Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 6 éve

A pedagógusok cafeteriájában reménykedik a piac

Július 31-én járt le a Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Központ (Klik) határideje arra, hogy megfogalmazzák a pedagógusok kollektív szerződését, amelyből kiderül majd, hogy a 160 ezer pedagógus milyen béren kívüli juttatásra lesz jogosult. Az iskolák állami fenntartásba vételekor, hogy egységes legyen a bérezés, azoktól a tanároktól is elvették a cafeteriájukat, akiknek a korábbi fenntartó adott ilyen juttatást. Ők nyáron fél évi kompenzációt kaptak. A piac szereplői, például pénztárszolgáltatók azért lobbiznak, hogy ezt, vagy más hasonlóan nagy létszámú foglalkoztatói szektort bevonjanak a rendszerbe.

A Pedagógusok Szakszervezetétől Galló Istvánné és az államtitkárság is arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a kollektív szerződés hamarosan elkészül. A cafeteriát az érdekvédők is szorgalmaznák, de miután a megígért béremelésnek is csak 60 százalékát érvényesítették idén, úgy látják, hogy a költségvetésnek nemigen lesz erre kerete.

A lap a piac szereplőitől úgy értesült, hogy új zsebbel bővülhet a SZÉP-kártya, amelyből helyi utazási bérletre lehet majd költeni. Ilyen jellegű juttatás jelenleg is adható kedvezményes (35,7 százalékos) adózás mellett.

Az újabb zsebért lobbizó szolgáltatók érvelése szerint a munkáltatóknak és a munkavállalóknak jelentős adminisztratív terhet jelent a számlák, bérletszelvények kezelése, havi szintű dokumentálása, de sok időt vesz igénybe a számlák kiállítása a közlekedési cégeknek is. Ezért egyszerűbb lenne ezeket egy elektronikus eszközön, például a SZÉP kártyán keresztül kezelni.

Világgazdaság Online
Follow hrportal_hu on Twitter