Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 14 éve

Véget ért a recesszió Oroszországban

Az orosz gazdaság recessziója véget ért, de a válság enyhülése ellenére továbbra is felelős pénzügyi és gazdaságpolitikát kell folytatni - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz kormányfő, kedden amikor az állami duma előtt beszámolt a 2009-ben tett válságkezelő intézkedésekről.

Túl magasnak minősítette a GDP arányában 6 százalékos költségvetési hiányt és figyelmeztetett, ha ez nem változik, az ország adósságcsapdába kerül, ezért 2012-re 3 százalékra, azt követően pedig nullára kell csökkenteni a deficitet. Úgy vélte, most nem szabad pénzt elvonni a gazdaságtól, hanem a költségvetési pénzek felhasználásának hatékonyságát kell radikálisan megnövelni.

Putyin elmondta, hogy a kormány tavaly több forrásból mintegy 100 milliárd dollárnak megfelelő összeget fordított a válság kezelésére, és a legtöbb intézkedés hatásos volt. Hozzátette: a válságkezelés folytatódik, de már nem átfogó formában, hanem amíg szükség van rá a kormány támogatja a lakásépítést és az autógyártást.

A vállalatok állami garanciák segítségével mintegy 13 milliárd dollárnak megfelelő összegű hitelt vehettek fel, a falu és a mezőgazdaság támogatására mintegy 10 milliárd dollárnak megfelelő összeget fordítottak, és a mezőgazdasági termelők is jelentős hitelekhez jutottak - mondta Putyin.

Beszámolt arról, hogy a költségvetési kiadások tavaly a válság előtti 2008. évhez képest 27,3 százalékkal nőttek, miközben a bevételek 29,9 százalékkal csökkentek. A hiány egy részét a korábban felhalmozott tartalékokból fedezték, első sorban a munkabérek, nyugdíjak, szociális juttatások, az oktatás, az egészségügy és a lakásépítés költségeinek folyósítására fordítottak kiemelt figyelmet, s erre fordították a költségvetési kiadások mintegy felét.

Sikerült elkerülni a tömeges munkanélküliséget, s míg tavaly februárban valamivel több mint 7 millió, addig idén márciusban 6,4 millió ember volt munka nélkül, azaz a szezonális ingadozástól függetlenül sikerült élénkíteni a munkaerő-piacot, hangsúlyozta a miniszterelnök.

A demográfiai program nyomán a születéskor várható élettartam 69 évre emelkedett, s 2015-re eléri a 71 évet - mondta. Hozzátette, hogy Oroszországban minden harmadik egészségügyi intézmény veszélyes állapotban van, s hogy a kormány mintegy 10 milliárd dollárt szándékozik költeni az egészségügyi hálózat rendbe tételére, és további mintegy 3 milliárdot a szolgáltatások javítására.

Kifejtette, hogy a nyugdíjakat 2009-ben négy alkalommal indexálták, és 2010-ben a nyugdíjak még legalább 45 százalékkal emelkednek. Putyin ígérte, hogy a katonák lakásproblémáit még idén megoldják, és elmondta hogy már 28 ezer háborús veterán költözött új lakásba.

Hangsúlyozta, hogy 2011-12-ben a költségvetés kidolgozását új ideológiai alapra helyezik, s lényege a költségvetési pénzek hatékonyabb felhasználása lesz.

Végül követelte a felügyeleti és ellenőrző tevékenység hatékonyságának növelését, az üzleti életet nehezítő akadályok felszámolását, és úgy vélte, Oroszországban már csak az engedélyhez kötött árucikkek és foglalkozások nagy száma miatt sem lehet elégséges gazdasági szabadságról beszélni.

A kormányfő éves beszámolási kötelezettségét a parlamentnek 2008-ban rögzítették az alkotmányban, az akkori értékelések szerint mintegy "hálából" azért, hogy a parlament 6 évre hosszabbította meg az államfői mandátumot. Így Putyin most másodszor lépett beszámolójával az állami duma elé.

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek