kapubanner for mobile

EKHO kalkulátor 2024

Az ekho az egységes közteherviselési hozzájárulás betűszava. 2005 óta létezik. Meghatározott foglalkozásokban (például újságíró, fordító, szerkesztők, színész, zenész, képzőművész, sportoló, edző, grafikus, multimédia-tervező, fény-, hangtechnikus, színházi háttérszemélyzet stb.) alkalmazható.

Egy 2022. augusztusi kormányrendelet kedvezőbbé tette az ekhós adózást, eltörölte a 13 százalékos munkáltatói ekhót. Opció lehet a kata adónemből kiesettek egy részének. (Bővebben cikkünkben: https://www.hrportal.hu/hr/ekho-vagy-atalanyado-megy-a-nagy-szamolgatas-20220818.html) Íme az ekho kalkulátor, itt kiszámolhatja, hogy mennyi marad nettóban.

Az ekho szerinti adózást azok a magánszemélyek választhatják, akiknek van olyan bevételük (munkaviszonyból származó, egyéni vállalkozói, vagy társas vállalkozás tagjaként a személyes közreműködés ellenértéke, valamint egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemélyként vállalkozási, megbízási szerződés alapján kapott ellenérték, ami nemcsak a felsorolás szerinti foglakozásoknak megfelelő tevékenységből származhat), amely után megfizetik a közterheket, kivéve, ha nyugdíjas. Fontos kitétel, hogy az ekho szerinti adózás gyakorlásakor a magánszemélynek a mű elkészítésének folyamatában alkotó jelleggel kell részt vennie.

Új katásként nem lehet választani az ekhozást.

Számolja ki mennyivel ekho kalkulátorunkkal, hogy mennyivel több marad a pénztárcájában!