Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 2 hete

2 millióval több nő dolgozik tudományos és mérnöki területen mint 10 éve

Rendszeresen halljuk, hogy a természettudományokban és a technológiához kapcsolódó szakokon, munkakörökben növelni kell a nők arányát, meghozni a bátorságukat ezekhez a területekhez. Bár az az esélyegyenlőséget még nem sikerült elérni, az elmúlt évtized jelentős növekedést eredményezett. A nők száma megduplázódott tudományos és mérnöki területen, számuk 2 millióval nőtt az EU-ban, derült ki az Eurostat „Nők a technológia, a tudomány és kutatás-fejlesztés területén” webinárján.

Ezeket a területeket hosszú időn keresztül alapvetően a férfiak dominálták. A tudomány és a technológia a mindennapi élet minden szférájában jelen van, hajtóereje a fejlődésnek, a munkaerőpiacnak, a jelen és a jövő készségeinek, képességeinek, ezért különösen fontos, hogy ebből a nők is kivegyék a részüket, mondta Sophie Limpach, az Eurostat Üzleti és Kereskedelmi statisztikai részlegének igazgatója. 

Az esélyegyenlőség kérdésével már csak azért is elkerülhetetlen foglalkozni, mert ez az egyik alapvető értéke az Európai Uniónak, számos megállapodásban van lefektetve, és a jelenlegi bizottság számára is kiemelt terület. 

Egyelőre ugyan nem sikerült elérni az egyenlőséget, ha a tudósok, mérnökök számát nézzük, az elmúlt évtizedben a nők aránya 40% körülire nőtt ezekben a szférákban. Míg a felsőoktatásban és kormányzati területen nagyjából megvan az esélyegyenlőség a nemek tekintetében, addig az üzleti életben még mindig csak 23%-os a nők részvételi aránya. 

Hogyan oszlik mag a tudomány, a technológia és kutatás-fejlesztés humán erőforrása?

Az egyik izgalmas kérdés, hogy milyen arányban vannak jelen a nők a tudomány, a technológia és a kutatás-fejlesztési szakmákban a munkaerőpiacon, illetve rendelkeznek ezen a területen végzettséggel, azaz dolgozhatnak akár a szférában. Erről Alvaro Diez Soto, az Eurostat Innovációs és Digitalizációért felelős vezetője beszélt.

Eurostat, Alvaro Diez Soto

 

Meghatározta, hogy azokat a személyeket lehet ezen területek emberi erőforrásának tekinteni, akik ezekben a foglalkozásban dolgoznak illetve rendelkeznek szakirányú végzettséggel.( Az adatokat is ez a definíció alapozza meg.) Kiemelte, hogy 2021-ben az EU-ban 259 millió ember volt a 25 és 64 éves korosztályban, ebben a nemek aránya fele-fele. 

  • 99 millióan dolgoznak vagy rendelkeznek képesítéssel a fenti területeken, akiknek 47%-a férfi, 53%-a nő. 
  • 79 millióan rendelkeznek ebből a szükséges végzettséggel, a nők aránya itt 54%. 
  • 68 millióan dolgoznak ténylegesen a szférában, itt is a nők aránya magasabb 52%. 

Valamint 47 millióan jelentik azt a tényleges bázist akik képesítéssel ÉS munkahellyel is rendelkeznek a tudomány és technológia területén, itt is a többséget alkotják a nők, 54%-kal. Ugyanakkor 16 millió tudósból és mérnökből már 59% vagyis a bő többség férfi 2021-ben is, annak ellenére, hogy körükben is nőtt a nők aránya 10 év alatt 2 millió fővel, ami egy majd 42%-os növekedés az abszolút számok tekintetében. Ugyanakkor a férfiak száma is hasonló mértékben nőtt ebben a körben, így az olló nem igazán zárult, mindössze 1%-ot.

Eurostat, tudomány, technológia

 

Az elmúlt évtizedben megfigyelhető, hogy a területen dolgozó és végzettséggel rendelkező nők száma nagyobb mértékben növekedett, mint a férfiaké. 2021-ben a nők 25,5 millióan voltak. Számuk az elmúlt 10 évben 2%-kal 52-ről 54%-ra nőtt. Az elmúlt 20 évben pedig nagyjából megduplázódott (2002-ben a szám 12 millió volt). Azt is érdemes megjegyezni, mondta a statisztikus, hogy az ilyen szakirányú diplomával rendelkezők körében jelentősen kisebb volt a munkanélküliek aránya, mint más területeken. Ugyanakkor itt is a férfiak vannak jobb helyzetben, mint a nők. 

Eurostat, tudomány, nők

Kevesebb nőt foglalkoztatnak a tudásintenzív szektorok - vezetnek a Balti-államok

A csúcstechnológiát és nagy tudásintenzitást igénylő tudományterületekről (gyógyszeripar, számítástechnika, elektronikai gyártócégek valamint programozás, telekom, műsorszolgáltatás, tudományos kutatás) Sorina Vaju, az Eurostat Tudomány, Technológia és Innováció csoportvezetője beszélt.

Eurostat, Sorina Vaju

Az európai országok mindegyikére jellemző, hogy a nők általános foglalkoztatási arányához képest, ami az EU-ban átlagosan 46% (de akár 50% körül jár a Balti-államokban), a tudásintenzív és csúcstechnológiát igénylő szektorokban arányuk alacsonyabb, az uniós átlag itt 33%. Érdekes adat, hogy míg például a szektorban például Bulgáriában majdnem 40% körüli a nők aránya, addig Hollandiában és Belgiumban az alacsonyabb szegmenshez, 30%-hoz közelít. Magyarország az uniós átlag körül teljesít.

Eurostat, nők, csúcstechnológia, országok

Legkisebb arányban a nők az autógyártásban, és a szárazföldi, vízi szállításban vannak jelen. Itt részvételük előfordul, hogy 30%-nál is alacsonyabb. 

Kutatás-fejlesztés: ahol az állami szféra teljesít jobban

A kutatás-fejlesztési területen és a kutatók körében is változatos országok szerint a megoszlás, van ahol 50% körüli nők aránya, mint Lettországban, Litvániában, Horvátországban, míg Hollandiában és Luxembourgban a 30%-ot sem érik el. Az R&D területeken (teljes kiszolgáló terület is benne fglaltatik) általában többen vannak a nők, mint a kutatók között. Kivétel ez alól Románia, Írország és Olaszország, ahol több a női kutató. Az EU átlag valamivel 30% felett van. Magyarország R&D területen Máltához, Svédországhoz, Finnországhoz, Szlovéniához hasonlóan (35% körül) teljesít, míg a kutatók körében éppen eléri a 30%-ot a nők aránya.

Eurostat, nők, országok, kutatás-fejlesztés

Nagy különbség mutatkozik az állami és az üzleti szféra között, ugyanis az állami szektor kutatási-fejlesztési területein a nők akár munkavállalók felét képviselhetik, míg üzleti területen gyakran alig haladja meg a 20%-ot a részvételük. Közelebbről is érdemes tanulmányozni a grafikonokat, ugyanis, az egyes országok egészen különbözően teljesítenek egy-egy területen. Míg Hollandia például jól teljesít a felsőoktatásban, az üzleti szektorban annál kevésbé.

Eurostat, országok, gazdasági szektorok

A nők száma jelentősen nőtt az évek során a területen, de maga a kutatás-fejlesztés teljes állománya is nagy mértékben bővült az elmúlt évtizedben, így az arányok kis mértékben változtak csak, összegezte Sorina Vaju.

Eurostat, nők, összegzés

Az esélyegyenlőségért tehát van még mit tenni, nem véletlen, hogy számos uniós program működik ennek támogatására, ugyanakkor a tendencia javulást mutat, ha egyes területeken lassan is. 

Nyitóképen Sophie Limpach

  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek
  • 2023.03.30euChance KLUB Elindult az euChance program, melynek egyik kulcs eleme a networking lehetőséget biztosító euChance KLUB. Szeretettel meghívjuk a 2023-as év első eseményére. 2023. március 30. 9:00-11:00 Nem Adom Fel Kávézó 1086 Budapest, Magdolna utca 1. Részletek Jegyek
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek
További cikkek
Munkaügyi ellenőrzés: Hol tartsuk a munkaidő-nyilvántartást?

A munkaidő-nyilvántartás vezetése a munkáltatók számára kötelező. Egyrészt vezetése érinti a munkavállalók alapvető jogait, másrészt éppen... Teljes cikk

4 napos munkahét: hatékony volt, így folytatja a négynapos munkahét tesztelését a Telekom

A Magyar Telekom 2022. júliusában indított pilot projektet, melynek keretében négy csapat dolgozott négynapos munkarendben július és október között,... Teljes cikk

Ha a HR értéket tud termelni, akkor profitot is?

Mi a különbség a HR cost és a profit center között? Mi/ki kell ahhoz, hogy egy szervezet életében a HR profit centerként működjön, milyen... Teljes cikk