Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 hónapja

12 órás műszak helyett sokszor 15 órát dolgoznak az áruházi beosztottak

Nem elég az általános munkaerőhiány az áruházakban, a kereskedelemben dolgozókat a nyári szezonális munkalehetőségek is elcsábítják a boltokból, mert például turisztikai állásokban több pénzt kereshetnek és több a szabadidejük — tudta meg a Magyar Nemzet.

Az agyonhajszolt dolgozóknak ugyanis a jellemzően 15-20 ezer forintos átlagos napidíj vonzóbb egy üdülőövezeti pihenőhelyen, mint a versenyszféra béreitől havonta átlagosan 25-30 ezer forinttal elmaradó áruházi fizetés.

A szakszervezet szerint ősszel elengedhetetlen lesz, hogy konkrét megoldásokat keressenek a piaci szereplők, máskülönben az év végére komoly fennakadások lehetnek az ellátási láncban.

Mivel a szabadságokat is inkább a nyári időszakban adják ki a kereskedelmi cégek, mint a hagyományosan nagyon erős karácsonyi időszakban, a fokozódó fluktuáció miatt a szokásosnál is nagyobb feladatot jelent megszervezni a napi munka ellátását az üzletekben és a raktárakban.

Tipikus jelenséggé vált az is, hogy a délelőtti műszakon belül az egyébként két-három embernek való munkát órákon át egyetlen dolgozó kénytelen elvégezni, amíg megérkeznek az adott napra ugyancsak beosztott kollégák, akikből minden feladatkörben hiány van a magyar piacon. Gondot okoz a hét végi munkaszervezés is.

- Nem is a hét végi munkával van a fő probléma, hanem azzal, hogy egész héten folyamatosan, kiszámíthatatlan rendben kell dolgozniuk az alkalmazottaknak. Nem véletlen, hogy sokan panaszkodnak, hogy túlterheltek, mert mindez a családi életük és az egészségük rovására megy, ráadásul ilyen munkarendben nagyon nehéz tervezni - mondta a szakszervezeti elnök a Magyar Nemzetnek.

Bubenkó Csaba hozzátette: több cégtől jelezték azt, hogy egyes láncok hiába kínálnak a versenytársakhoz képest is magasabb béreket, a tapasztalatok szerint ennek szintén az az ára, hogy egy dolgozónak a munkakörén kívül több feladatkörben kell helytállnia.

Magyar Nemzet
Follow hrportal_hu on Twitter