Megjelent: 3 hónapja

Visszavonták a vendéglátósok szakképesítését előíró rendeletet

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium módosította a szabályt, ami a szakma képviselői szerint a vendéglátósok 90 százaléka számára betarthatatlan lett volna.

Mint arról korábban hírt adtunk, egy szeptember 1-jén hatályba lépett rendelet szerint hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését mostantól kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti. A szabály a vendéglátósok 90 százaléka számára betarthatatlan lett volna, miközben komoly munkaerőhiánnyal küzd a szektor.  Az Innovációs és Technológiai Minisztérium hétfőn kezdeményezte a képesítési követelmények rendeletének módosítását "az elmúlt időszakban érkezett piaci visszajelzéseket figyelembe véve".  Mint a HVG észrevette, kedd késő este a Magyar Közlönyben is megjelent a módosítás, menynek értelmében a cukrászati készítményeket, süteményeket, fagylaltot, valamint meleg és hideg ételeket, italokat „nem önálló tevékenységként” szakképesítés nélkül is lehet készíteni. A képesítési előírás egyáltalán nem vonatkozik a  forgalmazás helyén előállított grillezett húsok, frissen sültek, sült és főtt kolbász, hurka, virsli, füstölt vagy sült hal, lángos-, palacsintafélék, meleg és hideg szendvicsfélék, valamint az ezek fogyasztásához közvetlenül kapcsolódó termékek, és gyárilag előre csomagolt élelmiszerek, valamint az italok készítésére és felszolgálására. 

Ezen felül a más területekre is vonatkozó és újonnan elrendelt szakképesítési előírásnak is csak 2023 végéig kell megfelelni.

 

fotó: pexels

 

 

  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.11X. Vezetői Best Practice Fórum A HR és a vezetés szerepe és kihívásai a jelenlegi piaci helyzetben. A jelenlegi munkaerő piaci helyzetben hogyan lehet megtalálni és kiválasztani a megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerőt? – Hogyan lehet a tehetséges munkaerőt a céghez vonzani és megtartani? Employer Branding. A toborzás csatornái, jó gyakorlatai. Munkatárs ajánló program. Részletek Jegyek
  • 2022.03.04Szemléletváltás a toborzásban Alapítsa meg új modern HR kultúráját! 1. nap - Hatékony toborzás 2. nap - Employer Branding 3. nap - Célcsoportok meghatározása a toborzásban 4. nap - Social Media a toborzásban 5. nap - Folyamatkontroll és Projektmenedzsment a toborzásban Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Újabb áruházláncoknál kerültek célegyenesbe a bértárgyalások

Az Auchan, az OBI és a Metro dolgozói is legalább 10 százalékos béremelésre számíthatnak. Teljes cikk

178.193 forintból nem lehet tisztességesen megélni - Újabb pedagógus számolt be az alacsony tanárbérekről

A négy éve a pályán lévő tanár szerint teljesen kilátástalan anyagi helyzetet okoz, ha valaki a gyerekeket választja hivatásául. Teljes cikk

Hol és mikor várhatóak adóellenőrzések a következő hetekben?

Nógrád, Tolna és Somogy megyében is lesznek előre tervezett adóellenőrzések. Teljes cikk