Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Versennyel és teljesítményméréssel sikeresek az állami cégek

Nem igaz, hogy az állami irányítással működő vállalatok nem gazdaságosak, az eredmények javítására több módszer is létezik - mondta Hamecz István, az OTP Alapkezelő elnök-vezérigazgatója.

A közgazdász úgy véli, hogy az állami vagyonkezelésben dolgozók számának mostani csökkentése ugyan lényeges eleme a reformoknak, a valódi előrelépést azonban a gazdálkodás átláthatóvá tétele jelentené. A rendszerváltás után 17 évvel ugyanis még mindig a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsba jelölendő személyekről vitáznak, ahelyett, hogy a működési mechanizmusokat tárgyalnák meg; pedig tény, hogy egy állami nagyvállalat működésére - a magánszektorhoz hasonlóan - szinte semmilyen hatással nincs az éppen aktuális kormány politikai irányultsága. Mindkét szféra vállalatainak a megfelelő gazdálkodását sokkal inkább az ösztönző tényezők határozzák meg.

Hamecz továbbá hangsúlyozza, hogy a világon számtalan, jól működő állami vállalat található, többek közt annak köszönhetően, hogy beengedték a versenyt az addig monopóliumoknak számító területekre, illetve, hogy hatékony teljesítménymérést vezettek be. Az állami vállalatok feletti ellenőrzés problémája szintén megoldható, csupán be kell vezetni a társaság részvényeit a tőzsdére, hogy a nyilvánosság erejével ellenőrizhetővé váljanak a cég döntései.

Hamecz szerint ennek jelentőségét növeli az a tény is, hogy a privatizáció sajátosságai miatt kevés Magyarországon a tőzsdén is forgalomképes cég, ezért a magyar megtakarítók pénzük egy részét külföldön kénytelenek elhelyezni.

Világgazdaság/Heti válasz
Follow hrportal_hu on Twitter