Megjelent: 2 éve

150 embert szinte azonnal fel tudna venni a Magyar Posta

Súlyos munkaerőhiány van a Magyar Postánál, legalább 150 alkalmazottal van kevesebb: Győrtől Szegedig, a betanított kézbesítőtől a jogtanácsosig megannyi pozícióra keresik a kollégákat - írja a Magyar Nemzet.

Múlt héten írtunk arról, hogy milyen problémát jelent a buszvezetők hiánya a BKK-nál és a Volán társaságoknál egyaránt. Azelőtt pedig arról írtunk, hogy a MÁV-nál már pénzbeli jutalmat kap az, aki beajánl egy megfelelő dolgozót. Most a Magyar Nemzet adta hírül, hogy a Magyar Postánál is nagy a baj.

Bejelentett foglalkoztatás, stabil munkahely, biztos megélhetés, segítőkész munkatársak, karrierépítés és üdültetés - ezzel a kecsegtető ajánlattal kíván toborozni a cég.

Országszerte vannak üres pozíciók, a nagyobb városokban még találnak embert, de a falvakban szinte lehetetlen. A lap beszámol arról, hogy az ezer lakosú Tiszasasra és Varbóra is keresnek kézbesítőt napi 4 órára, ehhez a munkakörhöz nyolc általános szükséges. Ahhoz viszont már érettségi kell, hogy valaki postavezető legyen, ráadásul ehhez bonyolultabb feladatok is társulnak. Ezt a munkakört például a 800 lakosú Túristvándiban és a 600 fős Nagykökényesen is pályáztatják.

A bérezés általában megegyezés szerint alakul, de az általános iskolai végzettséghez kötött állásoknál kb. bruttó 210 ezer forinttól indul a havi jövedelem. A kistelepüléseken gyakorlatilag elhanyagolható a tényleges postai munka, egy korábbi felmérés szerint napi átlag 5 óra kihasználatlan kapacitást mértek, 121 olyan posta van ahol naponta 5 levelet és 412 olyan, ahol heti egy csomagot adnak fel. Sok helyen be is zárták a postai épületeket, összeolvasztották a takarék szövetkezet helyiségével - írja a lap.

2017 a Magyar Posta történelminek nevezett bérmegállapodást kötött a szakszervezetekkel, mégis kevés az érdeklődő a betöltetlen állásokra, a logisztikai pozíciókban azonnali kezdéssel is felvennének dolgozókat. A lap szerint a bérmegállapodással kapcsolatban tévhit, hogy minden egyes postai dolgozó 14 százalékos bérfejlesztést kap, ez csak a komplett bértömeg százalékos emelkedését jelenti, amelynek felosztása külön megállapodásban dől el.

A munkaerőhiány legutóbb karácsonykor okozott gondot. 2010-ben 34 ezren dolgoztak a cégnél, ez a szám mára 30 ezer alá csökkent. Mivel a vállalat egyetemes szolgáltatónak számít, kötelessége megoldani a kézbesítést minden településen. Kötelező feladatokból származó milliárdos többletterheit pedig az államnak kell kompenzálnia.

Fotó Pixabay
Magyar Nemzet
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter