Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 4 éve

A karácsonyi nagyüzemben diákmunkásokat is be kell vetni

A szabadságolások nagy átalakuláson mennek át világszerte, de egyelőre még nem tartunk ott, hogy mindenki szabadon mehessen, korlátlanul, amikor szeretne. Főszabályként tehát a szabadságot a tárgyévben kell kiadni, kivételek azonban vannak, például, ha valaki még decemberben kezdi meg a szabadságát, amely januárra átnyúlik, akkor akár még 5 napot is kivehet a jövő év elején. Szintén lehetőség van az alapszabadságon túli pótszabadságok (életkor és gyerekek után járó) átvitelére, amennyiben ebben a munkáltató és a munkavállaló írásban megállapodik. A kollektív szerződések szintén további külön megállapodásokra adnak lehetőséget.

De térjünk vissza az ünnepek körüli forgataghoz, amely azonban nem meglepetésszerűen érkezik, hiszen minden évben van, így fel lehet készülni rá. Általános tapasztalat szerint a cégek ezt is teszik, hogy minél zökkenőmentesebb legyen a szervezés.

Szabó Anita szerint az eredményeik azt mutatják, náluk magas a dolgozói elégedettség
A megkérdezett vállalatoknál általában két hét az átfutási idő, ennyivel előbb kell leadni a szabadságigényeket. A kollégák pedig egymásközt és a vezetővel is egyeztetnek. Szabó Anita, az Allianz Hungária Zrt. humánerőforrás igazgatója elmondta, hogy náluk december közepéig kell leadni az igényeket, és a szabadságokat helyettesítésekkel oldják meg, így nem adódik feszültség. "Úgy alakítottuk ki az operatív működésünket, hogy a helyettesítések gördülékenyen menjenek ebben az időszakban is. A gyakorlat szerint egymással és a vezetővel egyeztetik a kollégák a szabadságokat, hogy a távollétek miatt az ügymenet és a munka zavartalanságát ne veszélyeztessék, ugyanakkor mindenki elmehessen lehetősége szerint, amikor szeretne."

A Europcarnál már novemberben zajlik az egyeztetés: "Azok a dolgozók, akik 5 napot meghaladó szabadságot szeretnének kivenni, egy hónappal előtte jelzik azt a felettesüknek írásban, aki ezt engedélyezi. Ha 5 napon belüli szabadságról van szó, elegendő két nappal annak megkezdése előtt" - mondja Schlachta Anikó, a Europcar ügyfélkapcsolati és üzemeltetési vezetője.

Markovich Béla
A MAPEI Kft.-nél leállás van az év végén, így ezzel a kötelező szabadsággal előre terveznek a kollégák, hangsúlyozta Markovich Béla a cég ügyvezetője. "Van előre tervezett a cég által 'kötelezően' kért szabadságok, mint pl. az év végi leállás időszaka, mikor az irodai dolgozók december 24-től január 4-ig ( 2015 évre nézve) elmennek szabadságra. Ez egy átlagosnak vett 26 nap szabadságnak csak a 15 százaléka. Ezen felül vannak a szombati 'ledolgozandó' napok, amikor is szintén kötelezően kell a szabadságot kivenni, mert a cég bezár. Így a cégünk csak evvel az 5-7 nap szabadsággal rendelkezik, a többit a munkavállaló kérésének megfelelően adja ki."

Ahol azonban folyamatos üzem van, sőt az ünnepek környékén még növekszik is a forgalom, ott más megoldás szükségeltetik. Egy étteremben minden kézre szükség van ebben az időszakban, de a szabadságokat is meg kell oldani.

A McDonald's-nál ilyenkor diákmunkásokat is igénybe vesznek, mondta el a HR vezető, Gáspár Ferenc. "Az ünnepek alatt elsősorban az éttermi munkatársaink szabadságának ütemezése okoz sokszor komoly fejtörést. A szabadságok tervezése egyébként éves szinten történik. Igyekszünk az év utolsó negyedévére minél kevesebb szabadnapot „bent hagyni”, ugyanis a decemberi forgalom az átlagosnál nagyobb létszámot követel meg, ilyenkor mindenkire szükség van. Számunkra nagy előny az, hogy a nyári és a téli szünetben a diákok nagyobb óraszámot tudnak vállalni, így a saját alkalmazottak esetében rugalmasabban tudunk reagálni a nyári illetve ünnepi szabadság-igényekre.”

Gáspár FerencA megkérdezett cégeknél nem jellemző a vezetők szerint, hogy feltorlódnak a szabadságok. A Europcarnál a középvezetőknek kell odafigyelniük arra, hogy állnak a szabadságolások. „A középvezetők havonta kapnak egy listát a kivett szabadságokról, így előre tudnak tervezni beosztottjaikkal. Így megelőzhetők a torlódások, és mindenki ki tudja venni az összes szabadságát.”

Az Allianznál pedig figyelmeztetik a dolgozókat, ha túl sok szabadsággal rendelkeznek még az év végéhez közeledve. "A munkatársakat kérjük, hogy csak különösen indokolt esetben vigyék át a következő évre a feltorlódott szabadságokat. Emellett minden szervezeti egység tervet készít a szabadnapok beosztásáról."

A MAPEI-nél nem tapasztalják, hogy feszültség keletkezne a kollégák között a szabadságolások miatt, de amennyiben igen, ott nyílt kommunikációval igyekeznek segíteni, kezelni a konfliktust a kollégák kölcsönös érdekeire figyelve, erősítette meg Markovich Béla.

A McDonald's éttermek közül azokon a területeken nehezebb a helyzet, ahol kevesebb a rendelkezésre álló munkaerő, így kisebb a létszám. Az ilyen éttermekben extra szervezést és figyelmet igényel a beosztás kialakítása, és van, ahol nem tudnak minden kívánságot teljesíteni a vezetők, de ezeket a feszültségeket is igyekeznek feloldani, hangsúlyozza Gáspár Ferenc. "Az éttermi közösségek nagyon összetartóak, mindenki tesz azért, hogy feloldják ezeket a helyzeteket. Év végén a vállalat részéről karácsonyi ajándékkal is megköszönjük a kollégák munkáját, illetve a jól megérdemelt extra juttatásokat is ilyenkor adjuk át."
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hat dolog, amivel a gyakornokoskodás segítheti karriered

Manapság már nem meglepő, ha valaki az egyetemi tanulmányai mellett dolgozik, és egyre többen vágynak olyan tapasztalatra is, amely a későbbiekben... Teljes cikk

Apám, anyám ebbe rokkant bele, köszönöm, nem kérem - zavarba ejtő Z generáció

Egész ágazatok működését ingathatja meg a közeljövőben a Z generáció, ha nem lesz megfelelő számára a munkakörnyezet. Tömeges munkába... Teljes cikk

Lehetséges elnyerni egy pozíciót 1,5 perc alatt?

Öt tanács életük első állásinterjújára készülő fiataloknak, hogy felkeltsék a munkáltató érdeklődését. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek