Szerző: Molnár Marianna
Megjelent: 6 éve

ADHD-s is építhet karriert

A figyelemhiányos hiperaktivitás (ADHD - attention deficit hyperactivity disorder) a közhiedelemmel ellentétben nem tűnik el teljes mértékben a felnőttkorra. Az ADHD-sokra jellemző viselkedésminták a munkahelyi érvényesülést is hátráltatják, amennyiben nem tudja jól kezelni a tüneteket az ezzel élő ember, derült ki Bölcskei Mónika ADHD coach, tréner és facilitátor múlt csütörtöki előadásából, amelyet az ICF és a HSZOSZ közös konferenciáján tartott.

A magát szintén ADHD-sként bemutató előadó szerint Magyarországon még kínosnak számít felvállalni a hiperaktivitást, holott a világban számos ismert ember profitált már a másságából. Híres ADHD-sként említette J.F. Kennedyt, Steve Jobst, Bill Gatest, Jim Carreyt és Jack Nicholsont is. Vagyis a sikerről nem kell lemondania annak sem, aki már gyerekkora óta ADHD-val küzd.

Az ADHD-sok egyszerre hiperaktívok és képtelenek a koncentrált figyelemre. Gondolataik elkalandoznak, felszínesnek tűnnek, de ez nem feltétlenül igaz, inkább csak más gondolkodási mintákat járnak be, mint a többség – “másként vannak huzalozva”. Kicsit szakszerűbben mondva sajátosan működik az agyuk prefrontális kérge, amely a tervezés, szervezés, gátlás, motoros kivitelezés és motiváció zavarát okozza – hangzott el az előadáson.

Az ADHD tehát nem fogyaték, a viselkedési problémák pedig javíthatóak, fejleszthetőek. Az impulzivitás, figyelemzavar általában már gyermekkorban feltűnik. Hazánkban 4-7 ezer diagnosztizált ADHD-s gyerek van, köztük több a fiú, mint a lány. A felnőttek vizsgálata csak néhány éve kezdődött meg.

A figyelemzavar tünetei közé a feledékenység, a koncentrálás zavara, a folyamatos késés a feladatokkal, a könnyen elterelhető figyelem tartozik. A hiperaktivitás azt jelenti, hogy az illető nem képes egy helyben nyugodtan ülni, sokat beszél, izeg-mozog, állandóan felpörgött állapotban van. Hogy a kép még összetettebb legyen, van egy ellentétes típus is: ez az álmodozó hiperaktív, aki éppen hogy nyugodtan üldögél magában, csak a gondolatai rég nem a munkán vagy az iskolai feladaton járnak, mert kizökkentették a saját fantáziái. Az ADHD-sok emellett még impulzívak is, vagyis nehezen tudják visszafogni a vágyaikat: megrögzötten vásárolnak és dolgoznak, rosszul bánnak a pénzzel, mások szavába vágnak, nem szeretnek sorban állni. Az ADHD gyakran a diszlexiával, diszgráfiával kéz a kézben jár.

Belátható, hogy ezek az emberek a legtöbb iskolában és munkahelyen rengeteg csalódásnak, szankciónak vannak kitéve. De Bölcskei Mónika sorolt néhány pozitívumot is, amelyet az állapotuknak köszönhetnek. Az ADHD-sok rendkívül kreatívak, újszerűen fognak a problémák megoldásához. Rugalmasak, versengők, intelligensek, jó humorérzékkel rendelkeznek és teljesítményorientáltak.

Számukra az olyan munkahely a megfelelő, ahol megosztott figyelemre, pörgésre, szervezésre, sok kommunikációra van szükség. Ahol folyamatosan csörög a telefon, történnek a dolgok - vagyis az ADHD-snak nem kell magát rávennie a koncentrált munkára, hanem a kisebb feladatok folyamatosan, gyors egymásutánban elfoglaltan tartják, miközben nem kell egy dologra hosszú ideig figyelni. Ha ilyet talál, azt szinte függőként képes művelni. Bölcskei Mónika ezt szemmel láthatóan megtalálta a coachingban.

A generációk összevetéséből az látszik, hogy az Y-generáció jellemző tulajdonságai közt számos egyezés van az ADHD-sokéval. A megosztott, csapongó figyelem, rugalmasság, multitasking soha korábban nem volt ennyire jellemző, mint a számítógépekkel felnőtt generációra.

Az ADHD coachingban a 4D modellt használják. Ennek pontjai:
 • discover: jó képességek felfedezése
 • dream: álmok feltárása
 • design: vágy elérésének megtervezése
 • deliver: vágyak, álmok fenntarthatóvá tétele


  Egy ADHD-val élő ügyfél tollából…
  „Türelmetlenné válok, ha csúszik a napi időbeosztás … ilyenkor türelmetlenné válok, dühös leszek, feszült, fészkelődöm.

  „A hirtelenjében kitalált módszerem a jegyzetelés, a kérdezgetés és a hozzáfűzés lett. Így jelen tudok maradni, a kezem többnyire le van kötve, a figyelmem is, ráadásul tényleg buzgó, talpraesett, értelmes, érdeklődő, pro-aktív, okoska-stréber új alkalmazott benyomását akarom tenni. Hátha azzá válhatok! Inkább, mint egy pár hét alatt elkedvetlenedő, unatkozó, álmodozó droiddá, ahogy eddig.”

  „Írtam első nap egy listát a munkahelyemen, hogy mi tetszik. Azóta minden nap átfutom fejben, és igyekszem még gyűjteni hozzá. Most is át akarom nézni, és közben egyre mélyebbről jövő, nyugodt örömmel konstatálom, hogy igaz a mondás: amire koncentrálunk, az növekszik és erősödik. Nem csak kívül, belül is.”

  „A hiperaktivitásom tudatában kétszer, sőt, háromszor olyan aktív lettem, hatékonyabb, produktívabb. Elmúlt belőlem az a kínzó feszültség, kapkodás, állandó stresszelődés és rohanás. Elmúlt az a régi ólmos depressziós fáradtság és az ésszel soha fel nem fogott, mindent átható reménytelenség.”

  „Már nem vagyok ellenséges senkivel, mert nincs ellenség!”

  Forrás: az előadó, Bölcskei Mónika diája
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  Egy verseny a programozók krémjének

  Az Országos IT Megmérettetésen idén 2200 IT szakember indult. Teljes cikk

  Ügyvezetői tisztségre pályáznak a fiatal tulajdonosok

  A megkérdezettek negyede szerint a változó vevői igények a diszrupció fő mozgatórugói, mutat rá a PwC NextGen felmérése. Teljes cikk

  Aki ügyes, az ma is sok jelöltet talál - aktuális trendek a munkaerő-kiválasztásban

  A jó döntés öröme és a felelősség is legyen a vezetőé, miközben a gyorsaság és a pozitív kiválasztás szerepe felértékelődött. A cégeknek... Teljes cikk