Megjelent: 12 éve

Védőoltás: ki fizeti meg az orvos munkadíját?

Nem oltja be a körzetébe tartozó betegeket egy tardi háziorvos, amíg tisztázatlan az orvosi felelősség, és az is, hogy ki fizeti meg az orvos munkadíját az influenza elleni védőoltások beadásáért. Az ÁNTSZ ellenőrzi a háziorvosokat, értesült a Népszabadság.

Keszthelyi Gyula háziorvos a hivatalokkal zajló levelezése eddig azt igazolta: az egészségbiztosító nem fizet, az elszámolásban csak a kötelező védőoltások munkadíja van benne. Egy jogszabály alapján az orvos kérhet térítést a nem kötelező védőoltások beadásáért, a térítésmentes oltás állami népszerűsítéséről szóló plakátokon viszont az áll, hogy azért nem kell fizetni. Keszthelyi Gyula az ellentmondást úgy oldja föl, hogy egyszerűen nem hajlandó oltani. Az orvos elmondta: júniusban jelezte szándékát az ÁNTSZ területi hivatalának, de választ sem kapott. Az Egészségbiztosítási Felügyelet szerint az ügy meghaladja a hatáskörüket.

Az influenza elleni védőoltás beadásával kapcsolatosan ahány rendelő, annyiféle eljárás. A rendelők zömében ingyen oltottak, de akadt olyan a háziorvosok közt, aki 970 forintot kért a betegtől a veszélyeztetett csoportba tartozóknak járó, térítésmentesen biztosított oltóanyag beadásáért, s egyben aláírat egy nyilatkozatot is, hogy a beteg saját felelősségére adta be a vakcinát, írja a Népszabadság.

A Népszabadsággal az egészségügyi tárca közölte: a háziorvos feladatai közé tartozik a járványügyi érdekből végzett védőoltások beadása is. A háziorvos a hozzá bejelentkezett biztosítottak száma szerinti finanszírozásban részesül. Miután a tárca tudomására jutott, hogy a jogszabály által rögzített feladataikat egyes háziorvosok nem megfelelően látják el, ezért az ÁNTSZ a minisztérium felkérésére ellenőrzést folytat.

Népszabadság
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter