kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 17 éve

Visszavonták a javaslatot: nem nyílik meg újra az állami nyugdíjrendszer

Visszavonta Szabó Lajos (MSZP) Gegesy Ferenccel (SZDSZ) az adótörvényekhez benyújtott közös módosító indítványát, amely 2010 végéig lehetővé tenné az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépést azok számára, akik 2008. január 1-jén vagy azt megelőzően betöltik az 50. életévet és önként léptek be korábban valamelyik magánnyugdíjpénztárba.

Gegesy Ferenc az Indexnek azzal indokolta a javaslat visszavonását, hogy azt a kormány nem támogatja. A módosító javaslat szerint az érintett pénztári kört a felügyelet a javaslat szerint levélben értesítette volna a visszalépés lehetőségéről, tájékoztatva őket a magánpénztári tagság folytatásának várható előnyeiről és kockázatairól is.

Az indoklás szerint a magánnyugdíjpénztári rendszerbe történő önkéntes belépés 1999. augusztus 31-éig nyitva álló lehetőségével sok olyan közép- és idősebb korú személy is élt, akiknek esetében a korábban megszerzett nyugdíjjogok egynegyedéről való lemondást nem tudja kompenzálni az életpálya egészéhez képest rövid tartamú pénztártagsági időszak alatt összegyűlt felhalmozás alapján megállapítható életjáradék. Közülük sokan a tájékoztatás hiányosságai miatt nem léptek vissza a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe, amire 2002 végéig volt lehetőség.

A gazdasági bizottságban szerdán a Pénzügyminisztérium (PM) képviselője támogatta ezt a javaslatot, amellyel a bizottság is egyetértett. Tátrai Miklós, a PM államtitkára erről egy csütörtöki sajtótájékoztatón úgy vélekedett: "a módosító javaslatoknál, a bizottságokba delegált minisztériumi köztisztviselők nem politikai álláspontot képviselnek, hanem a saját szakmai véleményüket". A kormány a jövő szerdán dönt, addig nincs érvényes kormányzati álláspont a koalíciós képviselők által beterjesztett módosító indítványról - mondta az államtitkár.

A NYIKA ellenzi az állami nyugdíjrendszer újramegnyitását

A miniszterelnök által életre hívott Nyugdíj és Időskor Kerekasztal (NYIKA) nyugdíjszakértő tagjai nem értenek egyet és nem javasolják, hogy a legalább 50 éves magánnyugdíj-pénztári tagok számára megnyissák a tb-be történő, három évig fennálló visszalépési lehetőséget - közölte a testület állásfoglalását csütörtökön az MTI-vel Holtzer Péter a NYIKA elnöke, hozzátéve, hogy ezt korábban jelezték a Pénzügyminisztériumnak (PM).

A Nyugdíj és Időskor Kerekasztal meglepetéssel értesült róla, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottsága kormánypárti képviselői előterjesztésre egyetértett azzal az indítvánnyal, hogy a legalább 50 éves magánnyugdíj-pénztári tagok számára három évig nyíljék lehetőség az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépésre - ismertette a testület álláspontját az elnök.

Holtzer Péter hangsúlyozta, hogy a NYIKA ilyen lépéssel nem ért egyet. A döntést nem előzték meg olyan számítások, hatásvizsgálatok, amelyek világossá tennék, hogy ennek milyen hatása van a nyugdíjrendszer egészére, mind a társadalombiztosítási, mind a magánnyugdíj-pénztári pillérre. Miközben folyamatban vannak a nyugdíjreform előkészítő vizsgálatai, egy ilyen döntés a jövőbeli változtatások hitelességét is alááshatja. Nem utolsósorban pedig rossz üzenetet is hordoz: az egyéni döntések esetleges hátrányos következményeit ismét a többi adó- és járulékfizető vállalja át.

Óvatosságra intett az OTP is

Nagy Csaba, az OTP MNYP vezetője szerint a közvetlenül nyugdíj előtt állók, valamint a most korengedménnyel nyugdíjba vonulók esetében elfogadhatónak tartják a javaslatot, hiszen ők a nyugdíjig visszamaradó idő rövidsége miatt valóban magasabb nyugdíjat remélhetnek a társadalombiztosítási rendszertől.

Az OTP Magánnyugdíjpénztár éppen a tagok érdekeinek érvényesítése miatt, még a tb-rendszerbe való visszalépés határidejének lejárta előtt, 2002 decemberében tájékoztatta is 1952. előtt született tagjait a visszalépés lehetőségéről és határidejéről, valamint a magánnyugdíjpénztári tagság előnyeiről és tényeiről.

Az 55 év alattiak esetében azonban, akik nem mennek el korengedményes nyugdíjba, már más a helyzet Nagy Csaba szerint. "Amennyiben a pénztártag a magánnyugdíjpénztári rendszer indulásakor tagunkká vált, érdemes a nyugdíjig is nálunk maradnia, hiszen nyugdíja várhatóan magasabb lesz, mintha visszalépne az állami rendszerbe" - mondta.

  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek