Megjelent: 3 éve

A béremelés fedezetét szolgálhatja a vállalati nyereségadó csökkentése

Miután az elkövetkezendő két évben a minimálbér és a szakmai bérminimum emelése jelentős többletköltségeket fog okozni a magyarországi cégeknek, vélhetően részben ezt is hivatott kompenzálni a vállalati nyereségadó 10 százalékos csökkentése - nyilatkozta az indexnek az RSM Hungary szakértője.

Jövőre 9 százalékos lesz a vállalati nyereségadó, ami egyaránt vonatkozik a kis- és középvállalatokra és a nagyvállalatokra - jelentette be Orbán Viktor csütörtökön.

Hegedüs Sándor, az RSM Hungary adóüzletágának vezetője szerint mindenképpen radikális adócsökkentésről van szó, amely bővíti az itthon működő cégek lehetőségeit - írja az index. Mindazonáltal a lépés alapvetően a nagyvállalkozásoknak, azon belül is a külföldi hátterű cégeknek kedvez, mivel a jelentős adózás előtti eredményt elérő magyarországi társaságok között ezek vannak többségben. Közülük is elsősorban azoknak jelenthez nagyobb támogatást, amelyeknek mostanában jár le a korábban a kormánnyal fix időtávra kialkudott adókedvezményük, és emiatt a jövőbe több taót kellene fizetniük.

Miután az elkövetkezendő két évben a minimálbér és a szakmai bérminimum emelése jelentős többletköltségeket fog okozni a magyarországi cégeknek, Hegedüs Sándor szerint vélhetően részben ezt is hivatott kompenzálni az adócsökkentés. A kis- és középvállalkozások számára viszont nem meghatározó mértékű a kulcscsökkentés. A kkv-szektornál jobban megjelenne a kedvezmény, ha azt a tao helyett a szociális hozzájárulási adókötelezettségnél érvényesítenék - vélte az RSM szakértője.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter