kapubanner for mobile
Megjelent: 18 éve

A csoportos létszámleépítés

Adott munkáltatónál a munkajogi állomány nagyobb arányú csökkentése mindig egy kényszerhelyzetből adódó intézkedés eredménye akár a tulajdonos, akár a munkáltató részéről.

A tulajdonosi és munkáltatói jogalanyiság külön kiemelése azért szükséges, mert hazai viszonylatban az érdekek eltérhetnek a tulajdonos (pl. ÁPV Rt.) és a felügyelet alá tartozó egyes önálló jogi személyiséggel felruházott - vállalkozások, társaságok, mint munkáltatók között. (E kettős helyzetre még visszatérünk.)

Az eddigi gyakorlat szerint csoportos létszámcsökkentésre, nagyobb arányú létszámleépítésre általában akkor kerül sor, ha:
a) a munkáltató működésében rejlő ok ezt szükségessé teszi,
b) a munkáltatónál jogutódlás ment végbe, valamint
c) a munkáltatónál felszámolási eljárás indult.

Természetesen a munkajogi létszámban történhet kisebb változás, akár hosszabb-rövidebb időn belül, akár folyamatosan; történhet úgy is, hogy a cég egyik részlegében csökkentésre, a másikban esetleg növekedésre kerül sor. (Ezeket az átcsoportosításokat általában munkaszerződéssel célszerű végrehajtani.)

Ad a) A munkáltató működési körében a létszámcsökkentést kiváltó kényszerűség oka általában a gazdasági háttér megvilágosításában, valamint a piaci változások bekövetkezésében keresendő.

A gazdasági háttér elemzésében jelentős szerepe van a világgazdaságban érvényesülő gazdasági dekonjuktúrának a fogyasztók piac beszűkülésének. A kereslet csökkentése pedig az árak mérséklődéséhez vezethet. Megváltozhatnak a fogyasztói igények a hagyományos termékekkel, vagy szolgáltatással szemben jobban hódít az új a modernebb termék vagy szolgáltatás.

A keresleti oldal átalakulása forgalomcsökkenéshez is vezethet, ennek figyelembe vételével a fennmaradás kevesebb létszámmal ugyan, se stratégiai szempontból még mindig indokolt lehet.

A cég belső gazdálkodásának és a külső körülmények egybevezetésével a cég működésének átvilágítása szükséges, amelyet esetleg külső szakértő bevonásával célszerű elvégezni. Az átvilágítást magában foglaló szakvélemény a későbbi eljárás során fontos bizonyítékul szolgálhat.
Ad b) A munkáltató személyében bekövetkező jogutódlás (Mt. 85/A. §) során ugyancsak bekövetkezhet létszámcsökkenés. A "karcsúsítás" némelykor nem is annyira a jogelőd és jogutód szervezet közös megállapodásából ered, hanem a tulajdonosi jogokat gyakorló (alapító) szervezet szándékában keresendő.
Bár a jogutódlás egyik alapelve, hogy az nem eredményezheti az érintett munkavállalók helyzetének hátrányosabbá válását vagy jogaik csökkentését, ezen kívül kiemelendő szabály a 89. § (4) bekezdése, mely szerint a jogutódlás nem szolgálhat a határozatlan idejű munkaviszony rendes felmondással történő megszüntetésének indokával, mégis a gyakorlatban számos esetben előfordulnak létszámleépítések. A munkaviszony megszüntetésére nem csupán a rendes felmondás, hanem a közös megegyezés, vagy a 88. § (2) bekezdése szerinti munkáltatói intézkedés is alapul szolgálhat.

A munkáltatói jogutódlás egy további formája az Mt. 86/ B., 86/C. és 86/D. §-ában előírt szabályozáson alapul. E törvényi rendelkezések szerint a munkáltató (gazdálkodó szervezet) személye azért változik meg, mert az alapító vagy a munkáltató döntés alapján a munkáltató egésze vagy egy része (szervezeti egysége anyagi és nem anyagi erőforrásainak, vagy feladat- és hatáskörének meghatározott csoportja) a közalkalmazottak jogállásáról (Kjt.) vagy a köztisztviselők jogállásáról (Ktv.) szóló törvény hatálya alá tartozó munkáltató (költségvetési szerv) számára kerül átadásra. Az eddig munkaviszonyba álló munkavállalók - az átvevő munkáltató felhívására - 15 napon belül nyilatkozhatnak arról, hogy az átvevő munkáltatónál történő további foglalkoztatásukhoz hozzájárulnak, viszont amennyiben nem kívánnak a jövőben közalkalmazottként vagy köztisztviselőként alkalmazásban maradni, vagy az előírt alkalmazási feltételek hiányában az érintett munkavállalókkal nem létesíthető közalkalmazotti, illetve közszolgálati jogviszony, munkaviszonyuk megszüntetése felől kell intézkedni.

Ad c) A munkáltató jogutód nélküli megszüntetésének intézményesített formája a felszámolás és a végelszámolás. Mindkettőről az 1991. évi II. törvény (Cstv.) rendelkezik.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen visszaesett az állásvesztéstől rettegő magyarok aránya

A magyar munkavállalók bizalmi attitűdje 2023-ban kiegyensúlyozott és stabil volt, emellett bizakodásra adhat okot, hogy idén akár már javuló... Teljes cikk

Felpörgött a monori akkugyártó, átrendeződés a MÁV Csoportnál - létszámtrendek

Egy hónap alatt 160, egy év alatt több mint ezer fővel növelte létszámát a dél-koreai akkugyártó, a Shinheung Sec EU Kft. Monoron. A MÁV Csoport... Teljes cikk

Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnt meg idén

Több mint 60 ezer állás szűnt meg az idén a globális befektetési banki szektorban a Financial Times szerdán ismertetett ágazati felmérése szerint. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek