kapubanner for mobile
Megjelent: 6 éve

A diétás ételek önmagukban még nem garantálják a sikert?

Sokan azt gondolják, hogy hetek alatt ledobhatják a felesleges kilókat, ha koplalnak vagy valamilyen trendi fogyókúrát alkalmaznak, esetleg még hozzá szednek valamilyen csodabogyónak kikiáltott étrend-kiegészítőt. És persze mindezt a kanapén ülve véghez vihetik. Ez azonban nincs így.

Az étkezés persze valóban mindennek a kulcsa, de vajon elég a diétás ételek fogyasztása a sikerhez?

Mozgás nélkül is lefogyhatok?


A válasz az, hogy igen, illetve bizonyos mértékű fogyás mozgás nélkül is elérhető, a kérdés azonban az, mi a kitűzött cél. Amikor hirtelen megvonunk valamilyen tápanyagcsoportot a szervezettől - ami alapján a legtöbb fogyókúra működik -, akkor gyorsan leszalad pár kiló. Azt azonban tudni kell, hogy a szénhidrát vagy zsír megvonás után a szervezet egyszer csak tartalék üzemmódba kapcsol, vagyis megáll a fogyás. Mivel nincs tápanyag utánpótlás, a test igyekszik lassabban megszabadulni a vésztartaléktól, akár még az izomzatot is lebontja, hogy a zsírt megtartsa. Emiatt buknak el a koplalók.

Az tehát, hogy hosszasan diétázzunk vagy fogyókúrázzunk, nem túl előremutató, és lehet, hogy soványabbak leszünk, de esztétikusabbak nem biztos. Mozgással azonban nemcsak feszesebb lesz az izomzat, a bőr, és jobb minőségűek a kötőszövetek, de számos olyan hormont is termelünk, amelyek kedveznek a folyamatnak, lesz erőnlétünk és jókedvünk is, ami végső soron motivációt jelent.

A mozgást tehát nem érdemes kihagyni a képletből. Nem kell maratont futni, vagy 150 kilóval fekvenyomni, válasszunk bármilyen mozgást, amiben örömünket leljük! Fokozatosan építsük be, kezdjük heti 1, majd 2 alkalommal. Végül a szervezetünk és a lelkünk már vágyakozni fog utána, és a heti menetrendünk részévé válik.

A diétás ételek zsírmentesek?


A jó minőségű zsírok is az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen elemei; ezeknek a makroelemeknek a napi kalóriabevitel körülbelül 30% -át kellene adniuk, egyes étrendekben (ketogén, paleo-ketogén) pedig még magasabbat. A vitaminok egy része is (A,D,E,K) csak zsírban oldódik és abban is raktározódik testünkben, tehát a zsírfogyasztás nagyon is fontos!

Az, hogy az alacsony zsírtartalmú ételek segítik a fogyást, mindenképpen az egyik legnagyobb diétás tévhit. Valójában a túlzott szénhidrát fogyasztása okozza a zsírpárnák kialakulását és a narancsbőrt is! Ne démonizáljuk a zsírt, és mind az állati, mind a növényi zsírokat vigyük be a megfelelő arányban!

Kell enni szénhidrátot?


A válasz: igen, de nagyon nem mindegy, hogy milyet! A növények szénhidráttartalma egészséges, gondolunk itt a zöldségekre és gyümölcsökre. A gabonákkal azonban már okosan kell bánni! Nemcsak a fehér liszt/búzaliszt tud elhízást okozni, a teljes kiörlésű dolgok megtévesztőek lehetnek, mert korlátlan habzsolásuk ugyanúgy fölös zsírpárnákhoz vezet, hiszen lebontva a végeredmény egyszerű szénhidrát lesz.

A cukorból a szervezet csak hamis energiát nyer, nagyon hamar zuhanni kezd a vércukorszint egy cukros étel elfogyasztása után. Ezért, ha nem is a gabonák kiiktatásával kezdünk, a magas cukortartalmú dolgokat, akár glükóz, akár fruktóz, kerüljük!

A gluténmentes étkezés egészséges?


A glutén egy fehérje, amely olyan gabonafélékben található, mint a búza, az árpa, vagy a rozs. A gluténmentes ételek nem tartalmaznak kevesebb szénhidrátot és az emésztés sem lesz könnyebb egyáltalán attól, hogy egy kenyér vagy más pékáru gluténmentes.
Ezek a termékek sokszor kukoricalisztből készülnek, mely nem hogy diétás lenne, még rosszabb hatással van a testsúlyra, mint a hagyományos lisztekből készült társai.

Ugyanakkor a köles vagy quinoa valóban egészséges és gluténmentes alternatívák. A “mentességet” mégis azoknak ajánlják, akik valóban intoleranciával küzdenek (gluténérzékenyek).

Diéta vagy étrend a megoldás?


De azt is kérdezhetnénk; fogyókúra vagy életmód? Az a gond a legtöbb emberrel, hogy nem a megfelelő hozzáállással szeretne megszabadulni a felesleges kilóktól. Egyrészt a fogyókúrájuk célja nem a hosszú távú egészségmegőrzés, hanem, hogy “jobban nézzenek ki”, meglegyen a “bikiniforma”, “beleférjen az esküvői ruhába” stb. Tehát időszakos célt tűznek ki, nem pedig egész életen át akarják magukat jól érezni a bőrükben. Ráadásul, amit évek alatt szedtek fel, azt napok alatt akarják leadni, valami csoda(módszer) segítségével. Ilyen pedig nem létezik!

Ahhoz, hogy valóban boldogak legyünk a bőrünkben, egyrészt a lelkünknek is rendben kell lennie, ahhoz viszont a fejünkben nem árt helyre tenni a fogalmakat és persze az önértékelést. Másrészt nem szabad rövid távon gondolkodni, és a cél pláne ne a “soványság” legyen, hanem az egészség! Ehhez pedig szükségesek a megfelelő diétás ételek - de nevezzük inkább helyes étrendnek -, a mozgás, ami örömet is okoz, továbbá a lélek és önbizalom gondozása, ami szintén nem egynapos feladat. A válasz tehát az ÉLETMÓD, nem pedig a “kúra”.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek