Megjelent: 5 éve

A kiemelt fizetésnek nagy ára van

Kamionosként akár átlag havi 450 ezer forintot is meg lehet keresni Európa útjain. Cserébe viszont szét kell hajtaniuk magukat a sofőröknek. Új szállítmányozási szabályokon dolgozik az EU, írja a Pénzcentrum.

300 és 600 ezer forintot keresnek meg a magyar kamionosok, akiknek a legmagasabb fizetésért azonban akár az egy hónapos kiküldetést is vállalniuk kell. Ugyanakkor az út alatt a költségek őket terhelik, így úgy marad meg a legtöbb, ha keveset költenek magukra. Ez gyakran azt jelenti, hogy nem alszanak rendes ágyban, hanem a kamionban, és rendes étel helyett konzerveket esznek.

A kelet-európai sofőrök gyakran tulajdonképpen Nyugat-Európában dolgoznak, de bérük nem éri el ezen országok minimálbéreit, ami néhány napra egy dolog, de hónapokra nem tűnik jogszerűnek, hogy a vezetőkre a küldő ország jogszabályai érvényesek.

Brüsszelben új szabályozáson dolgoznak, melynek keretében Németország és Franciaország, azért lobbizik, hogy az egyes tagállamokban végzett munkáért az adott tagállam minimálbérét kelljen megfizetnie egy szállítócégnek, függetlenül attól, hogy hol van bejegyezve, írja a Pénzcentrum.

Ez a terv azonban hátrányosan érintheti a kelet-európai szállítmányozó cégeket, amelyeknek ez komoly költségnövekedést jelent. Jelenleg az olcsóbb munkaerő alkalmazásából adódóan olcsóbban tudnak szolgáltatni nyugaton, így versenyképesebbek. Amíg nagy a különbség a kelet és nyugat-európai minimálbérek között, addig meg fogja érni az olcsóbb sofőröket foglalkoztatni.

Pénzcentrum
  • 2021.12.10joee tesztesemeny2 tesztesemény2 Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.04HAPPY NEW WORK! meetup Vajon 2022 milyen kihívásokat tartogat a számunkra, ki hogyan látja a munka(végzés) jövőjét, milyen akadályokkal szembesülhetünk és hogyan készülhetünk fel mindezekre? Ha érdekel a téma, akkor regisztrálj a KÜRT Akadémia ingyenes, online meetupjára! Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter