Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 4 éve

A karácsonyi nagyüzemben diákmunkásokat is be kell vetni

A szabadságolások nagy átalakuláson mennek át világszerte, de egyelőre még nem tartunk ott, hogy mindenki szabadon mehessen, korlátlanul, amikor szeretne. Főszabályként tehát a szabadságot a tárgyévben kell kiadni, kivételek azonban vannak, például, ha valaki még decemberben kezdi meg a szabadságát, amely januárra átnyúlik, akkor akár még 5 napot is kivehet a jövő év elején. Szintén lehetőség van az alapszabadságon túli pótszabadságok (életkor és gyerekek után járó) átvitelére, amennyiben ebben a munkáltató és a munkavállaló írásban megállapodik. A kollektív szerződések szintén további külön megállapodásokra adnak lehetőséget.

De térjünk vissza az ünnepek körüli forgataghoz, amely azonban nem meglepetésszerűen érkezik, hiszen minden évben van, így fel lehet készülni rá. Általános tapasztalat szerint a cégek ezt is teszik, hogy minél zökkenőmentesebb legyen a szervezés.

Szabó Anita szerint az eredményeik azt mutatják, náluk magas a dolgozói elégedettség
A megkérdezett vállalatoknál általában két hét az átfutási idő, ennyivel előbb kell leadni a szabadságigényeket. A kollégák pedig egymásközt és a vezetővel is egyeztetnek. Szabó Anita, az Allianz Hungária Zrt. humánerőforrás igazgatója elmondta, hogy náluk december közepéig kell leadni az igényeket, és a szabadságokat helyettesítésekkel oldják meg, így nem adódik feszültség. "Úgy alakítottuk ki az operatív működésünket, hogy a helyettesítések gördülékenyen menjenek ebben az időszakban is. A gyakorlat szerint egymással és a vezetővel egyeztetik a kollégák a szabadságokat, hogy a távollétek miatt az ügymenet és a munka zavartalanságát ne veszélyeztessék, ugyanakkor mindenki elmehessen lehetősége szerint, amikor szeretne."

A Europcarnál már novemberben zajlik az egyeztetés: "Azok a dolgozók, akik 5 napot meghaladó szabadságot szeretnének kivenni, egy hónappal előtte jelzik azt a felettesüknek írásban, aki ezt engedélyezi. Ha 5 napon belüli szabadságról van szó, elegendő két nappal annak megkezdése előtt" - mondja Schlachta Anikó, a Europcar ügyfélkapcsolati és üzemeltetési vezetője.

Markovich Béla
A MAPEI Kft.-nél leállás van az év végén, így ezzel a kötelező szabadsággal előre terveznek a kollégák, hangsúlyozta Markovich Béla a cég ügyvezetője. "Van előre tervezett a cég által 'kötelezően' kért szabadságok, mint pl. az év végi leállás időszaka, mikor az irodai dolgozók december 24-től január 4-ig ( 2015 évre nézve) elmennek szabadságra. Ez egy átlagosnak vett 26 nap szabadságnak csak a 15 százaléka. Ezen felül vannak a szombati 'ledolgozandó' napok, amikor is szintén kötelezően kell a szabadságot kivenni, mert a cég bezár. Így a cégünk csak evvel az 5-7 nap szabadsággal rendelkezik, a többit a munkavállaló kérésének megfelelően adja ki."

Ahol azonban folyamatos üzem van, sőt az ünnepek környékén még növekszik is a forgalom, ott más megoldás szükségeltetik. Egy étteremben minden kézre szükség van ebben az időszakban, de a szabadságokat is meg kell oldani.

A McDonald's-nál ilyenkor diákmunkásokat is igénybe vesznek, mondta el a HR vezető, Gáspár Ferenc. "Az ünnepek alatt elsősorban az éttermi munkatársaink szabadságának ütemezése okoz sokszor komoly fejtörést. A szabadságok tervezése egyébként éves szinten történik. Igyekszünk az év utolsó negyedévére minél kevesebb szabadnapot „bent hagyni”, ugyanis a decemberi forgalom az átlagosnál nagyobb létszámot követel meg, ilyenkor mindenkire szükség van. Számunkra nagy előny az, hogy a nyári és a téli szünetben a diákok nagyobb óraszámot tudnak vállalni, így a saját alkalmazottak esetében rugalmasabban tudunk reagálni a nyári illetve ünnepi szabadság-igényekre.”

Gáspár FerencA megkérdezett cégeknél nem jellemző a vezetők szerint, hogy feltorlódnak a szabadságok. A Europcarnál a középvezetőknek kell odafigyelniük arra, hogy állnak a szabadságolások. „A középvezetők havonta kapnak egy listát a kivett szabadságokról, így előre tudnak tervezni beosztottjaikkal. Így megelőzhetők a torlódások, és mindenki ki tudja venni az összes szabadságát.”

Az Allianznál pedig figyelmeztetik a dolgozókat, ha túl sok szabadsággal rendelkeznek még az év végéhez közeledve. "A munkatársakat kérjük, hogy csak különösen indokolt esetben vigyék át a következő évre a feltorlódott szabadságokat. Emellett minden szervezeti egység tervet készít a szabadnapok beosztásáról."

A MAPEI-nél nem tapasztalják, hogy feszültség keletkezne a kollégák között a szabadságolások miatt, de amennyiben igen, ott nyílt kommunikációval igyekeznek segíteni, kezelni a konfliktust a kollégák kölcsönös érdekeire figyelve, erősítette meg Markovich Béla.

A McDonald's éttermek közül azokon a területeken nehezebb a helyzet, ahol kevesebb a rendelkezésre álló munkaerő, így kisebb a létszám. Az ilyen éttermekben extra szervezést és figyelmet igényel a beosztás kialakítása, és van, ahol nem tudnak minden kívánságot teljesíteni a vezetők, de ezeket a feszültségeket is igyekeznek feloldani, hangsúlyozza Gáspár Ferenc. "Az éttermi közösségek nagyon összetartóak, mindenki tesz azért, hogy feloldják ezeket a helyzeteket. Év végén a vállalat részéről karácsonyi ajándékkal is megköszönjük a kollégák munkáját, illetve a jól megérdemelt extra juttatásokat is ilyenkor adjuk át."
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Sok helyen diákok vették át a veszélyeztetett korú dolgozók feladatait

A veszélyhelyzet ellenére sok diák akar dolgozni, a járvány miatt új munkakörök is létrejöttek. A tanulók több mint fele iskolaszövetkezeten... Teljes cikk

Idén kétszer annyian jelentkeznek amerikai táboroztatásra

A Camp America táborai június 1.-25. kezdődnek, a jelentkezési díj március 20-ig kedvezménnyel 439 euró. Teljes cikk

Hol lesz jogosult az Európai Unió tagállamaiban tanuló diák az egészségügyi ellátásokra?

Három lehetőség van a külföldön tanuló diákok egészségbiztosítási helyzetére vonatkozóan - mondta a LeitnerLeitner tanácsadója. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek