Megjelent: 8 hónapja

12 órás műszak helyett sokszor 15 órát dolgoznak az áruházi beosztottak

Nem elég az általános munkaerőhiány az áruházakban, a kereskedelemben dolgozókat a nyári szezonális munkalehetőségek is elcsábítják a boltokból, mert például turisztikai állásokban több pénzt kereshetnek és több a szabadidejük — tudta meg a Magyar Nemzet.

Az agyonhajszolt dolgozóknak ugyanis a jellemzően 15-20 ezer forintos átlagos napidíj vonzóbb egy üdülőövezeti pihenőhelyen, mint a versenyszféra béreitől havonta átlagosan 25-30 ezer forinttal elmaradó áruházi fizetés.

A szakszervezet szerint ősszel elengedhetetlen lesz, hogy konkrét megoldásokat keressenek a piaci szereplők, máskülönben az év végére komoly fennakadások lehetnek az ellátási láncban.

Mivel a szabadságokat is inkább a nyári időszakban adják ki a kereskedelmi cégek, mint a hagyományosan nagyon erős karácsonyi időszakban, a fokozódó fluktuáció miatt a szokásosnál is nagyobb feladatot jelent megszervezni a napi munka ellátását az üzletekben és a raktárakban.

Tipikus jelenséggé vált az is, hogy a délelőtti műszakon belül az egyébként két-három embernek való munkát órákon át egyetlen dolgozó kénytelen elvégezni, amíg megérkeznek az adott napra ugyancsak beosztott kollégák, akikből minden feladatkörben hiány van a magyar piacon. Gondot okoz a hét végi munkaszervezés is.

- Nem is a hét végi munkával van a fő probléma, hanem azzal, hogy egész héten folyamatosan, kiszámíthatatlan rendben kell dolgozniuk az alkalmazottaknak. Nem véletlen, hogy sokan panaszkodnak, hogy túlterheltek, mert mindez a családi életük és az egészségük rovására megy, ráadásul ilyen munkarendben nagyon nehéz tervezni - mondta a szakszervezeti elnök a Magyar Nemzetnek.

Bubenkó Csaba hozzátette: több cégtől jelezték azt, hogy egyes láncok hiába kínálnak a versenytársakhoz képest is magasabb béreket, a tapasztalatok szerint ennek szintén az az ára, hogy egy dolgozónak a munkakörén kívül több feladatkörben kell helytállnia.

Magyar Nemzet
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter