Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 éve

A munkaerő minőségével és mozgathatóságával van a baj

700 ezer ember elvileg bevonható lenne még Magyarországon az aktív munkaerőpiacra, a Magyar Nemzeti Bank szakértői szerint. Azonban esetükben a minőségi és mobilitási problémák is felmerülnek, írja a Portfolio.

images

images

A munkanélküliek, a munkaerőpiachoz szorosabban kötődő inaktívak és az alulfoglalkoztatottak is a munkaerő-tartalékba sorolódnak, ahogy Magyarországon speciálisan a közfoglalkoztatottak és a külföldi telephelyen foglalkoztatottak is. Elvileg velük bővülhetne a piaci alapú foglalkoztatás.

Tartalék tehát még lenne, azonban az a kínálat, amit ők munkaerőként nyújtani tudnak nem igazán jelenik meg a másik oldalon keresletként, vagy ha mégis, akkor nehéz megmozdítani a munkaerőt térbeli szempontból. Így a vállalatok igényeit vagy minőségi, vagy logisztikai szempontból nem tudják kielégíteni, írja a Portfolio.

A lap szerint rövid távon a 700 ezer főnek mindössze 20%-a vonható be a piacai alapú foglalkoztatásba. A minél nagyobb mértékű bevonás csak hosszabb távon lenne megvalósítható az oktatás fejlesztésével és az aktív munkaerő-piaci programok támogatásával. Az átlagos iskolai végzettség emelkedése növelné a piaci alapú foglalkoztatásban való elhelyezkedés valószínűségét.

Portfolio
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A hazai vállalkozásokra nem jellemző az időszakos leállás

Ha mégis beiktatnak egy kis szünetet, az jellemzően maximum egy hétig tart, és többnyire az egész céget érinti. A leállás időszaka összefügghet a... Teljes cikk

Munkaerő-piaci alternatívák kistelepülésen élőknek

Kistelepülésen élni vagy egy választás következménye, vagy oda születtünk. Nagyvárosból sokan költöznek vidékre teljes életmódváltással, de... Teljes cikk

Évi 358 milliárd eurójába kerül a közép- és kelet-európai vállalkozásoknak a munkaerőhiány

A megkérdezett cégek negyedének a szakképzett munkaerő hiánya évente több mint 5%-os bevételkiesést jelent. Teljes cikk