Vasárnapot cserébe az alacsonyabb bérért"/>
Megjelent: 13 éve

Vasárnapot cserébe az alacsonyabb bérért

Az országos bértárgylások ugyan megtorpantak, a kereskedelmi ágazat munkaadóinak és munkavállalóinak képviselői azonban másfél hete egyezkedtek a szférában végrehajtandó béremelésről. A munkaadói oldalnak nincs egyéges álláspontja, végleges eredmény csak jövő évben várható.

Ahogy már korábbi cikkünkben hírt adtunk róla, december 7- én ágazati bértárgyalást tartott a kereskedelmi szféra munkaadóinak érdekképviseleti szervei - az ÁFEOSZ, a KISOSZ és az OKSZ - valamint a Kereskedelemi Alkalmazottak Szövetsége (KASZ). A Vállalkozói Negyed most a tágyalás eredményéről érdeklődőtt.

"Kidolgoztunk egy három elemből álló megállapodást, amelyet az érintett szervezetek még tovább alakíthathatnak, a végső megállapodára azonban még várni kell" - mondta el Antalffy Gábor, a KISOSZ elnöke.

A három elem:

egy fix keresetfejlesztés, amelynek mértéke nagyobb a kormány által ajánlottnál;
meghatározott mutatók alapján engedmény azon vállalkozók felé, amelyek ennek nem tudnak eleget tenni;
valamint garantált bérminimum a szakképzettek számára, amelyet nem a jogszabály alapján, hanem az ágazati eltéréseknek megfelelően alakítanánk ki.
Sáling József, a KASZ elnöke mindehhez hozzátette, hogy sikerült ugyan közös nevezőt találniuk, erre azonban csak az ÁFOSZ és a KISOSZ bólintott rá. "Az OKSZ nem akarja elfogadni a kötelező bérminimumot, ennek fejében viszont mi valamilyen ellentételezést kértünk" - mondta az elnök.

Korlátozni lehetne például a vasárnapi nyiltvatartást. A kereskedelemben túl kevés az alkalmazott, akiket lehetetlen úgy beosztani a hét minden napjára, hogy ne sérüljön a munka törvénykönyve. A másik megoldás az, hogy átlagosan 9 százalékos béremelést hajtanak végre a szakmában, amely alól mentesíteni lehet azokat a cégeket, amelyek így nagyon nehéz helyzetbe kerülnének. "A kivételezettek körét azok az úgynevezett "gyenge"vállalkozók alkotnák, ahol a béremelés a dolgozók legalább 40 százalékát érintené" - magyarázta meg Sáling József.

Az elnök meglátása szerint az OKSZ - amely alapvetően a multinacionális cégeket képviseli, ahol a béremelés a dolgozók csupán 10-15 százalékát érintené - "nem hisz" a kötelező béremelésben. Ők inkább arra számítanak, hogy az ajánlott 9 százaléknál kisebb mértékű fejlesztéssel "megússzák", tehát jövőre inkább a kormány által ajánlott 6 százalékos emelést hajtanák végre.

"2008-tól viszont biztosan ismét emelni kell a béreket, így akik most nem fogadják el az ajánlott mértéket, egy év múlva annál nagyobb arányban kell keresetnövelést véghezvinniük" - figyelmezetett a KASZ elnöke.

A munkáltatói oldalnak tehát egyelőre nincs egységes álláspontja, nem egyezik a véleményük, amely új helyzetet teremt. Fellelhetők még alkupozíciók, amelyek a jövedelmet kiegészítő juttatásokról szólnának, mindez azonban még nem került szóba az érdekképviseletek között. Az viszont biztos, hogy idén nem várható megállapodás a kereskedelmi ágazatban sem, a tárgyalásokat január elején folytatják.

Forrai Mária Melinda

Korábban:

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kiakadt a szakszervezet: feljelentésre biztat a BKK

A BKK hivatalos közleményén keresztül hívja fel az utasok figyelmét arra, hogy ha nem illedelmesen viselkedő sofőrrel találkoznak, akkor nyugodtan... Teljes cikk

DK: emelni kell az öregségi nyugdíjminimumon

A Demokratikus Koalíció (DK) közleményében az öregségi nyugdíjminimum emelésére, valamint a nyugdíjszámítás svájci indexálásának... Teljes cikk

730 ezer magyar munkáját vehetnék el a robotok

A 2018-as adatok alapján 164 496 fő dolgozik az automatizálható szakmákban - áll a GVI elemzésében. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek