Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 7 hónapja

A passzív álláskereső nehéz eset

A passzív álláskeresők megszólítása lett a HR-esek, toborzók új kihívása, mert már nem jönnek százával az önéletrajzok egy-egy helyre - írja JobAngel a HRBlogon.

A passzív álláskereső önéletrajza nincs fent az állásportálokon, Linkedinen talán aktív, de nem a profilját frissítgeti, hanem kommentelget, beszélget, kapcsolatot épít. A munkahelyén alapvetően jól van, talán néha idegesítő számára egy-két dolog, de a váltás még fel sem merült benne. Neki bizony el kell adni egy állást, egy új pozíciót.

A munkavállaló egyszercsak kap egy megkeresést. Nem gondolt állásváltásra, és sok esetben, „á, minek ez” felkiáltással még csak nem is válaszol a megkeresésre. JobAngel szerint ez a legrosszabb, amit tehet.

Előfordulhat, hogy 5-10 éve ugyanott dolgozik, miközben egy másik helyen már sokkal többet is kereshetne.

Jobb lenne ha adna egy esélyt magának és a kereső cégnek is, némi mérlegelés után:

  • Milyen régóta vagyunk a jelenlegi helyünkön?
  • Milyen kockázatai vannak az állásváltásnak?
  • Adja magát a kérdés rögvest, hogy ki keresett meg? Ha fejvadász, az ugye ad egy kockázatcsökkentő tényezőt. Ha a cég HR-ese közvetlenül, az meg gyorsabbá teszi a folyamatot, és persze neki is fontos, hogy olyan embert vigyen be a cégébe, akit meg is tud tartani.
  • Mi a pozíció, mi a feladat?
  • Előrelépés ez? Szakmailag, feladatban, pozícióban, anyagiakban, esetleg simán csak kényelmesebb?
  • Kivel kell tárgyalni?

Azt is szem előtt kell tartani, hogy ők is bármikor elállhatnak az állásajánlattól. Az egész folyamat - bármi is lesz a kimenete - arra mindenképpen jó, hogy lásd, mit láttat rólad a Linkedin profilod, milyen a szakmai híred, mit kaphatsz a munkaerőpiacon manapság. Közben rájöhetsz magadról is egy pár dologra.

JobAngel teljes cikke a HRBlogon olvasható.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A Czeczeli-jelenségről - érvek mellette és ellene

Karácsony Zoltán a HRBlogon összefoglalta neki miért tetszik Czeczeli Tamás munkája, és miért nem. Czeczeli Tamás az, aki korábban topmenedzser volt,... Teljes cikk

Az Y és Z generáció már nem hisz a szamárlétrában

JobAngel a HRBlogon arról ír, hogy szerinte a szamárlétra valami olyasmi, ami manapság sok pozitívumot nem hoz a gazdaságnak, fejlődésnek. A szakember... Teljes cikk

Ezeket kell átgondolni mielőtt valaki szabadúszó lesz

JobAngel a HRBlogon összefoglalta miket kell átgondolni, mielőtt valaki freelancer vagyis szabadúszó lesz. A felelősség nagyobb, mint amikor valaki... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár