Megjelent: 6 éve

A munkanélküliség az új pestis

A 14. századi novellagyűjteményből készülő alkotást Meraviglioso Boccaccio (Csodálatos Boccaccio) címmel forgatja jelenleg Toszkánában Paolo és Vittorio Taviani. A Dekameron kerettörténete szerint hét nő és három férfi az 1348-as firenzei pestisjárvány elől egy vidéki kastélyba menekül, ahol történetek mesélésével ütik el az időt.

Tíz nap alatt száz történet hangzik el, amelyekben Boccaccio kora világát mutatja be. A Taviani testvérek filmjükhöz öt Boccaccio-novellát értelmeztek újra a mai korra. A kérdésre, hogy napjainkban mi a pestis, egy napilap tudósítójával folytatott beszélgetésben a fivérek rámutattak: "ma a pénzügyek jelentik a pestist, amelyeket a gazdaság szabályoz, a pestis maga a fiatalok 40 százalékos munkanélkülisége".

A filmhez neves olasz színészeket nyertek meg. Vittorio Taviani fia, Giuliano írja a film zenéjét, Paolo Taviani felesége, Lina Nerli a jelmeztervező. Giovanni Boccaccio Dekameronja már számos filmest megihletett, köztük az olasz Pier Paolo Pasolinit, legutóbb pedig Woody Allent Rómának szeretettel című filmje forgatásakor. A Taviani fivérek a 2012-es Berlinalén Cesare deve morire (Caesarnak meg kell halnia) című filmjükkel Arany Medve-díjat nyertek. A mozi Shakespeare Julius Caesar című darabjának modernkori feldolgozása egy olasz börtön szigorított szárnyában raboskodó foglyok és egykori rabok főszereplésével.

MTI
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter