Szerző: Paraszt Imre
Megjelent: 12 éve

A kiegyensúlyozott csapatépítés titka

Az ember alapvetően társas lény, ám nem mindenkivel hajlandó kapcsolatot létesíteni. Különféle szempontok alapján (intelligencia, műveltség, érdeklődési kör stb.) megválogatja barátait, kedvesét, partnereit, s csak azzal áll szóba, akit érdemesnek is tart rá. A munka világában is hasonló folyamatok mennek végbe, de nem feltétlenül az intézményes keretek (hierarchia, utasítási lánc, érdekközösség), hanem a személyes rokonszenv, a baráti összetartozás, az egymásra hangolódás alapján. A XX. század neves pszichiátere, Moreno felismerte, hogy az ily módon létrejövő spontán társulások, barátságok, klikkek egy-két kapcsolódási pont révén egybefonódnak és egy, az intézményi rendszertől eltérő, rejtett hálózatot hoznak létre, alapvetően befolyásolva az együttműködés minőségét.

Moreno szociometriája

E lappangó tényezők tetten érése érdekében Moreno kidolgozott egy módszert, hogy aránylag objektív módon kaphassunk képet ember-ember, csoport-csoport, illetve vezetők és beosztottak egymáshoz való viszonyáról, valamint adott személy közösségen belüli helyzetéről. Megmutatja a munkahelyi közösségben érvényesülő kölcsönhatásokat, a belső szerkezeti összefüggéseket, valamint a munkavégzésben kialakult szereposztást. A könnyebb átláthatóság kedvéért a szociometria a szöveges értékelést ábrákkal is illusztrálja, hogy megmutassa, ki az, aki gócpontként gyűjti maga köré az embereket, s ki szorult perifériára. Ennek birtokában már sokkal pontosabban szervezhetjük át a csoportokat (már ha szükséges), hogy valóban egymást kiegészítő, támogató tagokból álljanak össze, természetesen egy megfelelő irányítóval az élükön.

Szociometriai felmérés készítése, értékelése

A szociometriai teszt során arról kérdezzük meg a szervezet minden tagját, hogy egy lehetőleg fontos élethelyzetben kit, illetve kiket választana társául. Pl. "Ha mindenkinek állandó helye lenne az ebédlőben, ki mellé ülne le?" vagy "Többnapos kirándulás esetén kikkel aludna egy szobában?". Moreno szerint az ezekre a kérdésekre adott válaszok ugyanabból az érzelmi alapból táplálkoznak, mint ami a kialakult rokonszenvi hálózatot is élteti, ezért kiválóan kirajzolódnak általa a kapcsolatrendszer összefüggései.

Amennyiben az eredmények azt mutatják, hogy az egész társaságot egy ember köti összi, kezdhetünk aggódni, mert bármennyire is intellektuálisan és érzelmileg fejlett egyénről van szó, az esetleges kiválása, betegség miatti kiesése teljes káoszba tudja taszítani a szervezetet. Ugyanígy problémás a magányos farkasok helyzete, kellő figyelem nélkül ugyanis könnyen kikophatnak az emberek tudatából. A nemek arányát szintén érdemes figyelni a belső viszonyok kiegyensúlyozása érdekében, hiszen megeshet, hogy az egyetlen szem férfi, illetve nő nem érzi otthon magát az ellenkező nemű csoport által felvetett témákban.

A harmonikus együttélés titka

A szociometriás felmérés tehát sokat lendíthet egy szervezet életén, hiszen láthatóvá teszi a csoport tagjainak kapcsolatrendszért, legfontosabbnak tartott értékeit, arról nem is beszélve, hogy a klikkesedés megakadályozásával jelentősen feljavíthatja a kommunikációt, miközben megelőzi a konfliktusokat - egyszóval a vállalat rátalálhat saját belső békéjére.

Paraszt Imre, HR Portal
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter