Megjelent: 1 hónapja

A járványhelyzet hatásai az orvoshiányra a magyar magánegészségügyben

images

Bár a honi orvosképzés kifejezetten magas színvonalú, még mindig rengetegen választják a pályát, azonban sokan eleve külföldi munkavállalásban gondolkodnak, így a frissen végzett hallgatók zöme nyugati országokban találja meg számításait, ami hosszabb távon komoly nehézségeket okozhat az állami- és a magánegészségügyi szektor számára egyaránt.A helyzetet pedig 2020-ban tovább fokozta a koronavírus megjelenése, hiszen a járvány az élet minden területén éreztette hatását. A munkaerőpiacon rengeteg szektorban jelentős változások voltak, és nem tartozik a kivételek közé az egészségügyi szegmens sem. Hogy milyen hatással volt a járvány az orvoshiányra a magyar magánegészségügyben? Farkas Levente, az Oktogon Medical Center magánklinika tulajdonosa foglalta össze számunkra a témával kapcsolatos tapasztalatait az elmúlt hónapok tükrében.

A magánklinikák nehézségei manapság

A beszélgetés során Levente rögtön a legfontosabb aktualitásokra helyezte a hangsúlyt, így kiemelte, hogy a magánegészségügyben bizonyos intézményeket nagyon rosszul érintett a járványhelyzet, megint mások azonban szerencsésen jöttek ki belőle. Esetükben például a páciensszám növekedését tapasztalták, aminek az oka több tőről fakadt. Egyrészt nagyon korán, már jóval a biztonsági előírások bevezetése előtt megfelelő védőfelszereléseket és alapos szűrést alkalmaztak annak érdekében, hogy betegeiket és alkalmazottjaikat egyaránt megvédjék a fertőzésveszélytől. Úgy véli, hogy aki itthon betartotta a protokollt, az klinikatulajdonosként inkább emelkedést, mint visszaesést tapasztalt, hiszen az emberek szívesebben mentek időpontra orvoshoz - ahol keveset kellett várniuk és nem volt szükséges másokkal érintkezniük -, mint egy állami kórházba, ahol gyakran órákig összezárták az embereket egy légtérbe, sokszor hiányos higiéniai körülmények között.

Ez véleménye szerint az orvosok számára is előnyös szempont volt, így a járványhelyzetben szívesebben csatlakoztak a szakemberek olyan magánintézményekhez, ahol a vírusellenes intézkedések magas szintet képviseltek. Sok helyen nyilván nehezítette a helyzetet, hogy a veszélyeztetett korosztályt képviselő szakemberek nem rendelhettek a szigorítások alatt, azonban a határzárások és a bizonytalan jövőkép miatt egyszerűbben lehetett akár helyettesítésre is fiatal munkaerőt találni. A tulajdonos hozzátette ugyanakkor, hogy csak kevesen voltak annyira szerencsések, mint ők, hiszen az eleve fiatalabb orvosállomány miatt meg tudták oldani házon belül a helyettesítéseket, így nem kellett elmaradnia szakrendeléseknek.

Orvoskeresés a járványhelyzetben

„Nem volt egyszerű dolga a frissen indult magánklinikáknak az elmúlt hónapokban” - kezdte válaszát Farkas Levente a járványhelyzet és az orvoskeresés nehézségeit firtató kérdésünkre válaszolva. Elmondta, hogy miután már több mint 10 éve aktív szereplője a magyar magánegészségügyi szektornak, ezért egy jól bevált orvosi gárdával dolgozik, köztük sok nagyon jó hírnevű szakemberrel, akiknek eszükben sincs máshová menni dolgozni. Ennek az oka szerinte részben a jó fizetési morálnak köszönhető, hiszen aki becsületesen és jól végzi a munkáját, az európai szintű bérezést kap, így nincs okuk arra, hogy mindezt kockára tegyék egy még ismeretlen intézményért.

Úgy véli, hogy azon a klinikán, ahol eddig is mindent megtettek az orvosaikért, az alkalmazottak pedig boldogan jártak be dolgozni, ott a járványhelyzet nem okozott különösebb problémákat. Új jelentkezőkből sem volt hiány, folyamatosan érkeztek hozzájuk az önéletrajzok az egyes szakágakra, noha nyilván vannak olyan esetek, amikor bizonyos pozíciókra nekik kell felkutatniuk a megfelelő szakembert. Levente szerint ilyenkor már nincs szükség arra, hogy hirdetéseket adjanak fel, a járványhelyzet idején is elegendő volt csak megkérdezni a leendő orvosi gárdát, akik ajánlás útján rögtön több potenciális jelölttel szolgáltak.

Nagyon nehéz most magánklinikát indítani

A megfelelő háttér tehát ebben a nehéz helyzetben nagyon fontos ahhoz, hogy egy magánklinika üzemeltethető, fenntartható legyen, azonban Farkas Levente gyorsan kiemelte, hogy ha valaki ma Magyarországon tapasztalat és ismeretségek nélkül szeretne egy saját egészségügyi intézményt indítani, annak komolyan meg kell küzdenie majd az orvoshiánnyal. A megfelelő pénzügyi forrás ugyanis ilyenkor nem elegendő, hiszen egy ilyen intézménynek idő kell, amíg a neve elterjed az emberek között, de a legnehezebb a szakágak feltöltése lesz a megfelelő orvosokkal.

Ennek az oka, hogy a magyar doktorok többsége már megtalálta a helyét a magánszektorban, a nagy nevek mind elhelyezkedtek, kezdőkkel pedig kifejezetten nehéz beindítani egy klinikát úgy, hogy az rögtön felvegye a versenyt a legnagyobbakkal. A legjobb helyzetben szerinte a hozzájuk hasonló kisebb klinikák vannak, ahol a családias légkör és a jó fizetés nagyon lényeges az orvosok marasztalásához és az újak bevonzásához. Természetesen a már meglévő munkaerő megtartása is gyakran okoz nehézséget, hiszen tapasztalatai szerint sok helyen nem törődnek a doktorok kéréseivel, az alkalmazott nem kapja meg a neki járó figyelmet, a kérései - a beosztás vagy az eszközbeszerzés kapcsán - süket fülekre találnak, ami nyilván egy nyomós ok abban, hogy valaki máshová menjen dolgozni. Ez pedig az orvosok esetében sincs másként, és közel ugyanolyan problémát okoz a szektorban, mint az elvándorlás.

Az orvoshiány okai

Bár Levente a fentiekben már utalt rá, az orvoshiány okai kapcsán elsőként az állami egészségügyi rendszert okolja, mert ez a szektor egyszerűen nem vonzó a fiatalok számára. Az elmúlt 15 évben szerinte az orvostanhallgatók csak azt látták, hogy ha rengeteg tanulás árán elvégzik az egyetemet, még szakosodás után is kevés fizetés vár rájuk, valamint egy olyan munkahely, ahol nem érzik jól magukat, vagy nincsenek megbecsülve. Sokan szerinte ezért mennek inkább külföldre, de rengeteg olyan esetről is tud, mikor a képzett orvosok inkább más pályát választottak a jobb egzisztencia megteremtése miatt. Úgy véli, hogy a magánorvosi rendelők hosszabb távon javíthatják a magyarországi helyzetet, hiszen az ilyen intézmények eleve jobban megbecsülik a dolgozókat, akik európai szintű béreket kapnak, nyugati színvonalon gyógyíthatnak, mindezt pedig természetesen a páciensek is érezhetik majd a rendelések során.
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Koronavírusos a gyermekem osztálytársa. A családunk is karanténba kerül?

Az iskolákba, óvodákba október 1-től csak hőmérséklet-ellenőrzés után lehet belépni, légúti tünetekkel (köhögés, orrfolyás, stb.),... Teljes cikk

Extra pihenőidőt kérnek a kereskedelmi alkalmazottak a maszk miatt

Minden maszkban töltött 2 óra után a munkaidő részeként 10 perc szünetet kér a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) az általuk képviselt... Teljes cikk

A járványhelyzet hatásai az orvoshiányra a magyar magánegészségügyben

A magyarországi orvoshelyzet már évek óta a munkaerőpiac egyik legégetőbb kérdésének tekinthető. Teljes cikk