Megjelent: 4 hónapja

5 tévhit a cukorbetegségről

A cukorbetegség világszerte egyre több embert érint és sajnos egyre fiatalabb egyéneknél diagnosztizálják. Akár a gyermekkorban jelentkező 1-es típusú, akár a felnőttkori diabétesz áll fenn, a korai felismerés és a betegség karbantartása rendkívül fontos, a krónikusan magas vércukorszint ugyanis komoly és visszafordíthatatlan szövődményekhez vezethet.

A WHO 2020-as statisztikai adatai* is megerősítik, hogy a legtöbben cukorbetegség miatt veszítik el a látásukat, illetve hogy a diabétesz áll a legtöbb veseelégtelenség, szívroham, stroke és lábamputáció hátterében. A sokakat érintő egészségi problémával kapcsolatban rengeteg tévhit kering a köztudatban, a Doktor24 szakorvosai azonban segítenek ezek eloszlatásában.

1) Ha sok édességet eszik a gyerek, cukorbeteg lesz.

Nem ezen múlik! Az igaz, hogy a felnőttkori diabétesz létrejöttét nagyban meghatározza a túlsúly és az egészségtelen életmód, gyerekkorban azonban nem ez áll a háttérben: „A gyermekeket érintő 1-es típusú diabétesz teljesen eltér a felnőttkori cukorbetegségtől: gyermekkori diabétesz esetén az immunrendszer idegennek ítéli meg az inzulintermelő sejteket, és olyan védekező mechanizmust fejleszt ellenük, amelynek legfőbb célja, hogy eltüntesse azokat. A folyamat eredményeként a gyermek inzulinhiányossá válik, ezért a hiányzó inzulint pótolni kell” - mondja Dr. Blatniczky László, a Doktor24-Svábhegyi Gyermekgyógyintézet gyermek diabetológus szakorvosa.

2) A gyermekkori cukorbetegség kinőhető.

A gyermekkori diabétesz kezelésében jártas szakértő szerint kétségbeejtő az a tény, hogy egyre több 6 év alatti gyermeknél figyelhető meg a betegség. „Ez azért drámai, mert minél hosszabb ideig áll fenn a cukorbetegség, annál nagyobb az esély arra, hogy jelentkezzenek az úgynevezett késői idegrendszeri, érrendszeri, szemészeti vagy veseszövődmények. Bár a gyermekkori cukorbetegség élethosszig tartó terápiát igényel, a jó hír az, hogy ma már olyan korszerű a kezelése, hogy a gyermek az időben észlelt diabétesz mellett is ugyanolyan normál vércukorszintet érhet el és élhet teljes életet, mint egészséges társai.”

3) Ha a családban nincs cukorbeteg, nincs félnivalóm.

A felnőttkori, azaz a 2-es típusú diabétesz kialakulásában nagy szerepet játszik az életmód és az elhízás, rendszeres szűrővizsgálaton azonban nem csak azoknak kellene részt vennie, akik súlyfelesleggel küzdenek vagy a családjukban többször előfordult diabétesz. Dr. Spányik András, a Doktor24 orvosigazgatója szerint még mindig kevesen tudnak arról, hogy időben ki lehet mutatni, ha valaki gyors léptekkel halad a 2-es típusú cukorbetegség felé.„A Doktor24-nél online is elérhető az úgynevezett FINDRISK-kérdőív: a statisztikai alapon működő, egyszerű kérdéssor pár perc alatt kitölthető, a hozzá tartozó pontrendszer pedig megmutatja, kinél mekkora a cukorbetegség rizikója. Ha az eredmény magasabb kockázatot jelez, érdemes sort keríteni a szükséges szűrővizsgálatokra.”

4) Csak annak kell orvoshoz mennie, aki érzi, hogy ingadozik a vércukorszintje.

A magas vércukorszint nagy veszélye, hogy kezdeti szakaszban nem okoz semmilyen panaszt, ezért - hacsak egy szűrővizsgálaton nem derül fény a problémára - az érintettek nem is sejtik, hogy fennáll náluk a cukorbetegség előszobájának tekinthető prediabétesz. Szövődmények azonban már ebben a lappangó fázisban is kialakulhatnak!Ha ebben a szakaszban nem kerül sor életmódváltásra, nagy valószínűséggel kialakul a cukorbetegség, pedig időben felfedezve, a testsúly rendezésével, helyes táplálkozással, rendszeres mozgással és az alkoholfogyasztás elhagyásával megelőzhető, vagy legalábbis késleltethető lenne.” - foglalja össze Spányik doktor.5) Ha otthon jók a vércukor értékek, nem kell orvoshoz járni.

A diabétesz szövődményeinek hátterében a krónikusan magas vércukorértékek állnak, éppen ezért a már diagnosztizált cukorbetegeknek kiemelten fontos folyamatosan ellenőrizni a vércukorszintet, és rendszeresen részt venni a kontrollvizsgálatokon, valamint a Diabetes Szövődmény Szakrendeléseken még akkor is, ha a páciens nem észlel magán panaszokat. Mindez azért fontos, mert az időben felismert szövődmények eredményesebben kezelhetők, sőt akár vissza is fordíthatók.

A megelőzésről, a betegségről és a legkorszerűbb alap- és kiegészítő kezelési lehetőségekről a Doktor24 szakorvosai - az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal együttműködve - november 11. és 15. között online Diabétesz Hét keretében osztanak meg fontos információt az érintettekkel és az érdeklődőkkel a Doktor24 Facebook oldalán, ahol praktikus nyereményekért játékra is hívják a résztvevőket.

Doktor24 - www.doktor24.hu

*: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Játék és csapatépítés online - nagy sikert aratott a Flinkit

A virtuális céges rendezvények egyik slágerévé vált tavaly év végén az online csapatépítést izgalmas játékkal ötvöző Flinkit. A cég most egy... Teljes cikk

Cselekedj lokálisan, hass globálisan!

A BT-nél nem állt le a fejlesztés a járvány alatt sem - sőt! Teljes cikk

A mi cégünk már agilis! Valóban?

Mi már agilisak vagyunk! Állítja magáról számos hazai cég. De tényleg ugyanazt értjük e fogalom alatt? Teljes cikk

Kapcsolódó hírek