Megjelent: 4 éve

Veszélyben a munkaügyi bíróságok?

Sajtóértesülés szerint egy új bírósági rendszert kíván alkotni a kormány. A kiszivárgott dokumentumban azonban megjelenik a munkaügyi bíróságok megszüntetésének koncepciója is.

A LIGA Szakszervezetek portálunknak eljuttatott közleménye szerint a munkaügyi bíróságok megszüntetésének koncepcióját az Országos Bírósági Hivatal Elnöke sem támogatja. Többek között azért, mert a tervezet sérti a jogállamiság elvét, és nem áll összhangban a 2012-es reformmal, amikor a korábbi külön bíróságokat összevonva közigazgatási és munkaügyi bíróságok álltak fel.

A LIGA Szakszervezetek emlékeztet arra, hogy az önálló munkaügyi bíráskodás megszüntetése már 2012-ben is felmerült, de szerencsére a megszüntetés helyett összevonásról döntött a kormány, így ma munkaügyi és a közigazgatási bíróságok működnek.

A döntés logikája az volt, hogy a közigazgatási és a munkaügyi perek során - ellentétben a polgári perekkel - a két külön jogágnak megfelelően kialakult bírósági struktúra a hatalom és az egyén közötti erőkülönbségek kiegyenlítésére szolgál, hiszen soha nem lehet azonos pozícióban a hatóság és az egyén illetve a munkáltató és a munkavállaló - áll a Liga közleményében.

A szakszervezet közleményében az áll, hogy a munkajog terén ez az egyenlőtlenség a Munka törvénykönyve 2012-es módosítása óta csak nőtt. A LIGA Szakszervezetek szerint különösen fontos a munka világa önálló szabályozása és az önálló munkaügyi bíróságok további működése, mert az egyéni munkaügyi perekben hozott döntések más munkavállalókra is kihatással lehetnek, a munkahelyi kollektív ügyek elbírálása pedig a munkahelyi demokráciát nagymértékben érintik.

A LIGA Szakszervezetek reméli, hogy a kormány is egyetért azzal, hogy ez olyan szakterület, amelynek speciális feladatait nagy tapasztalattal rendelkező, megfelelően képzett bírók és bíróságok képesek jól ellátni.

Az érdekvédők kiemelik: félő, hogy a munkaügyi bíróságok megszűnésével a munkavállalók helyzete a perek gyakorlati lebonyolításában tovább nehezedik.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter