Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Visszavonták a javaslatot: nem nyílik meg újra az állami nyugdíjrendszer

Visszavonta Szabó Lajos (MSZP) Gegesy Ferenccel (SZDSZ) az adótörvényekhez benyújtott közös módosító indítványát, amely 2010 végéig lehetővé tenné az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépést azok számára, akik 2008. január 1-jén vagy azt megelőzően betöltik az 50. életévet és önként léptek be korábban valamelyik magánnyugdíjpénztárba.

Gegesy Ferenc az Indexnek azzal indokolta a javaslat visszavonását, hogy azt a kormány nem támogatja. A módosító javaslat szerint az érintett pénztári kört a felügyelet a javaslat szerint levélben értesítette volna a visszalépés lehetőségéről, tájékoztatva őket a magánpénztári tagság folytatásának várható előnyeiről és kockázatairól is.

Az indoklás szerint a magánnyugdíjpénztári rendszerbe történő önkéntes belépés 1999. augusztus 31-éig nyitva álló lehetőségével sok olyan közép- és idősebb korú személy is élt, akiknek esetében a korábban megszerzett nyugdíjjogok egynegyedéről való lemondást nem tudja kompenzálni az életpálya egészéhez képest rövid tartamú pénztártagsági időszak alatt összegyűlt felhalmozás alapján megállapítható életjáradék. Közülük sokan a tájékoztatás hiányosságai miatt nem léptek vissza a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe, amire 2002 végéig volt lehetőség.

A gazdasági bizottságban szerdán a Pénzügyminisztérium (PM) képviselője támogatta ezt a javaslatot, amellyel a bizottság is egyetértett. Tátrai Miklós, a PM államtitkára erről egy csütörtöki sajtótájékoztatón úgy vélekedett: "a módosító javaslatoknál, a bizottságokba delegált minisztériumi köztisztviselők nem politikai álláspontot képviselnek, hanem a saját szakmai véleményüket". A kormány a jövő szerdán dönt, addig nincs érvényes kormányzati álláspont a koalíciós képviselők által beterjesztett módosító indítványról - mondta az államtitkár.

A NYIKA ellenzi az állami nyugdíjrendszer újramegnyitását

A miniszterelnök által életre hívott Nyugdíj és Időskor Kerekasztal (NYIKA) nyugdíjszakértő tagjai nem értenek egyet és nem javasolják, hogy a legalább 50 éves magánnyugdíj-pénztári tagok számára megnyissák a tb-be történő, három évig fennálló visszalépési lehetőséget - közölte a testület állásfoglalását csütörtökön az MTI-vel Holtzer Péter a NYIKA elnöke, hozzátéve, hogy ezt korábban jelezték a Pénzügyminisztériumnak (PM).

A Nyugdíj és Időskor Kerekasztal meglepetéssel értesült róla, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottsága kormánypárti képviselői előterjesztésre egyetértett azzal az indítvánnyal, hogy a legalább 50 éves magánnyugdíj-pénztári tagok számára három évig nyíljék lehetőség az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépésre - ismertette a testület álláspontját az elnök.

Holtzer Péter hangsúlyozta, hogy a NYIKA ilyen lépéssel nem ért egyet. A döntést nem előzték meg olyan számítások, hatásvizsgálatok, amelyek világossá tennék, hogy ennek milyen hatása van a nyugdíjrendszer egészére, mind a társadalombiztosítási, mind a magánnyugdíj-pénztári pillérre. Miközben folyamatban vannak a nyugdíjreform előkészítő vizsgálatai, egy ilyen döntés a jövőbeli változtatások hitelességét is alááshatja. Nem utolsósorban pedig rossz üzenetet is hordoz: az egyéni döntések esetleges hátrányos következményeit ismét a többi adó- és járulékfizető vállalja át.

Óvatosságra intett az OTP is

Nagy Csaba, az OTP MNYP vezetője szerint a közvetlenül nyugdíj előtt állók, valamint a most korengedménnyel nyugdíjba vonulók esetében elfogadhatónak tartják a javaslatot, hiszen ők a nyugdíjig visszamaradó idő rövidsége miatt valóban magasabb nyugdíjat remélhetnek a társadalombiztosítási rendszertől.

Az OTP Magánnyugdíjpénztár éppen a tagok érdekeinek érvényesítése miatt, még a tb-rendszerbe való visszalépés határidejének lejárta előtt, 2002 decemberében tájékoztatta is 1952. előtt született tagjait a visszalépés lehetőségéről és határidejéről, valamint a magánnyugdíjpénztári tagság előnyeiről és tényeiről.

Az 55 év alattiak esetében azonban, akik nem mennek el korengedményes nyugdíjba, már más a helyzet Nagy Csaba szerint. "Amennyiben a pénztártag a magánnyugdíjpénztári rendszer indulásakor tagunkká vált, érdemes a nyugdíjig is nálunk maradnia, hiszen nyugdíja várhatóan magasabb lesz, mintha visszalépne az állami rendszerbe" - mondta.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ennyit fizetnek egy utcaseprőnek az V. kerületben

Hirdetésben keres járdatakarítókat a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. Teljes cikk

Egy felmérés szerint Európában a magyarok a legkevésbé eladósodottak a jövedelmükhöz képest

Hitelszabadság szempontjából hazánk az első helyen áll Európában az Intrum felmérése alapján. Teljes cikk

Karácsony Gergely is megszólalt a lehetséges BKV-sztrájk kapcsán

A főpolgármester szerint a 15 százalékos béremelést nem fogják tudni megadni a BKV-dolgozóknak, de szerinte nem lesz sztrájk. Teljes cikk