kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

A nyelvtudás 5 gyakorlati előnye a munkaerőpiacon

A nyelvtudás igazi kincs: megérteni egy teljesen másik nyelvet és reagálni is rá az egyik legjobb dolog, amire emberként képesek vagyunk. A mindennapokban is hasznát vehetjük, a munkaerőpiacon viszont különösen. A legtöbb munkahely pedig már igényt tart legalább egy idegen nyelv középfokú ismeretére. Miért ilyen fontos, hogy megértsük a külföldieket, legyen szó szinte bármely munkakörről? Ennek néztünk utána.

szotar

A nyelvtudás fontossága

Bármely nyelv ismerete hozzáad életünkhöz, ám leginkább az angol az, amit a munkáltatók elvárnak. Ennek oka a 18. század végére vezethető vissza, amikor a Brit Birodalom hatalmas terjeszkedésbe kezdett, s így idővel a tudományok, a technológia és az oktatás nyelve is angol lett. Ugyan az anyanyelvi rangsorban csupán az ötödik helyen szerepel, az összesítettben mégis ez a legbeszéltebb nyelv az emberek körében.

Ha magabiztosan bánunk a nyelvvel, előbb hozzájuthatunk különböző hírekhez és információkhoz, mint a nyelvet nem ismerők, de akár sorozatokat és filmeket is hamarabb élvezhetünk, mint szinkronra váró társaink. Emiatt nem meglepő, hogy a munkáltatók is azt az embert keresik, akinek nem okoz gondot, ha külföldiekkel kell találkozni, vagy előadni nekik.

TIPP: A nyelvtan mellett a szókincs bővítése is rendkívül fontos, amiben egy angol előfizetéses szótár nyújthat tökéletes segítséget.

A nyelvtudás 5 gyakorlati előnye a munkaerőpiacon

A nyelvtudás azon túl, hogy előnyt jelent egy-egy munka megszerzéséhez, számos gyakorlati előnnyel bír:

1.Pozitív marketing

Szolgáltatók esetében, így például egy étteremben vagy fodrászatban is előfordulhat, hogy betéved egy külföldi vendég, aki ha elégedett a kapott szolgáltatással, könnyedén küldhet hozzánk további klienseket, így marketing-szempontból sem utolsó tényező a nyelvtudás.

2.Külföldi partnerek

Több cég külföldi partnerekkel dolgozik együtt, legyen az beszállító, tudományos- vagy szakmai partneri viszony. Ilyen esetben a vendégek fogadásától kezdve a távozásukig számtalan esetben van szükségünk arra, hogy méltón, őket megértve teljen a szárnyaink alatt töltött idejük.

3.A tárgyalási pozíció

Kevés nagyobb megbecsülést jelentő lépés van egy cég részéről munkatársa felé, mint amikor egy tárgyalás lebonyolításával bízza meg. Ehhez korántsem elég a konyhanyelv, hiszen határozott fellépéssel, választékosan kell képviselnünk cégünk érdekeit, és készen kell állnunk a váratlan helyzetekre is. Gyakori eset, hogy idegen nyelvet ismerők sem vállalnak inkább ilyen feladatot, hiszen tisztában vannak képességeikkel, és azzal, hogy ha az adott nyelv ismeretét nem tartják fenn, homokszem módjára hullik ki kezeik közül.

4.A színpad a miénk

Több cégnek érdeke, hogy külföldi vagy akár hazai eseménysorozaton mutassa be kutatásait és ismerkedjen a többi cég munkájával. Ehhez is elengedhetetlen a nyelv alapos ismerete, legyünk akár hallgatók, akár előadók. Ez utóbbi esetben nem csak témát, de a nyelvet is uralnunk kell: készen kell állnunk az esetlegesen felmerülő kérdésekre, rendelkezünk kell egy belső szinonima-készlettel, és alapvetően szükségünk lesz egy szakmai szókészletre, ugyanis előadás közben nincs lehetőségünk belenézni az angol előfizetéses szótárba.

5.A versenyszellem

A nyelvtudás kifejezetten előnyös, ha minél hamarabb szeretnénk információhoz jutni. Ez fontos lehet egy tanulmány esetében például egy intézet számára, hiszen külön értéket képvisel, ha valamiről elsőként számolhatunk be magyarul, vagy esetleg cáfolhatunk meg saját kutatásaink alapján. Egy hírportálnak elengedhetetlen, hogy minél hamarabb beszámoljon a külföldi hírekről is, amihez stabil, fordításra kész tudásra van szükség. Egy-egy újabb tudományos felfedezés is rendkívüli hasznot jelenthet, legyen szó akár gyógyszercégről vagy egészségügyi intézményről. Így a nyelvértéssel akár egy egész társadalom életébe változást hozhatunk.

Másik nyelv: hogyan kezdjünk bele?

Ha már megtanultunk egy nyelvet, könnyebb dolgunk van, hiszen ismerjük magunkat, így tudjuk, hogy mely tanulási technika fekszik nekünk a legjobban. Van, aki kiválóan boldogul magától is könyvekkel, előfizetéses szótárral, podcastokkal vagy videókkal. Sokaknak azonban a csoportos- vagy magánórák jelentik az igazi motivációt, amikor kötelezően kell készülni az órákra, és a házi feladatot is el kell készíteni. Ezek hátránya, hogy mivel kötött időben vannak, hozzá kell igazítani munkánkat és magánéletünket is.

Kitűnően működhet, ha találunk egy tanulócsoportot, aminek tagjaival az adott nyelven kommunikálhatunk. Ez segíthet leküzdeni a gátlásainkat, hiszen általában minden résztvevő bizonytalan, így nem kell, hogy kínosan érezzük magunkat a körükben. Ha nem szeretjük a társas foglalkozásokat, leülhetünk egy film elé, hogy hanggal és felirattal – vagy idővel anélkül – élvezhessük kedvenc mozinkat.

A nyelvtudás a mai világban már-már elengedhetetlen, ugyanis jelentősen csökkentjük esélyeinket a munkakeresés során, ha semmilyen nyelvet nem beszélünk. Természetesen ez nem egy megugorhatatlan akadály, hiszen tudunk tenni ellene: ha időt és energiát fektetünk bele, pár év alatt felzárkózhatunk, és így kitárulhat előttünk a világ.

 

  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A teljesítményértékelés digitalizálása: Hogyan változtatják meg a digitális eszközök a teljesítményértékelési folyamatokat?

A teljesítményértékelés a legtöbb vállalat számára alapvető folyamat. Azonban a digitalizáció terjedésével, egyre nagyobb népszerűségnek... Teljes cikk

Több mint 27 éves HR vezetői tapasztalatát viszi be a Corvinus képzésébe

Jakobsen Petra HR tanácsadóval, a Flow Consulting HR üzletágának vezetőjével a teljesítményértékelés változásáról, a HR analitika üzleti... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek