogyasztónál nincs áram a fővárosban

Közel ezer fogyasztónál szünetel még a fővárosban az áramszolgáltatás a hétfői felhőszakadás okozta vízbetörések miatt - tájékoztatta szerdán az Elmű szóvivője az MTI-t.

Korábban az Elmű azt ígérte, hogy kedd estig a legtöbb fogyasztónál visszaállhat az áramszolgáltatás. Mint mondták, maga az elektromos hálózat kevéssé károsodott, de a kárelhárítást akadályozza, hogy azokban a pincékben, ahol az épületi transzformátorállomások vannak, sok helyen még mindig áll a víz. "Mivel az Elmű nem rendelkezik szivattyúkkal, meg kell várniuk, hogy a tulajdonosok vagy a katasztrófavédelem vízmentesítse a pincéket" - írták.

Boross Norbert közölte, hogy elsősorban a Nagykörút mentén, VII. és VIII. kerületi társasházakban nincs áram.

Az érintett családok, boltosok, cégek a probléma elhúzódása mellett az információhiányra, az Elmű rossz kommunikációjára is panaszkodnak - írja az Index.

A hétfő esti vihar következtében 45 ezer fogyasztónál szűnt meg az áramszolgáltatás a fővárosban. Ugyan az elektromos hálózat kevéssé károsodott, a lezúduló eső és a talajvíz nyomán vízzel telítődtek azok a pincék és alagsori helyiségek, ahol a társasházak transzformátorállomásai működnek.

Budapest közelében támad megint a vihar

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Reggel fél 8-kor elsőfokú riasztást adtak ki a várható esők és zivatarok miatt a Budapesttől északra, északkeletre található területekre, illetve néhány északkelet-magyarországi járásra. A sárgával jelzett területeken rövid idő alatt 15-25 milliméter eső eshet, de kisebb körzetekben akár 40-60 milliméter csapadék is hullhat a beágyazott zivatarok miatt.

MTI/Index/Hvg.hu
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A filmipart is újradefiniálta a járvány, de Magyarországon már ismét folyik a munka

Magyarországon nem állt le a filmes élet a koronavírus-járvány miatt, az elmúlt hónapokban is azon dolgoztak, hogy a mintegy húszezer hazai... Teljes cikk

Sokba fog kerülni idén az iskolakezdés

Az idén gyermekenként átlagosan 33 ezer 560 forintot terveznek elkölteni a szülők az iskolakezdésre, míg tavaly ez az összeg átlagosan 15 ezer és 25... Teljes cikk

Itt a lista, kik keresnek többet Orbán Viktornál is!

Rogán Antal, Gulyás Gergely, Semjén Zsolt, Süli János és Mager Andrea is többet keres, mint Orbán Viktor - írja a napi.hu a Miniszerelnöki... Teljes cikk