Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Világszerte tömegmegmozdulások voltak a munka ünnepén

Tízezrek vonultak fel a világ városaiban szombaton, hogy a munka ünnepén több munkahelyet, jobb munkakörülményeket és magasabb fizetést követeljenek. A görög fővárosban a szakszervezetek arra igyekeztek felhasználni a május 1-jét, hogy tiltakozzanak a küszöbönálló megszorító intézkedések ellen.

A görög hatóságok által 17 ezer főre becsült tömegből anarchista fiatalok váltak ki, és Molotov-koktélokkal, kövekkel támadtak a rendőrségre, amely könnygázzal válaszolt. A randalírozók felgyújtottak egy tévés közvetítő kocsit, üzletek és szállodák kirakatát zúzták be és égő kukákból emeltek barikádot. Összecsapásokról érkezett hír Szalonikiből is.

A törökországi Isztambulban legalább150 ezren gyűltek össze a belvárosi Takszim téren. A több mint 20 ezer rendőr által vigyázott esemény különös győzelmet jelent a török szakszervezetek számára, mivel a hatóságok először engedélyezték a téren való tüntetést 1977 óta, amikor 34 ember vesztette életét egy,lövések miatt kialakult pánikszerű tolongásban.

Németországban a szélsőjobboldal elleni országos megmozdulássá vált május elseje. A neonácinak bélyegzett Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) emberei az ország több városában felvonulásokkal igyekeztek megakadályozni a május elsejei rendezvényeket, a politikai pártok, különböző társadalmi szervezetek, továbbá baloldali csoportok ugyanakkor ellentüntetésekkel akadályozták ezt meg. Szombat esti értesülések szerint egyedült Berlinben a rendőrség több mint 200 neonácit őrizetbe vett.

A svájci Zürichben összetűzésekre került sor az ünnepet zavargásokra kihasználó, feketeruhás és álarcos fiatalok csoportjai, valamint a rendőrség között, amely vízágyút és könnygázt is bevetett, s végül több randalírozót is előállított. A szakszervezetek és a baloldali pártok délelőtti felvonulásán mintegy hétezren vettek részt.

A cseh fővárosban, Prágában ugyanakkor alig százan vettek részt a szélsőjobboldali munkáspárt (DSSS) megmozdulásán, s az anarchisták felvonulásán sem volt kétszáznál több ember. A több mint ezer rendőr által biztosított két esemény nagyobb incidens nélkül ért véget. A május végi képviselőházi választásokon győzelemre esélyes szociáldemokraták nagygyűlésén becslések szerint mintegy ötezren vettek részt.

Franciaországban a jelentések szerint a tavalyinál kevesebben vonultak fel az öt szakszervezet felhívására. Utóbbiak - köztük a két legnagyobb, a CGT és a CFDT - a nyugdíjrendszer folyamatban lévő reformja elleni tiltakozásra igyekeztek felhasználni az ünnepet, és óva intették a kormányt a görögországihoz hasonló megszorító intézkedések alkalmazásától. Párizsban a szakszervezetek közlés szerint 45 ezren, a rendőrség szerint viszont csak 21 ezren voltak a tüntetők a Köztársaság tér és az Opera közötti téren. A CGT szerint országszerte 350 ezren vettek részt a rendezvényeiken.

A spanyolok közömbösnek mutatkoztak a gazdasági válság és a kormány megszorító intézkedéseivel szemben, a mostanra 20 százalékosra emelkedett munkanélküliség, a kilátásba helyezett adó- és a nyugdíjkorhatár-emelés ellenére. Madridban ezrek gyűltek össze a május 1-jei felvonulásra, de a megmozdulás nem vált igazán tömegessé.

A Gázai övezetben több mint kétezer palesztin tüntetett, az övezet izraeli blokádja ellen tiltakozva. Baloldali mozgalmak felhívására a tüntetők - férfiak és nők vegyesen - az erezi átkelőhöz vonultak vörös és palesztin nemzeti zászlót lobogtatva.

Havannában több százezren vonultak fel a Forradalom terén. A részvétel a kubai kormány szerint arról tanúskodott, hogy milyen nagy a kommunista rezsim támogatottsága, az emberi jogok megsértése címén kapott nemzetközi bírálatok ellenére. A kommunista vezetés idén külön jelentéssel ruházta fel a megmozdulást, azt hangoztatva, hogy az válasz Washingtonnak, az Európai Uniónak és a külföldi médiának, amely összeesküdött a rendszer arculatának bemocskolására, miután februárban meghalt börtönében egy éhségsztrájkoló ellenzéki. Az igen szervezetten felvonuló tömeg, egyebek közt ismét útját állta a politikai foglyok támogatására felvonuló nők eheti tiltakozásának.

Bolíviában Evo Morales baloldali elnök ismét május 1-jére időzítette egy újabb államosítás bejelentését: ezúttal négy áramszolgáltatót vont a kormány ellenőrzése alá.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Késnek a nyugdíjak a postások sztrájkja miatt Szerbiában

A szerbiai posta dolgozóinak több mint egy hete tartó sztrájkja miatt az idősek nem kapták kézhez nyugdíjaikat, de a számlák sem érkeztek még meg a... Teljes cikk

A Pentagon felfüggesztette valamennyi szaúd-arábiai pilóta gyakorlati továbbképzését

Felfüggesztették valamennyi szaúd-arábiai pilóta gyakorlati továbbképzését az Egyesült Államokban - jelentette be az amerikai védelmi minisztérium. Teljes cikk

Hatalommal való visszaéléssel és a kongresszus munkájának akadályozásával vádolják Donald Trumpot

Hivatali hatalmával való visszaéléssel és a kongresszus munkájának akadályozásával vádolják Donald Trump amerikai elnököt - jelentette be Jerry... Teljes cikk