Megjelent: 9 éve

Vasárnapi nyitva tartás: érvek és ellenérvek

Már jövő januártól életbe léphet az üzletek vasárnapi nyitva tartását korlátozó törvény. A terv szerint egyelőre csak a 280 négyzetméternél nagyobb üzletekre vonatkozna a vasárnapi kötelező szünnap - hangzott el a Kossuth Rádió műsorában.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke üdvözölte az elképzelést, és elmondta, látszik, hogy a kiskereskedőknek kedvez a szabály.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta, nem vitatja a pihenőidő, a családok védelmét, de kérdésesnek tartja, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben megéri-e lecsípni a gazdaság teljesítményéből a vasárnapi zárva tartással. Ő a 280 négyzetméter meghatározását is érdekesnek tartja, mivel Magyarországon több mint 150 ezer kiskereskedelmi üzlet van, és az átlagos alapterületük 114 négyzetméter. Vagyis az üzletek legalább kétharmada továbbra is kinyithat.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára furcsának tartja, hogy a törvény védené a munkavállalókat, de a más jogviszonyban lévőket, például a szerződéseseket nem.

Tarnai Richárd, a Fidesz-KDNP képviselője elmondta, két éve zajlanak az egyeztetések, és szerinte nyugaton is az üzletek vasárnapi zárva tartása a szokás.

Magyar Rádió
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk