Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 8 hónapja

A stresszes munkakör egészségkárosító hatása

A becslések szerint Magyarországon mintegy 440 milliárd forint kárt okoz a kezeletlen vagy rosszul kezelt munkahelyi stressz, az elveszett munkanapok több mint 50%-át a pszichoszociális kockázatok okozzák. Ezek a kockázati tényezők és bizonyos típusú megbetegedések közvetlen kapcsolatban állnak, illetve túlzott alkohol-, koffein- és szerhasználathoz vezethetnek.

images

Milyen egészségügyi gondokat okozhat a tartós stressz?

Szívbetegségek, köztük szívroham. A hirtelen lecsökkent adrenalin és kortizol szívritmus zavarokat okozhat.
Asztma - A stressz és az asztmás roham szoros kapcsolatban állnak.
Alkoholizmus - A rendszeres alkohol fogyasztás a nehéz napok végén idővel alkoholizmushoz vezet.
Elhízás - A kortizol elősegíti a hasi háj felhalmozódását. Sokan kényszeres evéssel csökkentik a feszültséget, ami szintén elhízáshoz vezet.
Diabétesz - A stressz növeli a 2-es típusú diabéteszes betegek vércukor szintjét.
Migrén - A migrén egyik leggyakoribb kiváltója a stressz.
Depresszió - Kutatások bizonyítják, hogy azoknak, akiknek nagy kihívást jelentő munkájuk van, kevés sikerélménnyel, 80%-al nagyobb esélyük van arra, hogy előbb-utóbb depressziósak legyenek.
Különböző bőrbetegségek - Ekcéma fellángolása az arra hajlamosaknál.

Láthatjuk, hogy számos betegség kialakulása lehetséges, ha folyamatos stressznek tesszük ki magunkat. Ezek időben történő felfedezéséhez fontos, hogy rendszeresen járjunk szűrővizsgálatokra.

Rendszeres kontrollal, életmódbeli változásokkal és célzott kezeléssel, elkerülhetőek a súlyos problémák. Az egészségügyi szűrés lényege, hogy még idejében észleljük a fokozott stressz és a gyors tempójú életvitel által esetlegesen már kialakulóban lévő betegségeket. A krónikus stressz okozta úgynevezett menedzserbetegségek nem csak a vezető beosztásban dolgozókat érinthetik, a szűrés éppen ezért mindenki számára ajánlott.
Amennyiben úgy érzi, hogy egyre nehezebben képes megbirkózni a stresszel, legyen az munkahelyi vagy magánéleti, a menedzserszűrés keretében elvégzett vizsgálatok után pontos képet kaphat állapotáról. A fáradékonyság, az ingerültség, a különféle alvászavarok jelezhetik a betegségek megjelenését. Sajnálatos módon ezek a tünetek gyakran vezetnek a teljesítmény csökkenéséhez, ami miatt a stressz csak fokozódik.

Egy összetett szűrés nagyon sok időt vesz igénybe az állami egészségügy keretei között, ezért egyre többen választják a magán egészségügyi intézményeket. Ráadásul a magán egészségügyben nemzetközi sztenderdeknek megfelelő, nem és életkor szerint összeállított csomagok közül választhatja ki mindenki a számára leginkább megfelelőt.

Dr. Kirschner András
Swiss Medical orvosigazgató, foglalkozás-egészségügyi szakorvos

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szabadság kiadása

A szabadságnak a munkavállaló pihenését, regenerálódását szolgáló rendeltetéséből következik, hogy az alapvetően a ténylegesen munkában... Teljes cikk

Munkahelyi stresszkalauz - 1. rész

Cikksorozatunkban a munkahelyi stresszel foglalkozunk. Az alapoktól indulva sorra vesszük a stressz definícióját, szervezetünkre gyakorolt hatásait,... Teljes cikk

Nemek harca: hány fok legyen az irodában?

A nyári időszakban állandó vita tárgya a megfelelő irodai hőmérséklet: míg a hölgyek gyakran ebben az évszakban is pulóvert visznek magukkal a... Teljes cikk