Megjelent: 5 éve

Vonzza a befektetőket a nyelveket beszélő, képzett magyar

Bár javult hazánk és az itt dolgozó cégek versenyképessége, sok még a tennivaló - mondják a magyarországi külföldi kamarák. Többi között a műszaki és informatikai képzés és a nyelvtudás erősítésére, a jogszabályi környezet egyszerűsítésére, kiszámíthatóságára lenne szükség a kamarák szerint - olvasható a Napi Gazdaságban.

Az amerikai cégek régiós összehasonlításban Magyarországot egyelőre kevésbé látják versenyképesnek, mint Ausztriát vagy Csehországot, de Bulgáriánál és Romániánál kedvezőbb helyzetben van - mondta a Napi.hu-nak Lippai-Nagy Írisz, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) ügyvezető igazgatója.

A DUIHK 16 térségbeli országban végzett felmérése alapján a magyar feltételrendszer "inkább átlagosnak" nevezhető. A német kamara szerint néhány szektorban, így például a járműgyártásban, és néhány más feldolgozóipari ágazatokban azonban jól szerepel Magyarország.

Szakemberek szerint a versenyképességhez a beszállítóvá válást kellene hazai és nemzetközi szinten segíteni. Ez alatt nemcsak pénzügyi támogatást, hanem szervezeti, vállalatvezetési, innovációs vagy minőségbiztosítási megoldások elősegítését is értik a DUIHK-nál.

Nicholas Sarvari, a Kanadai-Magyar Kereskedelmi Kamara (KMKK) elnöke azt emelte ki, hogy a régióban a környékbeli országok cégei, míg Európában a magyar cégek dominálnak.

Csak néhány tényező, amely hazánk mellett szól az AmCham szerint: kedvező elhelyezkedés, fejlett infrastruktúra, stabil gazdasági és politikai környezet, színvonalas, képzett munkaerő, munkaügyi béke, nagyobb hangsúly a szakképzésen, megfelelő szabályozási és vállalkozási környezet.

A KMKK elnöke felhívta a figyelmet néhány hiányosságra. Egy ideköltöző multinacionális nagyvállalatnak nehéz találnia például egy olyan szerszámkészítő vagy hegesztő céget, amely az általa kívánt munkát nem csak megfelelő minőségben, hanem mennyiségben is el tudja készíteni. A kiszámíthatatlan jogalkotás sem az ország mellett szól.

A DUIHK szerint a bizonytalanság csökkentése, a hosszútávú kiszámíthatóság, megbízhatóság és bizalom erősítése segítené a legjobban a beruházási kedvet.

Az amerikai kamara szerint nagyobb hangsúlyt lehetne helyezni a műszaki és informatikai képzésre, valamint a nyelvtudás erősítésére is. Úgy látják, szükség lenne az adminisztrációs terhek csökkentésére, valamint a jogszabályi környezet egyszerűsítésére, ahogy a párbeszédek kezdeményezésére, illetve a potenciális befektetők kezdeményező, célzott megkeresésére is, miként az energiaköltségek csökkentésére is.

Napi Gazdaság
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
7000 új munkahely, darabja 16 millió forintért

2019-ben a kormány összesen 105,3 milliárd forint támogatást ítélt oda munkahely teremtésre. A támogatott cégek összesen 6686 új munkahely... Teljes cikk

Csökkent decemberben az álláskeresők száma éves szinten

Az álláskeresők száma 2019. decemberében 2,9 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest; a Nemzeti Foglalkoztatási... Teljes cikk

Megkéselt két rendőrt egy őrizetes Pest megyében

Megsebesített egy késsel két rendőrt egy bűnügyi felügyelet alatt álló férfi Erdőkertesen - adta hírül a Pest megyei község polgármestere... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek