5+1 tuti sörgyári munkakör, amiről még nem hallottál
Gyárban dolgozni talán nem tűnik olyan nagy kihívásnak, de más a helyzet, ha sörgyárról van szó. Nem is hinnéd, hogy az arany nedű kedvelői milyen meglepő állásokra bukkanhatnak itt!
Nézzünk néhány példát a Dreher Sörgyárak merítéséből, amely jövő heti rendhagyó állásbörzéjén is egy korsó sör mellett beszélget az érdeklődőkkel.
Igazi álom meló annak, aki szereti a sört, lelkesedés mellett jó ízlelés és szaglás is kell hozzá. Hiszen miután majd egy éven át tanulja a szakma csínját-bínját - például, hogy a virágos, gyümölcsös ízek a komlóból, a pörkölt, kávés, karamelles ízek a malátából származnak - hetente kóstolja a sörgyár itthoni boltokból, illetve a környező országokból származó
termékválogatásait, hogy megvizsgálja, mennyire egyeznek a sörök az előírt ízprofillal. A sörkóstoló az innovációs folyamatban is részt vesz, a termékfejlesztés során például végül ő választja ki azokat a legjobb főzeteket, amelyeket megmutatnak a fogyasztóknak tesztelésre.
Természetesen, ha megjelenik egy új konkurens sör a piacon, azt is ő értékeli ki.
Szeretsz mindenféle sör-, gasztronómiai és zenei fesztiválon pörögni? Akkor ezt az állást neked találták ki, hiszen a sörgyári rendezvényszervező dolga, hogy minden fesztiválon ott legyen, ismerje azokat kívülről-belülről és persze gondoskodjon róla, hogy megfelelő minőségben és mennyiségben folyjon a csapból a hideg sör, amit a sörpadon, napernyők
alatt ülve kortyolhatnak a bulizók. Feladata még teljesebb, ha a sörgyárban áll a bál, azaz a sörgyárfesztiválra kerül sör, akarom mondani sor.
Nemcsak imádsz a haverokkal kocsmázni és a társaság középpontja vagy, de profin csapolsz is, érdekel a sörfogyasztás kultúrája, a filmezés, fotózás, utazás? Akkor az Isten is sörnagykövetnek teremtett, aki nem egy nagybajúszú, pocakos úriember, sokkal inkább egy igazi, mai vagány arc, aki a sörözőket járva okítja a csaposokat. Emellett bemutatókon népszerűsíti világszerte a márkáját, filmeket, kiadványokat készít róla, sörtúrákat szervez, sőt mi több, olykor mint titkos vásárló teszteli a sörözőket.
Az csak nyilvánvaló, hogy a sörgyári dolgozók, menedzserek és igazgatók - szigorúan munka után - egy korsó sör mellett vezetik le a napi feszültséget, természetesen a vállalat költségére. Ehhez persze egy saját sörgyári pub is dukál, amelynek kocsmárosa valószínűleg a leginformáltabb személy az egész cégnél. A pub vezetője garantálja az összes belső rendezvényen is a tökéletes kiszolgálást.
5, Sörmester
A sörgyártás szíve-lelke, aki új maláta és komló kombinációkon töri a fejét, vagyis azokon az innovációkon, aminek a végén új söröket kóstolhat meg a nagyközönség. Kis mennyiségben lefőzi, laborvizsgálatok és a kóstolás során teszteli, majd nagymennyiségben való termelésre
is alkalmassá teszi a receptúrákat. Ő felel azért is, hogy a piacon a sör minősége megfelelő legyen. Háttérismerete a technológiákról, alapanyag- és sörfajtákról, kémiai folyamatokról végtelen.
Fiam, ha így folyatod, belőled léhűtő lesz! - ez ma már legfeljebb egy atyai intés, de nem is olyan régen a léhűtő még egy valós, sörgyári foglalkozás volt. A forró, frissen főzött sörlét az erjesztés előtt ugyanis le kell hűteni, hogy az élesztőgombák ne pusztuljanak el a melegben. Ezt egykor széles, lapos kádakban, jól szellőző helyeken tették, a léhűtő dolga pedig az volt,
hogy a meleg folyadékot hosszú nyelű lapátokkal kavargatva segítse a folyamatot, illetve a léhűtő padlások ablakain lévő lamellákat állítgassa, a terem lehető legjobb szellőzését biztosítva. Talán mert a nagy melegben, gőzben gyakran megálltak pihenni a munkások, ezért vált az évszázadok során a léhűtő a semmirekellő ember szinonimájává.
Fotó: Pixabay
1, Sörkóstoló
Igazi álom meló annak, aki szereti a sört, lelkesedés mellett jó ízlelés és szaglás is kell hozzá. Hiszen miután majd egy éven át tanulja a szakma csínját-bínját - például, hogy a virágos, gyümölcsös ízek a komlóból, a pörkölt, kávés, karamelles ízek a malátából származnak - hetente kóstolja a sörgyár itthoni boltokból, illetve a környező országokból származó
termékválogatásait, hogy megvizsgálja, mennyire egyeznek a sörök az előírt ízprofillal. A sörkóstoló az innovációs folyamatban is részt vesz, a termékfejlesztés során például végül ő választja ki azokat a legjobb főzeteket, amelyeket megmutatnak a fogyasztóknak tesztelésre.
Természetesen, ha megjelenik egy új konkurens sör a piacon, azt is ő értékeli ki.
2, Fesztiválmenedzser
Szeretsz mindenféle sör-, gasztronómiai és zenei fesztiválon pörögni? Akkor ezt az állást neked találták ki, hiszen a sörgyári rendezvényszervező dolga, hogy minden fesztiválon ott legyen, ismerje azokat kívülről-belülről és persze gondoskodjon róla, hogy megfelelő minőségben és mennyiségben folyjon a csapból a hideg sör, amit a sörpadon, napernyők
alatt ülve kortyolhatnak a bulizók. Feladata még teljesebb, ha a sörgyárban áll a bál, azaz a sörgyárfesztiválra kerül sör, akarom mondani sor.
3, Sörnagykövet
Nemcsak imádsz a haverokkal kocsmázni és a társaság középpontja vagy, de profin csapolsz is, érdekel a sörfogyasztás kultúrája, a filmezés, fotózás, utazás? Akkor az Isten is sörnagykövetnek teremtett, aki nem egy nagybajúszú, pocakos úriember, sokkal inkább egy igazi, mai vagány arc, aki a sörözőket járva okítja a csaposokat. Emellett bemutatókon népszerűsíti világszerte a márkáját, filmeket, kiadványokat készít róla, sörtúrákat szervez, sőt mi több, olykor mint titkos vásárló teszteli a sörözőket.
4, Dolgozói pubvezető
Az csak nyilvánvaló, hogy a sörgyári dolgozók, menedzserek és igazgatók - szigorúan munka után - egy korsó sör mellett vezetik le a napi feszültséget, természetesen a vállalat költségére. Ehhez persze egy saját sörgyári pub is dukál, amelynek kocsmárosa valószínűleg a leginformáltabb személy az egész cégnél. A pub vezetője garantálja az összes belső rendezvényen is a tökéletes kiszolgálást.
5, Sörmester
A sörgyártás szíve-lelke, aki új maláta és komló kombinációkon töri a fejét, vagyis azokon az innovációkon, aminek a végén új söröket kóstolhat meg a nagyközönség. Kis mennyiségben lefőzi, laborvizsgálatok és a kóstolás során teszteli, majd nagymennyiségben való termelésre
is alkalmassá teszi a receptúrákat. Ő felel azért is, hogy a piacon a sör minősége megfelelő legyen. Háttérismerete a technológiákról, alapanyag- és sörfajtákról, kémiai folyamatokról végtelen.
+1 Léhűtő
Fiam, ha így folyatod, belőled léhűtő lesz! - ez ma már legfeljebb egy atyai intés, de nem is olyan régen a léhűtő még egy valós, sörgyári foglalkozás volt. A forró, frissen főzött sörlét az erjesztés előtt ugyanis le kell hűteni, hogy az élesztőgombák ne pusztuljanak el a melegben. Ezt egykor széles, lapos kádakban, jól szellőző helyeken tették, a léhűtő dolga pedig az volt,
hogy a meleg folyadékot hosszú nyelű lapátokkal kavargatva segítse a folyamatot, illetve a léhűtő padlások ablakain lévő lamellákat állítgassa, a terem lehető legjobb szellőzését biztosítva. Talán mert a nagy melegben, gőzben gyakran megálltak pihenni a munkások, ezért vált az évszázadok során a léhűtő a semmirekellő ember szinonimájává.
Fotó: Pixabay
- 2025.10.01HVG Állásbörze 2025 Toborozz országosan 3 nap alatt - online, foglalj virtuális standot!
Részletek
Jegyek
- 2025.10.07Óbudai Egyetem Állásbörze Jöjjön el, legyen kiállító! Kerüljön közvetlen kapcsolatba tehetséges, frissen diplomázó vagy végzős hallgatókkal, akik készen állnak a szakmai pályafutásuk elindítására. Akik naprakészen ismerik a legújabb technológiákat, elméleteket és iparági trendeket.
Részletek
Jegyek
- 2025.10.14Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.
Részletek
Jegyek
- 2025.10.21Pannon Állásbörze 2025. A Pannon Állásbörze – ahol a jövő szakemberei és a legjobb munkaadók találkoznak
Részletek
Jegyek
További cikkek
Válságban a fuvarozás – minden eddiginél nagyobb gond a járművezető-hiány
Az európai fuvarozási és logisztikai ágazatot súlyosan érinti a kamionsofőr- és mozdonyvezető-hiány, amely a termelékenységet és a bevételeket is... Teljes cikk
DNS-be kódolt versenyelőny: fájdalmas generációváltás jöhet az IT-szektorban
Az IT-szektorban fájdalmas generációváltás kezdődhet: az AI térnyerése nemcsak a szenior tudást, de a jelenlegi készségkészleteket is elavulttá... Teljes cikk
"Három állás kell, hogy túléljek!" – hová vezet hosszú távon az új munkahelyi valóság?
Egyre több fiatal felnőtt dolgozik párhuzamosan több állásban – nem luxusból, hanem kényszerből. Az infláció, a stagnáló bérek és a... Teljes cikk
Kapcsolódó hírek
- A cégek zöldülni akarnak, de közben megfeledkeznek az emberekről 2 hete
- Itt a toplista! Ezekben az országokban nem uralja a munka az életet – hogy áll Magyarország? 2 hete
- 55 évesen nyugdíj? A kormány a nehéz fizikai munkát végzőknek kedvezne 2 hete
- Így csökkenthetnénk a nők plusz terheit a nyári szünetben 2 hete
- Mondjuk ki végre, milyen fájdalmas árat fizetünk a rugalmas munkáért! 2 hete
- Az amerikaiak harmada szakmunkásképző iskolát ajánlana a fiataloknak egyetem helyett 3 hete
- Újraindul a Nyári diákmunka program – akár 260 ezer forintos támogatás jár a munkáltatóknak 3 hete
- Szja-mentesség 25 év alatt – útmutató diákoknak a NAV-tól 3 hete
- Túl a zsebpénzen - a diákmunka már nem az, ami régen volt 3 hete
- Akik nyugdíj mellett is dolgoznak: brutális különbségek az EU-ban 4 hete
- Munkaerőhiány? Itt a rejtett 400 ezres tartalék - digitális, rugalmas, elérhető 4 hete