Megjelent: 4 éve

A főnök kedvencének jó lenni. Legalábbis egy ideig

Mindannyian voltunk már olyan helyzetben, amikor a főnök kivételezett valakivel a csapatból, épp ezért tudjuk, mennyire bosszantó, ha láthatatlannak éreznünk magunkat, miközben valaki más minden figyelmet megkap. Ironikus módon azonban ugyanilyen nehéz a főnök kedvencének lenni…

Bár nagyszerű dolog extra figyelmet kapni, és jó érzés, ha elismerik a munkánkat, mindig van ára annak, ha mi vagyunk a kivételezettek. Az egyik az, hogy a csapattársaink neheztelhetnek majd ránk kitűntetett helyzetünk miatt. Úgy láthatnak minket, mint egy informátort, akiben nem lehet megbízni, ezért többé nem fognak megosztani velünk fontosabb információkat, kapcsolatokat vagy egyéb forrásokat.

Másodszor ha túlságosan be vagyunk kötve a főnökünkhöz, az objektivitásunk és a független gondolkodásra való képességünk egyre inkább megkérdőjelezhetővé válhat. Kreativitásunk és döntéshozási képességünk az elszigeteltség miatt nem nyer majd teret, ezért a teljesítményünk is csökkenni fog. Mindezek mellett előbb vagy utóbb elveszítjük speciális státuszunkat. Azok a főnökök ugyanis, akik hajlamosak a kivételezésre, mindig új kedvenceket találnak maguknak.

A főnökünk nem a barátunk?


Nem számít, milyen elismeréseket kapunk most tőle, legtöbbször a főnökünk nem a barátunk. Bizonyos esetekben azonban érdemes felülvizsgálnunk a kapcsolatunkat, és eldönteni, barátkozhatunk-e vele, vagy ez túl kockázatos.

A szakértők szerint a válasz különféle tényezőktől függ, de ha válaszolunk ezekre a kérdésekre, világosabban fogunk látni:

Barátok voltunk, mielőtt a beosztottja lettem?
- „Könnyebb, ha a főnököd lesz a barátod, mintha a barátod lesz a főnököd” - mondja Ben Dattner, szervezeti pszichológus. Ha egy barátság főnök-beosztott kapcsolattá is válik, akkor össze kell tudnunk hangolni egymással a két szerepet, az öntudatosság pedig - mindkét oldalon - kulcsfontosságú lesz. Kérdezd meg magadtól: milyen a kapcsolatom most ezzel a személlyel? Hogyan viszonyulunk egymáshoz? Kövessünk az érzéseinket azzal kapcsolatban, mi kényelmes a számunkra és mi nem.

Őszinte vele a kapcsolatom, vagy csak azért vagyok vele jóban, mert érdekemben áll? - Ha őszintén vonzódsz a főnököd személyiségéhez, és szimpatikus a számodra, akkor nem lehet kétséged. Azonban ha a hatalmi játszmáid részét képezi ez a kapcsolat, és egyébként nem keresnéd a társaságát, akkor jó, ha tudod, hogy nagy kockázatot vállalsz ezzel, mert a főnököd érezni fogja, hogy csak azért közeledsz hozzá, hogy előmozdítsd a karriered.

Hajlandó vagyok betartani a határokat főnök és barát között? - Ha barátságból lett főnök-beosztott kapcsolat, beszélgess vele arról, hogyan tudnátok betartani a határokat. Segíthet, ha előre jelzed, hogy most barátként vagy beosztottként szólsz hozzá - bár mesterségesnek tűnhet, de így el tudjátok kerülni a félreértéseket.

Azt se feledjük, hogy a kiválasztottság akár a szakmai előremenetelünk útjában is állhat, ha például a főnökünk túl sok feladatot delegál le nekünk, és túl kevés időnk marad a saját munkánk elvégzésére. Az is megtörténhet, hogy a kollégáink próbálnak meg használni minket arra, hogy közvetítsük a vezető felé a kérésüket és aggályaikat. Ráadásul, ha túlságosan szoros kapcsolatban állunk a felettesünkkel, többé senki sem fog semmit a saját érdemünknek tekinteni, amitől csökken a befolyásunk, és még jobban elszigetelődünk.


De hogyan őrizzük meg a jó hírnevünket?Ez a három taktika segíthet elviselni a reflektorfényt:

Soha ne ess a gőg csapdájába: maradj meg csapatjátékosnak, és ne viselkedj úgy, mint a főnök hírnöke, ne ossz meg olyan bizalmas információkat, amelyekbe csak téged avatott be, és fordítva se szivárogtass ki információkat a főnöknek.

Védd meg karrierlehetőségeidet:
Találd meg a kapcsolatot más vezetőkkel is. Mindig kockázatos túl közel kerülni a főnöködhöz, mert a helyzet egy pillanat alatt megváltozhat - a barátias kapcsolatból könnyen válhat rideg távolságtartás. Ha túlságosan bebiztosítottnak érzed magad, lehet, hogy figyelmen kívül hagyod azokat a lehetőségeket, amelyek által fejlődni tudnál szakmailag.

Tudd, mikor kell váltani:
Ha mindezek ellenére sem változik a helyzet, akkor lehet, itt az ideje, hogy új lehetőségeket keress, ahol önállóan dolgozhatsz, és a saját erőfeszítéseid révén kerülsz feljebb, nem pedig azért, mert te vagy az aktuális kiskedvenc.

A Harvard Business Review cikke nyomán

Bánosi Eszter / HVG Kiadó Zrt.
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter